RU  UA  EN

Субота, 19 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Політика

Ядерна зброя України? Всі за і проти

Ядерний вибух Зображення Harsh Ghanshyam з сайту Pixabay

Чи є намір в України відновити ядерну зброю як фактор стримування Росії? Ця новина буквально підірвала світовий інформпростір. Про це повідомили західні, російські та українські ЗМІ, не кажучи вже про різні телеграм-канали та блогерів. Втім, нічого нового в цій темі нема. Мова про застосування ядерної зброї йде від початку повномасштабного вторгнення. Погрози застосувати свій ядерний потенціал у разі перетину якихось «червоних ліній» завжди звучали з Кремля. Тепер ось тема ядерки лунає з вуст президента України. Що стоїть за словами Володимира Зеленського, чи справді Україні потрібно відновити ядерний потенціал, чи зможемо ми це зробити та чи допоможе атомна бомба в стримуванні Росії, розбирався «Апостроф».

Рьопке зробив вкид

Днями Володимир Зеленський презентував у Єврораді План перемоги і сказав, що під час візиту у США розмовляв із кандидатом у президенти Дональдом Трампом і обговорив з ним потребу вступу України до НАТО.

У цій розмові президент нагадав про Будапештський меморандум як недієву домовленість, яка не змогла захистити Україну, яка відмовилась від ядерної зброї.

Цитата: "Хто з цих великих країн, всіх ядерних держав постраждав? Всі? Ні, одна – Україна. Хто віддав ядерну зброю? Всі? Одна – Україна. Хто сьогодні воює? Україна.

У розмові з Дональдом Трампом я йому сказав: "У нас виходить так, який же вихід? Або в України буде ядерна зброя – і тоді це для нас захист. Або ми повинні мати якийсь альянс. Окрім НАТО, на сьогодні ми не знаємо дієвих альянсів".

Німецьке видання Bild розцінило ці слова, як готовність України відновити ядерний потенціал.

Експерт Bild з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке з посиланням на неназванного високопосадовця зазначив, що Україна не буде миритись з другим походом ЗС РФ на Київ. У цьому випадку буде відновлено український ядерний арсенал, від якого країна добровільно відмовилася у 1990-ті. Цей чиновник, начебто сказав, щоб отримати першу ядерну бомбу "ми маємо потрібні знання".

У своїй публікації Рьопке називає цю заяву "шоком" та "ударом".

Цей матеріал викликав суспільний резонанс.

Згодом на пресконференцїі з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте в Брюсселі президент України заявив, що в України немає намірів відновлювати ядерний арсенал.

"Я казав, що коли Будапештський меморандум був підписаний дуже поважними й потужними ядерними державами, там було написано, що Україна віддає ядерну зброю і матиме від цих дуже поважних держав, зокрема в той час Росії, Китаю, США, забезпечення територіальної цілісності та суверенітету", – пояснив Зеленський.

«Тему, що Україна хоче відновити ядерну зброю, вкинув в інформпростір німецький одіозний оглядач Юліан Рьопке, - каже «Апострофу» нардеп від «Слуги народу» Олег Дунда. - Цей Рьопке і раніше був помічений в маніпуляціях інформацією на користь Росії. А що стосується висловлювання Зеленського, то він сказав все правильно. Наразі для захисту від агресії існує лише два шляхи або НАТО, або ядерка. І тут президент ніяку ядерну загрозу не роздмухує. Він чітко сказав, що в України немає намірів відновлювати ядерний арсенал, а наш шлях — в НАТО».

Тема пішла в народ

Як би там не було, а тему можливості відновлення Україною ядерного потенціалу підхопили західні та російські ЗМІ і експерти почали активно її коментувати. Більшість західних аналітиків, звичайно, висловлювала незадоволення та тривогу. А російські пропагандисти почали в черговий раз волати про ядерний шантаж України та створення Зеленським «брудної бомби».

Але були й такі, хто відновлення Україною ядерної зброї оцінив позитивно. Наприклад, німецький експерт Фабіан Гоффманн, який працює в норвезькому Oslo Nuclear Project, написав, що для нього бажання України відновити ядерний статус заради своєї безпеки виглядає цілком логічним.

"Я не можу зрозуміти, чому люди здивовані чи шоковані заявою Зеленського про ядерну зброю. Бажання України отримати засоби ядерного стримування є логічним завершенням з огляду на нинішній стан війни та політику Заходу щодо неї", - зазначив Гоффманн.

Зеленський пішов ва-банк

Виникає питання, для чого Зеленський зробив таку заяву та чи варто було її робити?

Директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що таким чином Володимир Зеленський хотів підштовхнути західних партнерів для запрошення України в НАТО.

«Такий спосіб теми спробування відновлення ядерного статусу, — це, я б сказав, крок ва-банк, оскільки тема дуже чутлива, і на Заході достатньо радіофобії як такої. Перш ніж починати подібні розмови, треба зважити всі «за» і «проти», і, мені здається, що цього зваження не відбулось. Це перевага тактичних рішень над стратегічним задумом і підштовхнути в такий спосіб до прийняття в НАТО, на мою думку, неможливо, тому що це процес, який передбачає серйозні внутрішні зміни», - сказав в коментарі «Апострофу Євген Магда.

Український експерт-міжнародник Володимир Воля вважає, що Зеленський в Єврораді зробив невдалу заяву.

«Для мене було дивно, що президент в такому форматі і в такому аспекті згадав про ядерну зброю. Це було сказано на міжнародній зустрічі і підкреслено, що на нас напали, а на ядерну державу ніхто не нападає. Насправді, таке уявлення є маніпулятивним і не є компетентним. Ця заява, скоріше, розрахована на українську аудиторію, а не на західних партнерів. Бо ця тема для них дуже чутлива. Тобто, заява невдала», - каже експерт.

Чи піде нам це в мінус?

«Повірте, Росія дуже швидко буде все розгортати і пропагандисти попрацюють, - зазначає Магда. - Ми два роки казали про ядерний шантаж Росії, а тепер намагаємось говорити, що ми створимо атомну бомбу. Я думаю, що це не дуже хороша ідея і вона в наших реаліях може не спрацювати, чесно кажучи».

Підтримує думку Магди і Володимир Воля.

«Знаєте, подібні ідеї неоднозначно сприймаються. По-перше, для ключових західних союзників України очевидна безпідставність тверджень про те, що ядерна зброя від чогось захищає. Також у Європі є сили типу Орбана, які можуть використати такі заяви для припинення надання допомоги Україні, тим більше що Кремль вже використовує це і піднімає пропагандистську хвилю. Невдала заява президента завдає шкоди Україні», - заявив експерт.

Чи можемо відновити ядерний потенціал?

«Для того, щоб відновлювати ядерну зброю, потрібно кілька факторів, - каже Євген Магда. - Перший – це збагачений уран. Але, наскільки я пам’ятаю, його Україна віддала Сполученим Штатам ще за Януковича, а просто купити його десь на ринку неможливо. Другий фактор - фахівці. Я не пригадаю, щоб в Україні була потужна програма з підготовки фізиків-ядерників, яка може забезпечити велику кількість фахових підготовлених інженерів. І третє. Потрібні великі гроші і велика кількість електроенергії, з якою у нас зараз проблеми. А найголовніше, потрібно розуміння світової спільноти, а розуміння здобути надзвичайно складно».

«Для відновлення ядерного потенціалу нам потрібно подолати корупцію, відновити кадровий і технічний потенціал. І ще один фактор – створення потужної протиракетної оборони. Все це не швидко і не дешево», - зауважив Володимир Воля.

А от військовий експерт Олег Жданов вважає, що в України є науково-технологічний потенціал для створення ядерного озброєння різного типу – як тактичного, так і стратегічного. За його словами, ми можемо самостійно виробляти та збагачувати уран.

"Найголовніше – у нас є сировина. І Україна, якщо буде політичне рішення, може стати країною із замкнутим циклом виробництва - від видобутку урану до виробництва ядерного озброєння", – сказав він.

Володимир Воля вважає, що гіпотетичне відновлення ядерного потенціалу ніяким чином не допоможе стримувати Росію в подальшому.

«Навіть якщо Україна зробить десяток або три десятка боєголовок – це в порівнянні з потенціалом РФ ніщо, і територія Росії набагато більша, ніж територія України. Якщо навіть ми запустимо всі свої ракети по РФ, то не зможемо уразити всю територію, а Росія своїми нашу територію зможе рознести всю. А, головне, які будуть наслідки», - додав експерт.

Україна повинна змінити НАТО

Народний депутат Олег Дунда вважає, що ядерний потенціал Україні не потрібен, нам краще зосередитись на вступі в НАТО та його реформуванні.

«Потрібно розуміти той факт, що спроможність НАТО захистити, наразі під великим сумнівом. НАТО створювалось після 2-ої Світової війни в інших умовах. Тепер НАТО потрібні зміни, але наші партнери намагаються заплющити на це очі, - пояснює Дунда. - Україна може змінити НАТО. І не після війни, а саме зараз. Війна як форс-мажор має підштовхнути до змін. Але лідери найбільших країн цього не хочуть. Тому Україна в цьому процесі повинна стати лідером».

На думку нардепа, Україні треба об’єднати навколо себе країни Скандинавії і Балтії, які і хочуть змін у блоці.

«НАТО зараз розколоте всередині. Частина країн, такі як Угорщина, Словаччина, дивляться у бік Росії та хочуть знову до Варшавського договору (Військовий блок до якого входив СРСР та країни Східної Європи – «Апостроф»), то не треба їх тримати. А є країни, які хочуть змін і нічого не мають проти вступу України», - каже Олег Дунда.

«Я впевнений, що Україна стане на чолі реформування НАТО. Ми пройдемо цей шлях. Очі бояться, а руки роблять», - резюмував нардеп.

Читайте також

Новини партнерів