RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Сутичка "орла" та "дракона": Піднебесна робить крок назустріч

Візит голови Держдепартаменту до Пекіна приніс Кремлю погані новини

Візит голови Держдепартаменту до Пекіна приніс Кремлю погані новини Фото:

Глава Державного департаменту США Ентоні Блінкен відвідав до Пекіна з дводенним візитом, що стало першим візитом американського дипломата до Китаю майже за п'ять років. Основною метою приїзду стала необхідність стабілізації дуже напружених відносин між Сполученими Штатами та КНР. Незважаючи на труднощі діалогу та протиріччя, результати зустрічей можна вважати успішними для Вашингтона та вигідними для України. Схоже, що Пекін готовий розміняти свого "недосоюзника" в особі Володимира Путіна на вирішення у вигідному для себе ключі проблеми Тайваню. Подробиці читайте у колонці для "Апострофа" голови Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталія Кулика.

Щоб зрозуміти, які наслідки може мати для України пекінський вояж голови Держдепартаменту, слід розібратися, на якому саме політичному та дипломатичному тлі проходив візит Блінкена до КНР та його зустрічі з керівництвом Китаю.

Голова Держдепартаменту планував відвідати Піднебесну раніше, але його тодішня поїздка була відкладена п'ять місяців тому через політ китайської повітряної кулі-шпигуна в повітряному просторі Сполучених Штатів. Відповідно, тут немає прямого зв'язку між активністю Блінкена та контрнаступом ЗСУ. У частині відносин США з КНР "український кейс" залишається одним із елементів геостратегічної гри, хай навіть і дуже важливим.

Спочатку обидві сторони за добу до прильоту Блінкена до Пекіна означили, що не очікують великих проривів. Заявленою метою з боку Держдепартаменту було відновлення каналів комунікації на найвищому рівні, а також відновлення стабільності у напружених відносинах між Вашингтоном та Пекіном після інциденту з повітряною кулею. Тема України та кремлівської агресії проти нашої країни фігурувала серед інших, поряд з темою Тайваню, торгових воєн, прав людини в КНР та діяльності технологічних кампаній.

Читайте також: Десятки мільярдів на відновлення: коли Україна отримає російський конфіскат від США

Як сказав Ентоні Блінкен перед відльотом до Пекіна, якщо сторони не хочуть, щоб геополітична конкуренція Вашингтона з Пекіном не переросла у конфлікт, сторонам слід розпочати спілкування.

Китайська влада виявилася ще менш багатослівною. Офіційні особи КНР дуже обережно коментували майбутні переговори, зазначаючи, що вони нібито не зовсім упевнені у щирості намірів Вашингтона.

Така невизначеність зберігалася першого дня візиту Ентоні Блінкена, коли до останнього моменту не було ясно, чи зустрінеться вони з головою КНР Сі Цзіньпіном. Переговори Блінкена з китайським колегою Цінь Ганом хоч і тривали 5 годин, але особливих новин не принесли. Держдепартамент зазначив, що Блінкен "провів у Пекіні відверті, змістовні та конструктивні переговори".

Цінь Ган за підсумком зустрічі визнав, що в даний час китайсько-американські відносини знаходяться на найнижчому рівні за весь період взаємодії Пекіна та Вашингтона з моменту встановлення дипломатичних відносин через розбіжності навколо Тайваню.

Для нас в Україні важливий сам факт, що після переговорів із Цинь Ганом голова Держдепартаменту зустрівся із Сі Цзіньпіном. Враховуючи, що Ентоні Блінкен, незважаючи на високий дипломатичний ранг, за статусом є нижчим за керівника КНР, сам факт такого спілкування вказує на те, що Піднебесна зробив крок назустріч діалогу. У тому числі тому, що Вашингтон, як Ентоні Блінкен заявив на наступній прес-конференції, не підтримує незалежність Тайваню.

Очевидно, що ця теза була обговорений на зустрічі Блінкена з Ганом, інакше б голова Сі просто не погодився б на зустріч.

Далі керівництво Китаю у відповідь на позицію Вашингтона підтвердило, що не має наміру постачати зброю Кремлю, хоча у Державному департаменті та Білому домі стурбовані тим, що "окремі приватні кампанії КНР можуть надавати допомогу, яка в деяких випадках явно спрямована на посилення військового потенціалу Росії в Україні".

Отже, погана новина для кремлівського диктатора Володимира Путіна №1 – поглиблення конфлікту між США та КНР не передбачається. Принаймні у поточних умовах. Москва не отримає вигод у частині "санкційних послаблень" з боку Пекіна, які отримує КНДР. Китайське керівництво не стане назло Білому дому надавати росіянам сірі коридори для провезення товарів.

Погана для Москви новина №2 – ніякого вигідного для росіян "перемир'я" і тим більше завершення війни на їхню користь не буде. Блінкен, Ган і Сі навіть не заїкнулися за жоден "мирний план" по Україні.

Третій момент, жодної "великої угоди" між Вашингтоном і Пекіном, формування біполярного світу, чого дуже хоче голова Сі, поки що не передбачається. Вашингтон вустами голови Держдепу зазначив, що сторони мають як теми для розмови, так і теми для суперечок. Ні про який "багатополярний світ", як мріє Путін, взагалі ніхто не говорить. США, незважаючи на політичні та економічні труднощі, зберігають роль геополітичного лідера, як мінімум, цивілізованої частини світу.

Чи залишиться все як є, чи світовий порядок буде переформатовано, багато в чому залежить від успіхів ЗСУ. У разі розгрому російських окупаційних військ та активної інтеграції України до ЄС та НАТО американський "орел" отримає додаткові переваги перед китайським "драконом". Все це справа майбутнього, але якщо зараз голова Сі робить крок назустріч Вашингтону, значить, влада КНР серйозно сумнівається у здатності Путіна зробити щось серйозне.

Читайте: Швидкого успіху не буде – майор 103 бригади про настання ЗСУ

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси