RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибори, розбірки та ігри: чому польська політика заважає розблокувати кордон

На жаль, від України зараз небагато залежить у цьому питанні

На жаль, від України зараз небагато залежить у цьому питанні Фото:

Спроба політиків з України та Польщі хоч якось вирішити проблему з блокуванням кордону, схоже, знову заходить в глухий кут. Зранку в пятницю, 23 лютого, на станції "Дорогуськ" невідомі відкрили люки двох зерновозів та висипали ріпак, який прямував до Німеччини. Польська поліція вчергове "проґавила" злочинців. Про те, чому так відбувається і на які домовленості в перспективі все ж можна сподіватися, читайте в матеріалі "Апострофа".

Днями президент України Володимир Зеленський запропонував президенту Польщі Анджею Дуді і прем'єр-міністру цієї країни Дональду Туску провести зустрічі на державному кордоні з метою розблокування руху українських вантажів. Реакція польських політиків, як не дивно, була різною. Дуда підтримав таку ідею, Туск відмовився.

"Коли Володимир Зеленський це пропонував Дональду Туску, він, здається, не розумів, що Дональд Туск і Анджей Дуда є політичними конкурентами. Пропозиція їм обом зустрітися була одразу приречена на провал. Два звіра в одній берлозі вжитися не можуть", - пояснює "Апострофу" виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда.

Нагадаємо, Дуда є представником партії “Право і справедливість”, яка минулого року програла вибори і пішла в опозицію.

Читайте: Як Україні вийти з "польської кризи": названо найоптимальніший варіант

Щоправда, президент Польщі врешті теж хитро підтримав мітингарів. Він наголосив, що протести стали рішенням, прийнятим фермерами та фермерськими організаціями. "І якщо це законно, влада не може не дати дозволу на протести. Оскільки, якщо не зробить цього, то організатор звернеться до суду – і тоді рішення влади буде скасовано судом на тій підставі, що право на протест гарантоване законом та конституцією", – розповів Дуда. Водночас президент Польщі небагатослівно висловив жаль з приводу того, що фермери, які блокують кордон, завдають шкоду транспорту з українським зерном. "Мені шкода, що відбулися такі ситуації", – сказав він.

Таким чином Дуда фактично умив руки.

Натомість прем’єр-міністр Польщі Туск виступив з іншою ініціативою. Варшава включить прикордонні переходи з Україною та ділянки доріг і залізничних колій до переліку критичної інфраструктури.

Це не нова ідея. Механізм який використовує Дональд Туск, відомий ще з 2020 року коли під час міграційної кризи уряд Польщі запроваджував надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю.

"Від 2022 року є закон який забороняє фотографування залізниці та критичної інфраструктури, не те що гоцання перед міжнародними поїздами. Механізми є. Але є теж залежність Туска і Ко від народної любові", - зазначає журналістка та докторка гуманітарних наук Олена Бабакова, яка багато років живе у Польщі.

Тож надалі розвиток ситуації із блокуванням кордону більшою мірою буде залежати від внутрішньополітичних ігор у Польщі. Про це детальніше.

Хто протестує

У протестах помітно одразу кілька гравців. Частина – справді фермери. Але експерти не виключають зовнішні впливи. Багато галасу вже наробили плакати з символікою СРСР та закликами до Путіна прийти і навести лад. Хоча це окремі ексцеси.

"Там (на протестах – "Апостроф") є певна частина фермерів, які приїхали на кордон і перекривають кордон з вимогами і до своєї держави, і до європейських інституцій. Але зараз багато говориться і про те, що серед них можуть бути і російські провокатори. Тим паче, варто враховувати, що за протестами стоять представники таких політичних сил як "Конфедерація", а також об'єднання фермерів "Ошукане село", можна припустити, що вони проштовхують інтереси Кремля у Польщі. Ми бачимо дуже схожі наративи. Але ми також повинні розуміти, якщо когось із фермерів і використовують, може бути більш глобальна мета – аж до повної блокади України", - каже "Апострофу" кандидат політичних наук, член-кореспондент Української академії геополітики та геостратегії Станіслав Желіховський.

Польські спецслужби звичайно працюють, але в цьому напрямку не надто активно.

"Хотів би нагадати, що минулого року було затримано багато російських агентів на території Польщі, які зокрема були помічені за встановленням різного роду відео і фото-пристроїв на під'їзних шляхах до кордону з Україною. Тоді їх метою було виявляти вантажі, які надходили в Україну, зокрема, зброю. Я не виключаю, що тут може бути продовження цієї діяльності з боку російських спецслужб, тільки тепер вже прикриваючись протестами фермерів, Кремль спробує блокувати озброєння", - додає експерт.

Утім, російська диверсійна діяльність видається лише додатковим каталізатором нинішніх процесів. Головне, що протест опирається на народне схвалення – протести польських фермерів підтримує 77,2% поляків. Тож політична складова тут все вагоміша.

Втримати коаліцію

17 квітня у Польщі відбудуться місцеві вибори, після цього будуть вибори до Європейського парламенту. Тому низка політичних сил можуть бути зацікавлена в підриві авторитету і підтримки правлячої коаліції і уряду Дональда Туска, аби звинуватити його в нездатності контролювати ситуацію.

"Коаліція є доволі крихкою. Там і Польська селянська партія (ПСЛ), і інші політичні сили, які мають різні політичні програми та ідеологічні засади. Тому, коаліція може не витримати випробування протестами, це теж треба враховувати. І це вигідно щонайменше "Конфедерації", а також нині опозиційній партії "Право і справедливість". ПІС була при владі протягом 8 років і вочевидь зацікавлена в тому, щоб уряд Туска не впорався з ситуацією, тим паче, що селяни та автоперевізники є частиною їх електорату", - вважає Станіслав Желіховський.

У свою чергу, польська опозиція звинувачує владу у "провокаціях" на протестах фермерів.

"Я вважаю, що це однозначно спроба дискредитації, звісно в першу чергу винен той ідіот, який це зробив", - заявив один з депутатів від колись керівної партії "Право і Справедливість" Павел Яблонський, відреагувавши на скандал із появою на одній з акцій трактора з символікою СРСР.

Окремо слід виділити партнерів по коаліції.

"Я б говорив про ПСЛ, яка є членом коаліції. Чеслав Секерський - її представник, є міністром сільського господарства та розвитку села. Фактично, його позиція буде впливати на поведінку фермерів", - зазначає Євген Магда.

Поки що ситуація контрольована і польська влада є дієздатною.

"Я не думаю, що ця ситуація призведе до дочасних парламентських виборів. Хіба що відбудеться щось екстраординарне під час місцевих і будуть такі результати, коли учасникам коаліції, наприклад, ПСЛ буде вигідно піти на розпуск парламенту. Також є така думка, що коли потеплішає і почнуться весняно-польові роботи, протести або зійдуть нанівець, або стане зрозуміло наскільки вони є щирими і природними", - підкреслює Євген Магда.

Однак, всі ці фактори буде враховувати польська влада під час ухвалення рішень. І в такому разі від України та її готовності йти на компроміс не все залежить.

Читайте: Блокада кордону: в Україні знайшли, як гідно відповісти польським фермерам, відео

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів