RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тимчасові заходи: коли Київ отримає фінансування від США

Шанси, що Україна отримає допомогу від США у розмірі 60 млрд доларів, залишаються високими

Шанси, що Україна отримає допомогу від США у розмірі 60 млрд доларів, залишаються високими Фото:

Минулого тижня президент США Джо Байден підписав законопроект про короткострокове бюджетне фінансування, щоб уникнути припинення роботи федерального уряду. Документ щодо тимчасового фінансування не містить асигнувань на підтримку України, а також Ізраїлю, на чому спочатку наполягав Білий дім. Початковий пакет допомоги зовнішньополітичним партнерам та союзника США, який просуває адміністрація, включає близько 106 млрд. доларів, з яких на оборонні потреби України Білий дім має намір витратити близько 60 млрд, а для підтримки Ізраїлю – близько 14 млрд. Республіканці на чолі зі спікером-трампістом Майком Джонсоном намагалися провести окремий пакет допомоги Ізраїлю, але 7 листопада демократи заблокували Сенат. У результаті, як раніше і передбачалося, республіканці та демократи в Конгресі поки що змогли домовитися лише про тактичну паузу у вигляді тимчасового бюджету, щоб отримати ще час для консультацій. Наскільки така пауза може бути критичною для України, читайте у матеріалі "Апострофа".

У середу, 15 листопада, Сенат остаточно затвердив законопроект про тимчасове фінансування федерального уряду. Це сталося лише за 48 годин до закінчення крайнього терміну, коли існувала загроза припинення роботи державної машини опівночі п'ятниці. Запропонований двоетапний план передбачає фінансування пріоритетів Конгресу, таких як військове будівництво, справи ветеранів, транспорт, житло та Міністерство енергетики до 19 січня. Фінансування інших установ буде продовжено до 2 лютого.

Під час голосування в Сенаті 87 членів підтримали законопроект, тоді як 11 виступили проти. Серед противників були 10 республіканців та один демократ – Майкл Беннет, який представляє у Сенаті Колорадо. На день раніше законопроект був затверджений Палатою представників із практично одноголосною підтримкою з боку демократів. При цьому майже половина республіканців висловилася проти.

Тимчасовий план державних видатків не містить додаткової допомоги ні для України, ні для Ізраїлю. Втім, як наполягають спостерігачі, нічого критичного для нашої країни поки що не відбувається.

Читайте: Бути чи не бути: чи проживе Україна без американських грошей

"Події, що відбуваються зараз, – це все відлуння внутрішньополітичної боротьби зі США. Допомога Україні чи Ізраїлю є частиною протиріч між республіканцями, демократами в Конгресі та демократичною адміністрацією Байдена. Там близько десятка питань, які включають теми міграції, економіки, змін клімату тощо. Тимчасовий бюджет без допомоги Україні не вказує ні на "заморожування", ні тим більше на припинення допомоги. Зараз видно, що Пентагон шукає можливості допомоги Україні за участю третіх країн. І саме Пентагон зараз схилятиме республіканців у Палаті представників до того, що допомогу Україні слід виділити, оскільки саме в оборонному відомстві знають, яка саме ситуація зараз склалася на полі бою", – каже "Апострофу" голова Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Таким чином, президент Байден, підписавши тимчасовий бюджет, переніс "фінансові баталії" з республіканцями в Конгресі на новий рік. Ціна питання – 106 млрд доларів, які Білий дім має на меті виділити на зовнішньополітичну допомогу для України, Ізраїлю та Тайваню. Близько 60 млрд. планується витратити на зміцнення обороноздатності нашої країни. Причому солідна частина цих грошей піде до рук Пентагону для поповнення запасів озброєнь на армійських складах після того, як частину зброї було передано Україні.

Передбачається, що демократи та республіканці в Сенаті повернуться до обговорення цього пакети фінансової допомоги після Дня подяки, який у США святкуватимуть 23 листопада.

"Зараз Сенат розглядає два паралельні проекти з фінансування України та Ізраїлю, які припускають, що гроші будуть взяті як "кредит" з федерального бюджету на наступний рік, яким зараз йдуть баталії. Зараз було вирішено першочергове завдання не допустити урядовий шатдаун. окремі консервативні республіканці не критикували адміністрацію Байдена, зупинка уряду вдарила б по їхньому іміджу також, адже в такому разі було б очевидно, що вони через власні кон'юнктурні міркування та амбіції займаються ослабленням державності", - каже "Апострофу" експерт-американіст Олександр Краєв.

Тут слід уточнити, що у США зберігається двопартійний консенсус щодо необхідності протидії кремлівській агресії проти України. Навіть найконсервативніші трампісти вголос не говорять, що Україну слід віддати на поталу Путіну. Для них питання в тому, скільки США витрачають на підтримку союзників по всьому світу і як саме Білий дім та союзники мають намір "звітувати" за витрачені гроші американських платників податків.

При цьому окремі фракції в Республіканській партії вже знають, що робитимуть із законопроектом щодо України, а також скільки приблизно грошей мають намір виділити Києву.

"Це в інтересах нашої національної безпеки, щоб Україна залишалася незалежною. Якщо Росія візьме контроль над Україною, що буде далі? Путін уже заявив, що хоче відновити старі кордони часів Холодної війни. А це означатиме війну з НАТО. Тож нам треба перемогти разом із Україною вже зараз", - наполягає конгресмен-республіканець Дон Бейкон.

Позиція демократів, а також поміркована частина республіканців вселяє надію на те, що Київ не залишиться без фінансування з боку Штатів.

"Ніхто і не очікував, що в цьому тимчасовому бюджеті пропишуть допомогу нашій країні. Зараз основний прогноз західних і наших аналітиків залишається незмінним – Україна отримає допомогу з боку США в заявленому обсязі – близько 60 млрд доларів. Але приводів для песимізму зараз точно немає", - каже "Апострофу" фінансовий аналітик, заступник директора з питань торгівлі цінними паперами "Драгон Капітал" Сергій Фурса.

Як йдеться у публікації телеканалу NBC News, лідери Конгресу США сподіваються до Різдва мобілізувати голоси для додаткової військової допомоги для України та Ізраїлю, а також для вдосконалення імміграційної системи.

Зокрема, лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер чітко дав зрозуміти, що ухвалення додаткової допомоги буде для нього пріоритетом у період між Днем подяки та Різдвом. Він зазначив, що американські законодавці розпочнуть роботу над проектами допомоги Україні та Ізраїлю, а також імміграційним пакетом, який має забезпечити ресурси для безпеки кордонів.

Що ж до закону щодо тимчасового фінансування уряду США, то він не містить жодних політичних умов. Демократи наполягали саме на такому підході, оскільки трампісти вимагають більш жорстких скорочень фінансових пріоритетів президента Байдена в галузі зміни клімату, а також фінансування федеральних заходів щодо стимулювання "різноманіття, рівності та інклюзивності" серед працівників державного апарату. У результаті глава демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер задоволено зазначив, що в результаті двопартійної співпраці вдалося уникнути закриття уряду, "не вдаючись до жорстких скорочень життєво важливих програм".

Спікер Джонсон, який і розробив тимчасовий бюджет, повідомив, що більше планів щодо тимчасового фінансування не буде, зазначивши, що тимчасові заходи лише дають час для проміжних консультацій перед бюджетними баталіями із Сенатом уже в новому році.

"Спікер Джонсон зараз, з одного боку, "затиснутий" демократами, без яких у Палаті не вистачає голосів для потрібних законопроектів, а з іншого – його вже критикують радикальні консерватори в Республіканській партії. Претензії рівно такі, як і до його попередника на посаді – Кевін Макарті, який на думку MAGA-конгресменів був "занадто лояльний" до демократів. Дуже сумнівно, що вони зараз ризикнуть заговорити про відставку Джонсона, оскільки це виставить трампістів зовсім вже в негативному світлі, тому є чималі шанси, що республіканці і демократи прийдуть до позитивного рішення щодо допомоги Україні", - резюмував Олександр Краєв.

Читайте також: Заручники інтриг: коли США виділять гроші Україні

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів