RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Сподіваюся, що наступного року буде можливість перенести вихідний з 9 травня - В'ятрович

Совкова ментальність є основою для російської агресії в Україні​

Совкова ментальність є основою для російської агресії в Україні​ Україна швидко позбулася радянської та російської символіки Фото: УНІАН

Вже кілька років Україна відзначає День пам’яті та примирення (8 травня) та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня) замість радянського Дня перемоги. Що змінилося за цей час, та чи готове суспільство до переносу вихідного дня 9 травня на 8-е, "Апострофу" розповів директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Ми не говоримо нині про скасування 9 травня, а говоримо лише, що цей день залишиться Днем перемоги над нацизмом. Єдине, що ми пропонуємо – перенести вихідний день з 9 на 8 травня. Це не має на меті жодним чином образити чи зачепити ветеранів, для більшості з яких, зважаючи на їхній вік, вихідний день не має такого великого значення, як для молодшого покоління, людей, які працюють.

Якщо говорити про молодше покоління, ми повинні розуміти необхідність переформатування старих радянських свят, громадських елементів відзначення, що вже триває в Україні. Радий, що за останні три роки досить багато зроблено щодо урочистостей, пов’язаних з Другою світовою війною. Ми швидко позбулися радянської та російської символіки у вигляді георгіївської стрічки, а червоний мак вже став звичним символом. 8-го травня нині по всій Україні відзначається День пам’яті та примирення. Як на мене, це є свідченням того, що українське суспільство готове до таких змін і їх треба реалізувати. Сподіваюся, що наступного року вже буде можливість перенести вихідний день з 9 на 8 травня.

Хочу наголосити, що нашою метою є виховання молодшого покоління, тих людей, які будуватимуть майбутнє України. Ми не збираємося якимось чином переконувати старших людей, які все своє життя провели в Радянському Союзі. Ми не збираємося якось ламати їхнє уявлення про їхнє життя. Але надзвичайно важливо, щоб ці радянські традиції не відтворювалися в майбутньому. Бо ми прекрасно розуміємо, що ці радянські традиції стають основою якоїсь такої совкової ментальності, а вона є складовою частиною для розгортання російської агресії в Україні.

Читайте також

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон