RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Реформи чи окозамилювання: чого досяг Кабмін у 2016 році

Уряд опублікував перелік своїх головних досягнень у минулому році

Уряд опублікував перелік своїх головних досягнень у минулому році Уряд Володимира Гройсмана відзвітував про свої головні досягнення за минулий рік Фото: Владислав Мусієнко

Кабмін опублікував список своїх успіхів у 2016 році. Серед досягнень у сфері економічного розвитку, торгівлі і фінансів уряд назвав запуск з 1 січня 2016 року зони вільної та поглибленої торгівлі з ЄС, запровадження системи державних закупівель Prozorro і збільшення державних інвестицій у сфері соціально-економічного розвитку. Також уряд заніс собі в актив збільшення мінімальної зарплати до 3200 гривень, впровадження е-декларування та програму "шлюб за добу". Однак частина заявлених досягнень досить неоднозначні, наприклад, завойоване співачкою Джамалою право на проведення Євробачення в 2017 році. Крім того, до списку своїх досягнень за 2016 рік Кабмін чомусь записав і деякі плани на 2017 рік.

Підвищення мінімалки

Підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень викликало безліч суперечок як у суспільстві, так і серед економістів. Багато назвали цей крок популістським, який призведе до зростання інфляції. Крім того, експерти вважають, що підвищення заробітної плати до 3200 грн може істотно скоротити кількість вакансій на ринку праці у січні-лютому. За словами контент-експерта компанії "Робота Інтернешнл" Тетяни Пашкіної, багато роботодавців будуть думати, а чи варто набирати нових співробітників, якщо поки незрозуміло, де брати кошти на збільшення зарплат вже наявним людям. Більше того, на початку року низку працівників у компаніях можуть просто скоротити. Крім того, підвищуючи мінімальну зарплату в два рази, політики розраховували, що це виведе її з тіні. Однак більшість опитаних "Апострофом" експертів вважають, що бізнес, особливо малий, почне йти в тінь шляхом скорочення робочого часу працівникам, переведення їх на півставки і навіть фіктивного звільнення.

Відмова від російського газу

Серед досягнень у сфері енергетики уряд назвав розблокування рахунків НАЕК "Енергоатом" і те, що Україна вже більше року не купує газ у Росії. Однак, за словами директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентина Землянського, такі звіти є популістськими і розраховані на людей, які нічого не розуміють в енергетиці. "Позбавлення від російського газу - абсурдніша заява, тому що все це сталося з причини втрати територій, зростання тарифів і падіння обсягів промислового виробництва, оскільки саме промисловість була основним споживачем газу. Розблокування рахунків "Енергоатому" теж не можна віднести до здобутків: НАЕК "Енергоатом" є державною компанією, за яку відповідає Кабмін".

Субсидії

У сфері соціальної політики Кабмін чомусь назвав досягненням той факт, що 6,8 млн сімей звернулися за оформленням житлових субсидій в органи соціального захисту. Фактично, як вважає Валентин Землянський, Кабмін записав собі в успіхи те, що величезна кількість людей в Україні не в змозі платити за комунальні тарифи і тому звертаються за фінансовою допомогою до держави. "Це замість того, щоб збалансувати тарифи, щоб населення все-таки було в змозі їх покривати, тому що уряд все одно визнав їх регульованими. Про це заявляли і Павло Розенко, і міністр соціальної політики Андрій Рева. Вони говорили, що ми будемо регулювати ціни на тепло і газ. І я так і не зрозумів - у нас існує ринок або регуляторна функція Кабміну зберігається? Тому що на сьогодні ринкові тарифи встановлені рішенням Кабінету міністрів. І держава не потурбувалася про те, щоб виконати свою соціальну функцію для того, щоб захистити населення від такого різкого переходу", - вважає Землянський.

Шлюб за добу

Ще одне досить сумнівне досягнення, про яке відрапортував Кабмін, - "шлюб за добу". Пілотний проект був запущений у шести містах України — Києві, Львові, Одесі, Херсоні, Маріуполі та Сєвєродонецьку. Для того щоб укласти шлюб у цих містах, тепер достатньо лише паспорта та сплати 280 гривень мита. Серед плюсів цього проекту — спрощення процедури реєстрації шлюбу для жителів тимчасово окупованих територій і переселенців. Однак юрист Елеонора Дибрівна вважає, що така процедура не представляє інтереси держави і суспільства, які передбачені ст. 27 Сімейного кодексу. "Чинна редакція ст. 32 Сімейного кодексу визначає час очікування реєстрації шлюбу на загальних підставах протягом одного місяця з моменту подачі заяви. Цією ж статтею зазначаються і ситуації-виключення для прискореної процедури, наприклад, вагітність нареченої, народження дитини, безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого. Тобто чинним законодавством вже передбачені винятки для прискореної реєстрації шлюбу", - пояснює "Апострофу" юрист.

Дибрівна також зазначає, що реєстрація шлюбу за 24 години порушує право на взаємну обізнаність про стан здоров'я, що передбачено ст. 30 Сімейного кодексу.

Запуск телевежі на горі Карачун

У сфері інформаційної політики Кабмін відрапортував про запуск телевежі на горі Карачун поблизу Слов'янська, але насправді вишка виявилася настільки низькою, що, за словами екс-заступника міністра інформаційної політики Тетяни Попової, яка займалася цим проектом, сигнал не буде покривати окуповані території. "Там найпотужніший передавач — 20 кВт буде добивати не далі ніж 67 кілометрів від самого Карачуна, відповідно, окупованих територій сигнал досягати не буде, тому що вони знаходяться далі", - пояснила "Апострофу" Попова.

Кримські кампанії

Крім того, Міністерство інформаційної політики відзвітувало про шість масштабних комунікаційних кампаній, присвячених темі Криму. Відомство не говорить, про які саме кампанії йдеться. Цілком можливо, мається на увазі кілька документальних роликів про Крим, орієнтованих на іноземців, які знімалися в 2016 році, а також серії бігбордів, розвішаних чомусь по Києву навесні 2016 року, з гаслами "Крим-це Україна".

Самі кримчани вважають такі дії міністерства ганьбою влади. Зокрема, громадський діяч і кримчанка Ліза Богуцька розповіла "Апострофу", що жодних серйозних кроків в інформаційній сфері щодо Криму зроблено не було. "Наші Кабміни все життя славилися прекрасним окозамилюванням. Що говорити про теми Криму, якщо навіть у Херсонській, Миколаївській областях понад 60% контенту і телерадіомовлення йде з Росії, ніяк це не глушиться, між тим, це вже територія материкової України. Так, було закладено державне фінансування кримськотатарського телеканалу АТР, але це все було підписано і отримано в самому кінці грудня, хоча Арсеній Яценюк ще в 2014 році обіцяв допомогти каналу влаштуватися в Україні. Сам канал не вірить, що зможе отримати все, що було виділено державою, і вже збирався переїжджати в Литву. Тому я не знаю, про які успіхи рапортують? Напевно, Юрій Стець (міністр інформаційної політики, - "Апостроф") знає краще", - коментує Богуцька.

Успіхи в охороні здоров'я

У сфері охорони здоров'я Кабмін також побачив успіхи. Зокрема, за даними уряду, у 2016 році на 40% були підвищені зарплати медичним працівникам усіх категорій, а також уперше були в наявності всі препарати, необхідні для вакцинації населення. В якості своїх досягнень МОЗ записав і плани на 2017 рік, зокрема те, що в наступаючому році має запрацювати режим відшкодування коштів за лікарські препарати людям із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом II типу і бронхіальну астму. Однак, за словами виконавчого директора благодійного фонду "Пацієнти України" Ольги Стефанишеної, незважаючи на те, що МОЗ у 2016 році дійсно може похвалитися низкою досягнень, зокрема економією державного бюджету під час закупівель ліків і вакцин через міжнародні організації (близько 800 млн грн у всіх програмах), відповідні тендери в 2016 році команда МОЗ запустила тільки в кінці року, тому деякі з них були провалені. "Це означає, що кошти, необхідні, наприклад, для лікування дітей з фенілкетонурією, на жаль, повернуться до бюджету", - пояснила "Апострофу" Стефанишена.

Перемога Джамали

Як заслуги Кабмін приписав собі завойоване співачкою Джамалою право на проведення Євробачення в 2017 році, хоча більшу половину витрат для участі в конкурсі в 2016 році взяв на себе телеканал СТБ, який виділив на такі цілі близько 1,5 млн гривень.

У цілому, можна говорити про те, що в підсумковому звіті Кабміну за 2016 рік поряд з реальними досягненнями та успіхами затесалася і низка досить сумнівних "реформ". Мабуть, випускаючи красиву інфографіку, уряд розраховував, що ніхто не стане вникати в суть написаного, а лише подивиться на гарні цифри.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі