RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Нова ідея глави Палати представників США викликає серйозні питання у експертів

Майк Джонсон Спікер Майк Джонсон представив свій план допомоги Україні Фото: AP

Епопея з наданням допомоги Україні від США продовжується. Спікер Палати представників США Майк Джонсон у понеділок, 15 квітня, представив свій план. Він полягає в тому, що тепер конгресмени мають голосувати за чотири окремі законопроекти про допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню та пріоритети національної безпеки. Які шанси на те, що допомога Україні нарешті буде проголосована і коли, розбирався "Апостроф".

Чотири замість одного

Україна з нетерпінням чекає на пакет військової допомоги від США, проте політичний футбол між демократами та республіканцями триває. Висловлюючись футбольною термінологією, м'яч перехопив Майк Джонсон та робить чергову подачу. У понеділок, 15 квітня, він оприлюднив пропозицію під час закритої конференції Палати представників Республіканської партії.

Варто зазначити, що напередодні Джонсон зустрічався з Дональдом Трампом та обговорював цю тему.

План спікера складається з чотирьох окремих законопроектів:

- фінансування союзника США Ізраїлю;

- підтримка України у війні проти російської агресії;

- зміцнення союзників в Індо-Тихоокеанському регіоні;

- Вжиття додаткових заходів для зміцнення національної безпеки (зокрема, йдеться про блокування TikTok у США).

Причому кожен законопроект голосуватиметься окремо.

Читайте: Що увійде до законопроекту Джонсона про допомогу Україні: з'явилися перші деталі

Очікується, що пакет документів буде офіційно внесений на розгляд нижньої палати у вівторок, 16 квітня, після чого протягом 72 годин проходитимуть стандартні процедури обговорення та внесення поправок. Але на цьому процедура не закінчиться. У разі ухвалення в Конгресі пакет документів має бути розглянутий і проголосований у Сенаті США. А на це піде час.

У якій формі у законопроекті Джонсона передбачена допомога Україні, поки що неясно. Раніше Джонсон наполягав на кредиті. Він аргументує це тим, що так простіше отримати підтримку членів його партії.

"Можливими варіантами є включення до пакету умов надання допомоги у вигляді кредиту у поєднанні із замороженими активами російських олігархів, - пояснив "Апострофу" експерт з міжнародних питань Дослідницької компанії "Соціополіс" Віктор Ковальчук, - Однак радикальне крило республіканців принципово виступає проти допомоги Україні і буде блокувати її у будь-якому вигляді".

Білий дім проти?

У Байдена ініціативи Джонсона спочатку сприйняли негативно. Там вважають неприйнятним розділяти один законопроект про допомогу. Зокрема, прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр у понеділок, 15 квітня, на брифінгу відверто сказала, що "ми не ухвалимо окремий" документ, який передбачає допомогу лише для Ізраїлю.

"Окремий проект насправді не допоможе Ізраїлю та Україні. Це фактично затримає... необхідну допомогу" , - заявила вона .

Натомість представниця Білого дому закликала Палату представників проголосувати законопроект Сенату про спільну міжнародну допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню у розмірі 95 мільярдів доларів.

Розкритикував поділ пакету допомоги і президент України Володимир Зеленський.

"Рішення спікера Палати США Майка Джонсона розділити американську допомогу на окремі пакети для Ізраїлю та України – це велика ганьба", - заявив Зеленський в інтерв'ю PBS.

Однак пізніше стало відомо, що Адміністрація президента США Джо Байдена все ж готова розглянути чотири окремі законопроєкти про фінансування потреб нацбезпеки, зокрема й про допомогу Україні, які пропонує спікер Палати представників. Про це на брифінгу повідомив речник Білого дому з питань комунікації у сфері національної безпеки Джон Кірбі.

"Ми не підтримуємо окремий законопроєкт, який фінансує лише Ізраїль, тому що Україні також потрібні боєприпаси. Важливо, щоб Палата представників просунулася цього тижня, щоб ми могли допомогти Ізраїлю, Україні, а також Південно-Тихоокеанському регіону, але щодо деталей - ми почекаємо та подивимося, що запропонує спікер. Важливо, щоб наші союзники - Україна та Ізраїль, якнайшвидше отримали необхідну безпекову допомогу", - повідомив Кірбі.

У свою чергу, лідер демократичної більшості в Сенаті США Чак Шумер заявив, що розгляне пропозицію спікера Палати представників Майка Джонсона стосовно допомоги Україні та іншим американським союзникам окремими законопроєктами.

Лідер демократів у Сенаті сказав, що не буде висловлювати суджень стосовно законопроєктів Майка Джонсона, "поки ми не побачимо більше про суть пропозиції і процес, за яким вона буде розглядатися".

"Сподіваюся, ми отримаємо деталі пропозиції спікера до кінця дня. Знову ж таки, час має вирішальне значення", – додав Шумер.

Ухвалять – не ухвалять

Чи результативною буде "подача" спікера Джонсона і чи зможуть, нарешті, у США виділити вкрай необхідну допомогу Україні – питання відкрите.

"Чи ухвалять законопроект про надання допомоги Україні залежатиме від трьох факторів, - пояснює "Апострофу" глава програми з безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, - Перший фактор: чи зможуть домовитися республіканці та демократи в Конгресі. Другий фактор: позиція Байдена. І третій – чи проголосує за нього праве крило республіканців".

На думку експерта, якщо всі три чинники зійдуться, можна буде чекати на позитивний результат.

"Результат голосування за законопроект щодо України ще залежатиме від того, в якій послідовності конгресмени голосуватимуть, якщо до цього справа дійде, - говорить у коментарі "Апострофу" професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка, доктор політичних наук, американіст Сергій Галака. - Якщо поставлять першим на голосування законопроект щодо Ізраїлю, то проти голосів не буде, а якщо по Україні, то можливі варіанти. Але знову ж таки, якщо демократи не будуть впевнені, що республіканці не підтримають Україну, то голосувати окремо за Ізраїль і Тайвань теж не будуть. Тому Байден і наполягає на голосуванні єдиним пакетом".

Михайло Пашков вважає, що республіканці навмисно намагаються розділити пакет допомоги, щоб таким чином чинити тиск на Байдена і таким чином його послабити, що їм, на думку експерта, вдається.

"Ніхто не хоче поступатися, а в результаті тяжко Україні. Американці загралися у політику", - каже Сергій Галака.

Затягування петлі

"Я не виключаю того, що поділ одного пакета на чотири є одним із варіантів затягування за допомогою", - зазначає Михайло Пашков.

Такої ж думки дотримується і Сергій Галака: "Я неодноразово говорив, що епопея з ухваленням допомоги може затягнутися до виборів, якщо сторони не підуть один одному на компроміси. Але від цього нам не легше, петля затягується на нас, наші люди гинуть".

І головна небезпека у тому, що такий сценарій цілком вигідний Трампу.

"Найгірший для нас сценарій – затягування процесу виділення коштів аж до виборів, що за будь-яких розкладів заморозить допомогу Україні. Цей варіант стане важливим елементом передвиборчої стратегії команди Трампа – повісити на Байдена невдачі його адміністрації з приводу війни в Україні та питання кордону", - зауважив Віктор Ковальчук.

"Ситуація із затримкою допомоги свідчить про те, наскільки демократичний світ уразливий перед авторитарними режимами. І це стосується не лише США. Візьміть Євросоюз, НАТО – це численні голосування, погодження. Авторитарні режими таких проблем не мають", - резюмує Пашков.

У тому, що відбувається затримка допомоги від США, винна українська влада, вважає Сергій Галака.

"Можна, звичайно, зараз звинувачувати Трампа, Джонсона, Байдена, але цей провал допустила наша дипломатія. Потрібно було працювати з республіканцями та демократами як разом, так і окремо, як офіційно, так і не офіційно, а не відправляти десант Верховної Ради, який нічого не вирішив", - зауважив експерт.

Все ж таки Сергій Галака сподівається, що американці дійдуть згоди.

"Думаю, вони якось домовляться. Варіанти є. Якщо не голосування, то "discharge petition" – петиція, яка дозволить обійти спікера. Питання тільки коли і як? Але для нас це може бути надто пізно", - констатував експерт.

Читайте також: Соратниця Трампа в Конгресі анонсувала голосування за допомогу Україні та Ізраїлю

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів