RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Це заразно: чому в Угорщині та Румунії заговорили про захоплення українських земель

Кремлю активно підтримує і просуває навіть ідіотські варіанти "територіального поділу" України

Кремлю активно підтримує і просуває навіть ідіотські варіанти "територіального поділу" України Фото:

Одна з улюблених тез кремлівської пропаганди – нібито "штучність" державності України, територія якої буцімто часто-густо складається з "подарованих" кимось земель. Найбільше, звичайно, "подарувала" Росія і тепер кремлівський диктатор Путін веде свою спецоперацію, щоби все це повернути назад. Такі дурні для XXI століття політичні міркування знаходять відгук серед невеликої групи корисних ідіотів у ЄС, які через дурість, а може й за конкретний прайс наполягають, що у разі глобальних потрясінь території України мають бути "розділені" між Угорщиною, Румунією та Польщею. Чому вказані діячі активізувалися саме зараз, читайте у матеріалі "Апострофа".

Лідер угорської ультраправої партії Mi Hazank ("Наша Батьківщина") Ласло Тороцкаї заявив, що у разі втрати Україною державності Угорщина може заявити права на Закарпаття. Таку заяву він зробив на річній конференції партії у Будапешті 27 січня, фактично повторивши тези російської пропаганди та не засуджуючи дії Кремля. На його думку, війна в Україні "руйнує Європу", а президент України Володимир Зеленський "продав країну американській компанії". Угорський націоналіст також висловився за негайне припинення вогню та мирне врегулювання, додавши, що якщо Україна втратить державність, його партія вимагатиме Закарпаття.

Ласло Тороцкаї також критикував зовнішню політику прем'єр-міністра Віктора Орбана та його партії Фідес, але схвалив співпрацю з Росією та Туреччиною. У 2022 році він висловлювався про можливе відновлення спільного польсько-угорського кордону, що викликало обурення у МЗС України, яке закликало Будапешт засудити його слова.

Подібні заяви пролунали і в Румунії, де член Сенату румунського парламенту та лідер націоналістичної партії Альянс за союз румунів (AUR) Клаудіу Тарзіу висловив думку, що Румунія має анексувати частини України для возз'єднання суверенітету в своїх історичних кордонах. Він зробив цю заяву в Яссах, стверджуючи, що Румунія не досягне повного суверенітету без реінтеграції всіх нібито румунських територій, до яких він відніс Північну Буковину, Південну Бессарабію та землі Герца (частина Чернівецької області), що перебувають у складі України. Як вважає Тарзіу, ці регіони в перспективі можуть бути включені до Румунії.

Читайте: Росія використовує європейських націоналістів у боротьбі проти України: в ISW розкрили деталі

Скандальний політик також заявив, що Румунія перебуває у положенні, коли їй доводиться стикатися з великими імперіями, включаючи Росію та НАТО, і що приєднання до НАТО було спрямоване на захист від російської загрози. Він додав, що Румунія має скористатися поточною ситуацією для повернення втрачених територій. У контексті російського вторгнення в Україну Тарзіу раніше висловлював готовність підтримувати Росію та закликав до покращення відносин між Румунією та Росією.

"Не варто виключати, що Тороцькаї та Тарзіу не просто намагаються вкотре звернути на себе увагу, а відпрацьовують замовлення з боку Кремля, який активно працює в європейськими правими, але є кілька нюансів. Найголовніше в тому, що угорська "Наша Батьківщина" і Альянс за союз румунів є маргінальними політичними силами, які явно не дотягують до рівня "Національного об'єднання" (у минулому - "Національний фронт") у Франції або Австрійської партії свободи", - каже "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) також звернули увагу на те, що риторика східноєвропейських правих стала більш агресивною щодо України, зазначивши, що Кремль стимулює та експлуатує неоімперіалістичні та націоналістичні тенденції в Європі, щоб створити розбіжності між Києвом та найближчими сусідами.

Адже по суті Тороцькаї та Тарзіу повторили стару московську байку про те, що Україна нібито вся складається із земель, раніше кимось "подарованих". Російський диктатор Володимир Путін та інші високопоставлені кремлівські чиновники ще в грудні минулого року розповідали про наявність у України нібито "територіальних суперечок" з Польщею, Румунією та Угорщиною, припускаючи, що наша країна може зберегти суверенітет у "межах кордонів Львівської області".

"Навіть якщо виходити з катастрофічного сценарію, який, сподіваюся, так і залишається теорією, що Росія виграє війні, то у разі програшу України європейські країни НАТО думатимуть про що завгодно, але тільки не про те, щоб приєднати до себе частину України. Все це більше схоже на скандальний піар окремих політиків у ЄС, а також на продуману тактику Кремля, щоб показати, що в Європі нібито "цвітуть" антиукраїнські та, відповідно, проросійські настрої", - додав Олексій Голобуцький.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у відповідь висловився про нереалістичність заяв ультраправих угорських політиків про приєднання Закарпаття, заявивши, що їхні амбіції виявляться неможливими, і висловив подяку Будапешту за підтримку територіальної цілісності України. З такою заявою він виступив у ході спільного брифінгу з угорським колегою Петером Сійярто та головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком після їхньої зустрічі в Ужгороді.

"Ми розуміємо, що не всім хочеться, щоб між Україною та Угорщиною були добрі стосунки... Але якщо Путін обламав свої зуби об Україну, то окремі угорські політики, які висловлюють такі заяви, обламають їх тим більше. І ще раз у цьому контексті хочу подякувати Петеру за висловлення чіткої позиції уряду Угорщини", – сказав Дмитро Кулеба.

Перед цим глава МЗС Угорщини повторив, що Будапешт підтримує суверенітет та територіальну цілісність нашої країни.

"Війна триває майже два роки: ми виступаємо за територіальну цілісність та суверенітет України. Ми хочемо, щоб наші сусіди мали мир", – наводить слова Сійярто під час брифінгу угорське видання Telex.

Власне на цьому позитивні новини від зустрічі в Ужгороді завершилися. До того ж постало питання, навіщо взагалі міністрові Кулебі відповідати на випади маргінального угорського політика.

"На антиукраїнські заяви політиків рівня Тороцькаї та Тарзіу слід реагувати окремим чиновникам, а не главі МЗС і тим більше не президенту, що тільки посилює негативні інформаційне тло. Сійярто в цьому плані вчинив грамотніше: він приїхав на малоперспективну зустріч, але використав інформаційне тло у вигляді zкогось листа з погрозами на його адресу українською мовою, який нібито прийшов на пошту МЗС Угорщини У результаті угорці обставили все так, ніби Сійярто їхав на передову, хоча це далеко не так. Поки немає ознак того, що Будапешт піде назустріч Києву", - зазначив у коментарі "Апострофу" директор Інституту світової політики Євген Магда.

Незважаючи на те, що Дмитро Кулеба наполягає, що сторони вичавили з розмови в Ужгороді максимум, невирішеним залишається одне з головних питань – зустріч прем'єра Угорщини Віктора Орбана із президентом Володимиром Зеленським. Тільки після такої розмови можна зробити висновки щодо щирості Будапешта. Поки що, як наполягає Петер Сійярто, така зустріч можлива лише після того, як Київ виконає вимоги Будапешта.

Петер Сійярто заявив, що зустріч Орбана з президентом Володимиром Зеленським можлива лише після виконання Україною всіх вимог Будапешта. Угорський міністр звинувачував Україну в утиску прав національних меншин на Закарпатті і заявляв, що Угорщина блокуватиме співпрацю України та НАТО до вирішення цього питання. Тобто попри деякі формальні реверанси фактично нічого не змінилося.

Читайте також: Російська ФСБ завела "крота" у Бундестазі, який зривав допомогу Україні: подробиці розслідування

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів