RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ні годинників, ні сиру: чим небезпечні для Росії санкції Швейцарії

Вперше за понад 200 років Швейцарія порушила свій нейтралітет

Вперше за понад 200 років Швейцарія порушила свій нейтралітет Фото: Getty images

Цивілізований світ запроваджує санкції проти російського агресора, посилюючи заходи дедалі більше, оскільки Володимир Путін не зупиняється, а його злочини множаться. Безпрецедентним стало рішення Швейцарії вперше з 1815 скасувати свій нейтралітет і приєднатися до санкційної політики єдиної Європи. "Апостроф" з'ясовував, чим загрожують Росії швейцарські санкції.

Через війну Росії проти України, Швейцарія вирішила скасувати свій нейтралітет, який продовжувався два сторіччя. "У зв'язку з військовою інтервенцією Росії в Україні, що триває, 28 лютого Федеральна рада ухвалила рішення прийняти пакети санкцій, введені Європейським Союзом 23 і 25 лютого", – йдеться в повідомленні швейцарського уряду.

Зокрема, Швейцарія запроваджує санкції проти президента Росії Володимира Путіна, прем'єр-міністра Михайла Мішустіна та міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Йдеться про негайне заморожування їхніх активів.

Крім того, країна слідом за ЄС закрила свій авіаційний простір для російських літаків.

До цього уряд Швейцарії дав команду банкам заморозити активи фізичних та юридичних осіб, включених до списку санкцій ЄС у зв'язку з російською агресією проти України.

"Швейцарія вибудовувала все своє фінансове благополуччя та функцію загального фінансового хаба на банківській таємниці та постійному фінансовому нейтралітеті. Швейцарці зберігали гроші фашистської Німеччини, й навіть події Другої світової війни не змусили їх змінити цю політику, - сказав у коментарі "Апострофу" економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ. – Тому нинішнє рішення буде безпрецедентним".

Єдиним фронтом

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни Росії проти України, США, ЄС, Велика Британія та Японія запровадили скоординовані та безпрецедентно жорсткі санкції проти РФ. Спочатку вони торкнулися близьке оточення Володимира Путіна, але згодом поширилися і на самого російського президента.

Під санкції також потрапили деякі банки Росії, у тому числі найбільші - "ВТБ Банк" і "Сбербанк". Усі підсанкційні банки відключають від міжнародної фінансової системи SWIFT.

Міжнародні платіжні системи Visa та Mastercard вже почали відключати окремі російські банки від своїх сервісів. Щоправда, це стосується можливості розрахунків за межами Росії та в інтернет-магазинах, зареєстрованих поза РФ. У самій Росії стануть недоступні покупки за допомогою Apple Pay і Google Pay. Крім того, росбанки не зможуть випускати нові картки Visa та Mastercard.

Але, мабуть, найсерйознішим заходом стало заморожування валютних резервів Центральношо банку РФ. Це одна з найжорсткіших фінансових санкцій в історії – до сьогодні вони застосовувалися лише проти країн-ізгоїв, таких як Іран та Північна Корея.

"Санкції, які були введені Євросоюзом, Японією та Швейцарією щодо ЦБ РФ, припускають, що він більше не зможе користуватися резервами, які розміщені в цих юрисдикціях, доки ці санкції діють, - зазначив у коментарі виданню український економіст Віталій Шапран. - Усього заморожено вже більше половини золотовалютних резервів ЦБ РФ на суму понад 250 мільярдів доларів, розмір заморожених активів уточнюється".

Удар по Рубльовці

Солідарність Швейцарії з Україною та всією Європою вселяє повагу, при цьому слід зазначити, що є низка суто швейцарських особливостей санкцій.

"Потрібно пам'ятати, що до 80% товарного експорту з РФ так чи інакше проходить через рахунки у Швейцарії", - каже Віталій Шапран.

Є й інші "сюрпризи".

За словами Олексія Куща, швейцарські санкції означають "крах російської кубушки, в яку пішли колосальні фінансові потоки, які утворилися ще на фазі розпаду Радянського Союзу".

Почалося все, як відомо, з горезвісного "золота партії", а продовжилося в "лихі 90-ті" та "жирні нульові" як виведення капіталу, зробленого на сировинних ресурсах Росії. "І ось тепер ця кубушка накривається мідним тазом", - заявив експерт.

Кущ особливо наголосив, що Швейцарія та її банки - це притулок не лише для мільярдерів, а й для олігархів середньої руки.

"За мірками Романа Абрамовича (статки оцінюються в 13,6 мільярда доларів – "Апостроф") та Олега Дерипаски (4 мільярди доларів) - вони злидні з якимись 50-100 мільйонами доларів. Але це - та сама знаменита Рубльовка (місце проживання російської еліти на захід від Москви - "Апостроф"). Це дуже символічно, тому що вони, насправді, є сильнішою фінансовою опорою політичної системи Росії, ніж відомі олігархи", - заявив експерт.

До речі, стало відомо, що санкції запровадило князівство Монако. Повідомляється, що уряд цієї держави-малютки заморозить активи та майно кількох прокремлівських олігархів. Яких саме – поки що невідомо, але скоро це проясниться, коли ми почуємо істеричні заклики російських мільярдерів зупинити війну.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів