RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

У світі є 18 країн-операторів американської системи ППО, але не всі можуть поділитися з Україною своїми комплексами

ППО Patriot Україні украй потрібні додаткові системи ППО Patriot Фото:

Російські окупанти продовжують кошмарити авіабомбами та балістикою українські регіони. Особливо сильно дістається Харківщині, Сумщині, Донеччині та Одещині. Долітають, на жаль, російські ракети і до західних областей країни, завдаючи шкоди критичній інфраструктурі. Щоб гарантувати захист нашої території та громадян від російського терору та закрити небо, нам необхідно 25 систем Patriot, заявив президент України Володимир Зеленський. Втім, пізніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба стримав апетити, заявивши про те, що Україна розглядає варіант позичити 7 батарей Patriot в інших країнах. Але в будь-якому випадку, потрібно враховувати, що подібні системи дорогі та їхнє виробництво потребує часу. До того ж, не багато країн мають їх на озброєнні. "Апостроф" розбирався, хто може нам продати Patriot?

Хто має Patriot

Відомо, що зенітно-ракетний комплекс MIM-104 Patriot вперше був використаний США під час війни у Перській затоці 1991 року, де успішно себе зарекомендував. Цю систему американці також застосовували проти іракських ракет під час війни в Іраку 2003 року, а збройні сили Саудівської Аравії та Еміратів у конфлікті в Ємені проти ракетних атак хуситів.

Комплекси Patriot виробляються американською компанією Raytheon і виконують чотири оперативні функції: зв'язок, управління, радіолокаційне спостереження та управління ракетами-перехоплювачами. До складу батареї входить шість основних компонентів: силова установка, станція радіолокації, пункт управління вогнем, пускові установки, комплект антенної щогли і власне ракети-перехоплювачі.

Згодом системи Patriot були продані збройним силам Нідерландів, Польщі, Німеччини, Японії, Ізраїлю, Саудівської Аравії, Кувейту, Тайваню, Греції, Іспанії, Об'єднаних Арабських Еміратів, Катару, Румунії та Швеції. Декілька б/в систем придбала у Німеччини Південна Корея з метою захисту від КНДР. Сюди також варто додати Україну, якій системи передала Німеччина та Нідерланди.

Читайте: Чи мають 100 батарей Patriot і не можуть дати сім: Боррель розніс Захід за зволікання за допомогою України

Однак найбільша кількість батарей Patriot у США. Як пише український військовий портал Defence Express, ВПС США мають у своєму розпорядженні 6 зенітних бригад у складі збройних сил і ще 3 в резерві. Загалом на чергуванні перебувають 16 батальйонів Patriot, зі стандартною кількістю батарей у батальйоні по п'ять. Тобто одночасно на чергуванні може перебувати 80 батарей. В інших країнах батарей незрівнянно менше.

"У всьому європейському сегменті НАТО, за наявними джерелами, всього 30-35 комплексів Patriot. Причому деякі з них перебувають у стані введення в експлуатацію, оскільки деякі з них були замовлені вже після початку повномасштабного вторгнення в Україну", - каже Апостроф TV експерт із озброєнь Олег Катков. Тому, на думку експерта, із продажем чи передачею Україні таких установок є складнощі.

25 чи 7?

Ще одне питання – кількість необхідних нам установок, щоби повністю закрити територію від російських атак. Президент Зеленський озвучив цифру 25.

"Я не знаю скільки Patriot нам потрібно, щоб повністю запобігти російському терору, - каже в коментарі "Апострофу" експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара, - Україна за європейськими мірками велика країна з розвиненою промисловою інфраструктурою і для того, щоб закрити всі важливі об'єкти можливо і потрібно 25 установок. Я думаю, що президент спирається на інформацію від військових. Але можливо, Зеленський, як і будь-який господар, дещо перебільшує цифру потреби, як кажуть, зайвим нічого не буде. Але у будь-якому разі це для нас актуальна проблема".

Це припущення експерта побічно підтвердив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який заговорив уже про 7 додаткових батарей, які Україна хоче "позичити" в інших країнах.

Глава МЗС сказав, що його команда виявила понад 100 "вільних" батарей Patriot, зокрема й у сусідніх країнах. Він спочатку зосередився на тому, щоб якнайшвидше отримати сім батарей.

Також, за словами Кулеби, Київ виявив чотири країни в Європі та Азії, які мають Patriot, що можуть негайно передати Україні. Водночас він продовжує просити і Сполучені Штати передати свої батареї на фоні блокування пакета допомоги у понад 60 мільярдів доларів у Конгресі.

Міністр закордонних справ розповів, що навіть пропонував країнам надати Україні Patriot у тимчасове користування, обіцяючи повернути батареї, якщо їх попросять.

Показово, що верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель публічно підтримав Київ у цьому питанні, заявивши про необхідність того, щоб знайти 7 батарей для України.

На думку Борреля, Євросоюз має більше говорити про захист України від російських атак, ніж її відновлення.

"Найкращий спосіб витрачати менше коштів на відновлення - це більше витрачати на запобігання руйнуванням. А в українців немає можливості уникнути руйнувань, тому що, правду кажучи, ми повинні робити більше і швидше, щоб дозволити їм мати необхідне", - зазначив він.

Показово, що у ЄС не зупинилися на гучних висловлюваннях. У четвер, 11 квітня, Європарламент відмовив у фінансуванні Ради ЄС доти, доки Україні не передадуть системи ППО Patriot. На засіданні депутати підтримали ідею про призупинення фінансування Ради ЄС та переключення на вирішення питання передачі додаткових систем ППО Україні.

"Парламент відмовляється виконувати бюджет Ради, допоки Європейська рада не ухвалить рішення про підтримку України додатковими протиракетними комплексами Patriot", - написав у соцмережі "Х" (колишній "Твіттер") колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт, який був автором цієї ідеї.

Хто може поділитись?

На думку Олександра Хари, можна використовувати замість Patriot його аналоги, які є у наших партнерів, але також у невеликій кількості.

"Patriot - річ не дешева і виробляється теж не швидко. До того ж обстановка у світі розжарилася і країни-власники цих систем не готові ними поділитися. Як кажуть, самим потрібні, - розмірковує Олександр Хара, - Але на мій погляд, вихід все ж таки шукати треба, і Німеччина, яка передала нам системи зі своїх запасів, вихід почала шукати.

Хто може виділити нам додаткові Patriot? І тут, на думку експертів, варіантів небагато.

"Це можуть бути країни, які, по-перше, не перебувають ні з ким у стані війни і, по-друге, далеко від військових конфліктів - пояснює Олександр Хара, - певна кількість установок є в арабських країнах Перської затоки, але поділитися з нами вони навряд чи зможуть.У них поруч Іран та хусити. Є установки в Південній Кореї та Японії. Але там загроза від КНДР. Викликає також тривогу і Тайвань, де може розгорітися війна з Китаєм, а партнерам Тайваню потрібно бути готовими його захищати".

"Отже, кожна країна, власник Patriot, виходить зі своїх національних інтересів. Але Німеччина взялася вести переговори на цю тему", - резюмує експерт.

"Можливо збиратимуться з різних країн різні компоненти систем Patriot. Тобто десь взяти РЛС, десь пускові. Свого часу Німеччина та Нідерланди на двох зібрали одну систему для України", - припускає Олег Катков.

"Важливо розуміти, що у світі є країни, які підтримують Україну, але діляться при цьому на два типи. Перший – відкрита підтримка. Другий – з тих чи інших причин закрита допомога, про яку офіційно не заявляють, - зазначив у коментарі військовий експерт. Олександр Коваленко, – І таких країн чимало. І саме для допомоги від країн другого типу зараз виступила посередником Німеччина”.

А де США?

Наявність установок Patriot, звісно, добре, але без ракет, якими ліквідують цілі – це звичайне залізо. І з ракетами також проблема.

"США зараз допомогу Україні не виділяють, але треба десь брати ракети, - каже Олег Катков, - виробництво, нагадаю, насамперед, у США - це Lockheed Martin і Raytheon. Зараз забезпечення ракетами лягає на плечі тих країн, які є експлуатантами "Patriot".

Але, за словами експерта, ракет виробляється також не так багато.

"Той самий Lockheed Martin виробляє близько 500 ракет MSE на рік. Враховуючи, що стандартна витрата протиракет на балістичну ціль - це дві на одну, той же Lockheed Martin виробляє за рік ракет на те, щоб збити 250 балістичних цілей. У той же час Японія дозволила експортувати ракети MSE, вироблені концерном Mitsubishi. Але вони можуть експортуватися тільки в США. Але це знову ж таки залежність від допомоги США", - зазначає Катков.

Можна, звісно, співпрацювати з Європою, але й тут не все так просто.

"У Європі є замовлення відразу на 1000 ракет до Patriot. Але йдеться про ракети GEM-T. Тобто ці ракети призначені для перехоплення аеродинамічних цілей, таких як літаки. Але ці ракети вийдуть з конвеєра лише через два роки", - резюмує Катков.

На думку Олександра Хари, у тому, що Росія активно обстрілює Україну, винні у США.

"Російські балістичні ракети по українських інфраструктурних об'єктах - це проблема провальної американської санкційної політики. Росія спокійно обходить санкції, набуває чіпи і має можливість виробляти балістичні ракети, - зауважив експерт, - також нам потрібні ракети, які знищують російські пускові платформи, але з ними також проблема. Крім того, системи ППО важливі для наших військових на фронті".

Підсумовуючи, можна констатувати, що опцій щодо захисту інфраструктурних об'єктів та життя українців у нас небагато – лише дві. Чекати на допомогу від США, з якою республіканці-трампісти тягнуть. І сподіватися, що Німеччина знайде для нас Patriot у третіх країнах. Є, звісно, і третя опція – опустити руки. Але вона для нас неприйнятна.

Читайте: Україна може отримати від США частини для ЗРК HAWK на $138 млн

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів