RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стоп війна: чи хоче Путін миру з Україною

Путін ніколи не приховував своїх справжніх бажань щодо України

Путін хоче завоювати Україну Путін хоче миру? Фото: з відкритих джерел

В останній тиждень активізувалася тема мирних переговорів із Росією. Скандал викликали слова Папи Римського, який закликав Україну "вести переговори, доки ситуація не погіршилася", і знайти сміливість "підняти білий прапор". Тему підхопив президент Туреччини Ердоган. Після зустрічі в Стамбулі з Володимиром Зеленським він запропонував покласти край війні, провести мирний саміт за участі Росії. Про готовність до переговорів щодо миру з Україною, але на своїх умовах, згадав у хамській манері в інтерв'ю пропагандисту Кисельову сам Путін. Чому активізувалися розмови про переговори і до чого це призведе – з'ясовував "Апостроф".

Слова про мир

"Сильніше той, хто бачить ситуацію і думає про народ, у кого є мужність білого прапора, щоб вести переговори. І сьогодні ви можете вести переговори за допомогою іноземних держав. Слово "переговори" - це сміливе слово. Коли ви бачите, що зазнаєте поразки, що справи йдуть кепсько, ви повинні мати мужність вести переговори. Вам соромно, але скільки смертей ще має бути?", - заявив Папа Римський Франциск.

Читайте: Прагнення до переговорів мають обидві сторони: нова заява Ватикану щодо слів Папи Римського

Понтифік додав, що сьогодні є багато бажаючих виступити посередниками у війні.

"Туреччина запропонувала себе для цього. Є й інші. Не соромтеся вести переговори, допоки не стало гірше", - додав Понтифік.

Слова глави Ватикану підхопив президент Туреччини Реджеп Ердоган. Він заявив, що мирні плани, які виключають росію, не дадуть жодних результатів. І знову запропонував Туреччину як майданчик для переговорів.

Тему продовжив і путін, заявивши про готовність до "мирних переговорів".

Що за цим стоїть?

Директор соціологічної служби "Український барометр", політолог Віктор Небоженко вважає, що в словах про мир, сказаних Папою Римським, Ердоганом та путіним - нічого дивного, а тим паче поганого немає.

"Переговори про мир мають бути, і це правильно, - каже в коментарі "Апострофу" Віктор Небоженко. - Переговори вести треба. Інша справа, треба розуміти, про що йдеться - реальний мир чи призупинення війни".

Читайте: Зеленський емоційно відповів на заклик здаватися: що сказав Папі Римському

З ним погоджується експерт-міжнародник Володимир Воля.

"Звичайно, всім потрібен мир. Я в цьому нічого поганого не бачу. Однак мир тна умовах путіна для нас не прийнятний - і це очевидно", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

Але подібні слова Папи та Ердогана грають на руку путіну. І не варто виключати, що це прокремлівські меседжі.

"Справа в тому, що в банку Ватикану вже багато років лежать величезні російські гроші - спочатку мафіозні, а зараз путінські. Отже, справа не в лівизні Папи Римського, шантажі або лояльності до путіна. Будь-якому понтифіку Ватикана є що втрачати", - вважає Віктор Небоженко.

"Бути милосердним з фашистом та вбивцею громадян України та Росії Папі Франциску вигідніше та легше, ніж мати важкі розмови з російською мафією чи чекістами путіна", - додав політолог.

"Для мене позиція Папи Римського досить дивна, - зазначає Володимир Воля. - Він священнослужитель і повинен знати слова Христа: "Яким судом судите, таким і вас судитимуть". Але, у Ватикані, як відомо, є люди, які мають бонуси від росії. Вони і підсовують Понтифіку подібні тексти".

Та сама історія і з Ердоганом.

"Ердоган - східний деспот і він грає у кішки-мишки і з Україною, і з росією. Йому вигідно торгувати і з путіним, і з Зеленським, і підтримувати стосунки з Європою", - каже Віктор Небоженко.

"Я знаю, що серед турецьких чиновників існує думка, що Україна та Зеленський зокрема своєю активністю намагається втягнути Туреччину у війну з росією. А їм це не потрібно. Їх влаштовує торгівля з Кремлем. Туреччина хоче всидіти на всіх стільцях", - зазначає Володимир Воля.

На думку експерта, зараз президент Туреччини на боці путіна.

"Ердоган, по суті, просто відкинув українську формулу миру", - вважає Володимир Воля.

Але чи справді Ердоган грає на боці путіна? На думку директора Центру моделювання ситуацій Віталія Бали, формула миру Зеленського від початку була недієздатною.

"Формула миру - просто інформаційна піартехнологія, вигадана в Офісі президента. І вона нежиттєздатна", - зазначив у Бала коментарі "Апострофу".

"Якщо включити логіку, то формула миру веде в глухий кут. Путін не погодиться на наші умови, а ми не погодимося на умови путіна. Як можна змусити путіна вивести свої війська і залишити наші території, включаючи Крим?", - запитує Віталій Бала.

Читайте: "Україна змучена, але нікому на думку не спадає здатися": в УГКЦ відповіли Папі Римському

Тому єдина умова, щоб росія сіла за стіл переговорів та прийняла наші умови – наша військова перемога.

"Ердоган каже нормальні речі. Якщо росія не погодиться на мир, то його й не буде", – резюмував Бала.

Щоправда, можлива ще й капітуляція однієї із сторін.

Путін хоче миру?

За розмовами про укладання миру виникає цілком резонне питання: а чи так уже путін зацікавлений у припиненні війни?

"Путін вже не хоче війни. Він розуміє, що програв. Він розуміє, що війна переходить на європейську частину росії і йому це не подобається, - каже Віктор Небоженко. - Але він хоче зупинити війну на своїх умовах, інакше і його оточення, і скрєпний російський народ вважатимуть, що цар слабкий. Таке росіяни не сприймуть".

Але не варто бути в ілюзіях. Путін спить та бачить себе завойовником усієї України.

"Розмови про готовність до переговорів – це маніпуляція. Путін просто подає сигнал Заходу, на кшталт ми готові домовлятися, але на своїх умовах. Я впевнений, що якби Україна запропонувала якісь домовленості, і попросила б призупинити військові дії, путін би цього не зробив. Досить згадати, як 12 лютого 2015 року було підписано мінський протокол, і росіяни розпочали наступ на Дебальцеве", - резюмував Володимир Воля.

А так - ми, звісно ж, за мир, але з поверненням всіх захоплених територій і кордонами 1991 року.

Читайте: Чи хоче Путін війни з НАТО і де "червоні лінії" для Кремля: звіт розвідки США

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів