Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Нам вкрай важливо не зменшувати темпи з ударами по нафтопереробних об'єктах в Росії

Фото:

Кілька місяців поспіль Україна б'є по російському паливно-енергетичному комплексу, що завдає агресору значних фінансових збитків і призводить до нестачі палива в російській армії. У п'ятницю, 22 березня, в британському виданні Financial Times опубліковано матеріал про те, що США нібито попросили Україну не завдавати ударів по російським нафтопереробним виробництвам та іншим об'єктам енергосистеми через загрозу зростання цін на паливо та заходів у відповідь з боку Росії. Чи відповідає це дійсності чи ні і що робити Україні у відсутності американської допомоги, якщо це дійсно так, читайте у матеріалі "Апострофа".

Дрони виносять НПЗ

Минулого тижня українські безпілотники атакували кілька російських НПЗ, що спричинило серйозні наслідки. Вранці, 12 березня, після удару пожежа розпочалася на одному з найбільших НПЗ Росії – Нижегородському. 13 березня українські безпілотники атакували Рязанський нафтозавод, внаслідок чого там почалася пожежа. Того ж дня через атаку безпілотників призупинив свою роботу Новошахтинський НПЗ, який забезпечує паливом південь Росії.

Як зазначають російські видання, через українські атаки на нафтопереробні заводи в Росії почали зростати ціни на бензин. 14 березня вартість бензину АІ-95 піднялася на 1,88% і досягла 60569 рублів за тонну вперше за півроку. 22 березня АІ-95 коштував уже 66421 рублів за тонну.

Подорожчання пояснюється тим, що дрони вивели з ладу приблизно шосту частину (16%) від російського виробництва автомобільного палива. Втрати нафтопереробних заводів у середньомісячному вираженні становлять приблизно 0,7 млн. тонн бензину та 1,1 млн. тонн дизпалива.

Читайте також: Атаки дронів з НПЗ "переписали" бюджет РФ: доходи стрімко падають

На нестачу пального на фронті скаржаться у своїх пабликах російські "військори".

"Причина нестачі ПММ зрозуміла - противник порушив роботу низки НПЗ на території Росії, а пріоритет відданий цивільному сектору, щоб люди в містах, які звикли їздити на своїх машинах, не відчували дискомфорту і не негативували у бік влади", - ниє один із Z-патріотів.

Америка проти?

США попросили Україну не завдавати ударів по російським нафтопереробним виробництвам та іншим об'єктам енергосистеми через загрозу зростання цін на паливо та заходів у відповідь з боку Росії. Про це пише Financial Times з посиланням на три поінформовані джерела.

За словами співрозмовників газети, неодноразові попередження Вашингтон нібито передавав високопосадовцям із СБУ та ГУР.

Як пише Financial Times, Росія, незважаючи на санкції, залишається одним із найбільших постачальників палива. Тому через регулярні удари по російській енергосистемі у світі зростають ціни на нафту. Вашингтон стурбований, оскільки це відбувається на початку передвиборчої кампанії Джо Байдена.

Крім цього, США припускає, що Росія вживе заходів у відповідь і завдаватиме ударів по енергетичній інфраструктурі України.

Утім, українська влада стверджує, що з американцями не погоджується. Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі російського телеканалу "Дождь" заявив: "Ніхто не буде після двох років повномасштабної війни диктувати Україні умови ведення цієї війни. У рамках міжнародного права Україна може "знежирювати" російські інструменти ведення війни. Паливо є базовим інструментом ведення війни. Україна руйнуватиме паливну інфраструктуру".

Водночас, коментуючи матеріал видання Financial Times, віце-прем'єр-міністр Ольга Стефанишина фактично підтвердила наміри з боку Вашингтона: "Ми розуміємо заклики американських партнерів. Водночас ми воюємо тими можливостями, тими ресурсами та практиками, які є у нас сьогодні".

Хто винен і що робити?

"Можу припустити, що безпосередньо американці, звичайно, нам про це не говорили. Але не виключаю, що публікацією у Financial Times вони попередили нас про ризики, - каже в коментарі "Апострофу" експерт-міжнародник Володимир Воля, - американці просто вказали на наслідки".

За словами експерта, дії України щодо руйнування російських НПЗ вдарять за цінами на пальне, зокрема, і в Україні.

"Для Путіна дуже чутливі удари по НПЗ, і я впевнений, що атака на енергооб'єкти України – помста Путіна", - каже Володимир Воля.

"Роспабліки почали скиглити, що в їх армії почалися проблеми з дизелем. І тут з'являється інформація в західних ЗМІ, що влада США просить Україну не бити по НПЗ на Росії. Хочеться вірити, що приїзд радника з безпеки Джека Саллівана і удари рашистів по нашій енергетиці проводяться не в рамках операції "примусу до миру". А публікація у FT всього лише вкид", - зазначив політичний аналітик Ярослав Макітра.

Як зазначив в ефірі Апостроф TV директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Міселюк, Білому дому дуже важливо утримувати контроль над світовим ринком нафти.

"Росія залишається впливовим і важливим гравцем на ринку постачання енергоносіїв. У результаті ударів дронами сталося скорочення можливостей обробляти від 600 до 900 тисяч барелів на добу. А це величезні показники - Росія втратила близько 10-12 відсотків можливостей з обробки нафти. Але якщо Росія і втратила 10-15 відсотків переробних можливостей, то це не означає автоматичного зростання цін на нафту на 15 відсотків, Немає прямого впливу. Йдеться про інше - про тенденції, що мають важливе значення на ринку. І от з політичної точки зору для американців дуже важливо, які ціни на заправках. Тобто це показник того, як успішно працює адміністрація Білого дому. І якщо ціни умовно зростуть, то американці, звичайно, будуть розчаровані Байденом і відбудеться певний перетік голосів до конкурента, тобто Трампу", - зазначає експерт.

"Тому представники Байдена зацікавлені в тому, щоб на нафтовому ринку була стабільність. І саме сьогодні ціни на нафту на світових ринках пішли вниз, тому що в ООН зареєстровано проект рішення про припинення вогню в Газі. І це вплине на рішення хуситів щодо блокування танкерів в Червоному морі. Тобто зараз ринок перебуває в нервовому і напруженому стані через події на Близькому Сході. Успішні ж дії України проти російських НПЗ служать хіба що додатковим стимулом для дестабілізації ринку, але в жодному разі не основним", - вважає Андрій Миселюк.

У свою чергу президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар вважає публікацію у FT вкидом республіканців, і цьому є кілька причин.

"Стратегічні нафтові резерви США дещо скоротилися, і гравці на ринку завжди діють у таких випадках на розгін ціни, щоб краще продати ресурс на заповнення резервів, - коментує "Апострофу" Гончар. - Ціни на бензин на внутрішньому ринку в США також зросли, але незначно, кілька центів за галон, насамперед через те, що низка американських НПЗ стають на ремонти".

"Традиційно американські нафтові магнати - симпатизанти республіканців. Не виключаю, що деякі власники НПЗ будуть достроково ставити їх на ремонт, щоб накрутити ціни вище та сприяти провалу байденістів на виборах", - вважає Гончар.

"Що нам робити далі? Питання складне. І відповіді у мене немає. Республіканці навмисне тягнуть з допомогою і весь час вигадують якісь причини, щоб її не надавати, дотягнувши до виборів і таким чином перемогти Байдена", - робить висновок Володимир Воля.

Ярослав Макітра пропонує робити висновки дещо пізніше та подивитися, як розвиватиметься ситуація.

"Далі що? Знову американці, як раніше неодноразово робили, рятуватимуть від голоду рашку? Тільки тепер, замість "ніжок Буша", каністри з соляркою гнатимуть? Аналіз із ситуації можна буде зробити з розвитку подій", - підсумував експерт.

Читайте: Деякі українські дрони вже зручніші за літаки: удари поросійським НПЗ розкрили цікаву деталь

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Помощь по развитию украинского ВПК со стороны западных стран для крайне важна

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Украина вынуждена учитывать интересы западных партнеров, но не будет забывать о своих интересах

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Украина имеет шанс получить помощь в виде ПВО от союзников