RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Папа всієї Русі: чому Святий Престол просуває кремлівські наративи

В українських віруючих виникає все більше запитань до Франциска

В українських віруючих виникає все більше запитань до Франциска Фото:

Папа Римський Франциск вчергове потрапив у скандал. На онлайн-зустрічі з католицькою молоддю Санкт-Петербурга, яка відбулася минулого тижня, він відзначився неоднозначною заявою на адресу росіян, яких назвав "спадкоємцями великої імперії, великої матінки-Росії" та згадав "великих правителів" Петра І та Катерину ІІ. Звичайно, таке висловлювання викликало обурення в українському суспільстві. Свої заяви з цього приводу зробили МЗС України та Українська греко-католицька церква. Ватикан, після розголосу з приводу висловлювань понтіфіка, спробував виправдатись, тоді як Кремлю слова Папи сподобались. Про те, чому глава римсько-католицької церкви вже не вперше допускає такі висловлювання та що з цим робити, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Ніколи не забувайте про спадщину. Ви спадкоємці великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра I, Катерини II, тієї імперії – великої, освіченої, [країни] великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини, ви спадкоємці великої матінки Росії, йдіть вперед із цим. І дякую вам. Дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами", заявив Папа Римський у відеозверненні до російської католицької молоді, оприлюдненому 25 серпня.

"Звичайно, що подібне висловлювання понтіфіка обурило українців і передусім прочан Української греко-католицької церкви, яка напряму підпорядкована Ватикану. По-перше, українці за півтора року повномаштабної російської агресії на собі відчули "велику людяність росіян". По-друге, недоречною є згадка Папи Франциска про "великих правителів" Петра І та Катерину ІІ, які проводили відверто антиукраїнську політику", - каже в коментарі "Апострофу" релігієзнавець, доктор філософських наук Людмила Филипович.

Тож Українська греко-католицька церква зразу ж виступила з критичною заявою на адресу папи Римського Франциска.

Читайте: "Не так вони й хочуть миру": Папа Римський відзначився скандальною заявою на адресу України

"Існує небезпека, що ці слова можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні — війни, яка щодня приносить смерть і руйнування для нашого народу. Приклади, наведені Святішим Отцем, насправді суперечать його науці про мир, адже він завжди засуджував будь-яку форму вияву імперіалізму в сучасному світі та попереджав про небезпеку крайнього націоналізму, наголошуючи, що саме він є причиною «третьої світової війни по частинах", – ідеться в заяві глави УГКЦ Святослава, поширеній 28 серпня.

"З метою уникнення будь-яких маніпуляцій щодо намірів, контексту та висловлювань, присвоєних Святішому Отцеві, ми очікуємо від Святого Престолу пояснення цієї ситуації", – вказано в заяві УГКЦ.

І прес-секретар Ватикану Маттео Бруні спробував ситуацію пояснити. Але знову ж, вийшло це невдало.

"Папа мав намір спонукати молодь зберігати і пропагувати все позитивне у великій російській культурній та духовній спадщині, а не звеличувати імперіалістичну логіку та державних діячів, яких він згадав, щоб вказати на деякі історичні періоди", - сказав Бруні.

Висловились з приводу заяви папи Римського і в МЗС України.

"Саме такою імперіалістичною пропагандою, "духовними скрепами" і "потребою" в порятунку "великої Матінки Росії" Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотен українських міст і сіл. Дуже прикро, що російські великодержавні ідеї, які, власне, і є причиною хронічної агресивності Росії, свідомо або несвідомо, звучать з вуст Папи Римського, місія якого, в нашому розумінні, як раз полягає в тому, аби відкрити очі російської молоді на руйнівний курс нинішнього російського керівництва", - написав речник МЗС Олег Ніколенко.

"Я хочу підкреслити, що Папа Римський – не політик. Він, перш за все, християнин. Він вихований в євангелічній традиції і тому мислить, як християнин. Він хоче всіх примирити. Але ж Ватикан – це держава і Святий Престол як раз і формує політику. Але вони живуть в своєму світі, який сформований вченням Христа. Але вчення Христа далеко від реальності, тому Святий Престол не може поєднати вчення Христа з реальністю життя", - каже Людмила Филипович.

А от мешканцям Кремля слова Папи Римського сподобались.

"Понтифік знає російську історію, і це дуже добре. Вона дійсно глибока, вона має глибоке коріння, і наша спадщина - вона не обмежується тільки Петром або Катериною, вона набагато давніша", - заявив прес-секретар російського диктатора Дмитро Пєсков, у вівторок, 29 серпня.

Лише побачивши, що слова Папи стали предметом явної політичної гри, у Ватикані дали задню, заявивши, що їх неправильно зрозуміли. І навіть надали свій варіант слів, сказаних Франциском, де вже не було "великої Матінки" та відверто імперських тез. Утім, не схоже, що в Києві, пам'ятаючи попередні проросійські заяви Папи, повірили в цей фінт Святого Престолу.

"Коли я чую такі висловлювання з вуст Папи Римського, то завжди думаю, кому вони вигідні. В даному випадку в мене переконання, що вони вигідні Москві, - каже Людмила Филипович, - І я думаю, що це блискуча спецоперація ФСБ. Слова Папи про "велику людяність росіян" нанесли шкоду українцям, греко-католикам, Римсько-католицькій церкві, Ватікану та самому Папі Франциську. А от Кремль, та ФСБ – в шоколаді".

Людмила Филипович звернула увагу на те, що Папа Римський також постійно говорить, що пам’ятає про українців. Але, за словами експертки, пам'ятати можна по-різному – сидячи біля телевізора, слухаючи своїх радників.

"Я впевнена, що в Ватикані, серед радників Папи є симпатики Росії, тому понтифік постійно попадає в такі халепи, - каже релігіознавець, - Але Папу ці скандали не турбують. В нього поважний вік і він вже вважає себе небожителем".

Пережити цього Папу

Так, в серпні минулого року Папа під час загальної аудієнції на День Незалежності України згадав загибель дочки ідеолога "русского мира" Олександра Дугіна Дар’ї, яка теж просувала наративи батька, назвавши її "невинною" жертвою війни: "Маю на думці бідолашну дівчину, що злетіла в повітря у Москві від бомби, закладеної під сидінням автомобіля. За війну платять невинні, невинні!".

В листопаді минулого року понтифік сказав, що вважає росіян "великим народом" і не вірить у жорстокість громадян РФ щодо України: "Мене вражає – і тому я вживаю слово "багатостраждальна" – ота жорстокість, яка не притаманна російському народові, можливо… бо російський народ – це великий народ; це (жорстокість) найманців, солдатів, які йдуть на війну як на пригоду, найманців… Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму. Вистачить згадати Достоєвського, який до сьогодні надихає, надихає християн до осмислення християнства".

Також він заявляв, що не вважає війну в Україні протистоянням добра і зла і припускав, що РФ могли спровокувати: "Засуджуючи лютість, жорстокість російських військ, ми не повинні забувати про реальні проблеми, якщо хочемо, щоб вони були вирішені… Ми не бачимо всієї драми, що розгортається за цією війною, яка, можливо, була якимось чином спровокована".

У липні цього року Папа Римський закликав РФ відновити зернову угоду і назвав росіян "братами": "Я звертаюся до своїх братів, влади Російської Федерації, щоб Чорноморська ініціатива могла бути відновлена і зерно могло бути безпечно транспортовано".

Утім, у Кремлі на це не звернули увагу.

Натомість, за словами Людмили Филипович, Папа Римський поступово втрачає свій авторитет серед українських греко-католиків і вони вже починають задумуватись над тим, як ставитися до Святого Престолу.

"Треба просто цього Папу пережити", - резюмує експертка.

Читайте: Мобілізація в Росії: українцям приготували небезпечну пастку

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів