RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тука: Між Кримом і Донбасом є одна принципова різниця

Донбасу загрожує техногенна катастрофа

Донбасу загрожує техногенна катастрофа Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука Фото: УНІАН

Окупанти вибрали тактику випаленої пустелі для Донбасу. Тому говорити про покращення соціально-економічної ситуації на непідконтрольній Україні території не доводиться. Так звана влада ухвалила рішення про закриття підприємств і затоплення шахт, що може стати причиною техногенної катастрофи в регіоні. Про те, чому Росія змушує свій бізнес вкладати в розвиток анексованого Криму, і які в Кремля плани щодо окупованого сходу України, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб ГЕОРГІЙ ТУКА.

– Ватажок ЛНР Ігор Плотницький вже кілька днів робить гучні політичні заяви. То він збирався повертатися до складу України, якщо вона стане проросійською державою, тепер пропонує створити аналог СНД з невизнаних республік. Що може стояти за такими заявами?

– Звідки я знаю, що там за шизофренія у головах.

– Про які плани Росії щодо окупованих територій можна говорити зараз?

– Росія буде намагатися запхати квазіреспубліки на своїх умовах в цьому навіть немає сумнівів. У мене є внутрішнє переконання, що влада не піде ні на який шантаж і буде строго, послідовно відстоювати українську державницьку позицію, а не йти на якісь компроміси сепаратистів.

– Чи є ймовірність, що Росія влаштує чергове загострення, заради того, щоб нав’язати окуповані території України?

– Звичайно, може. На жаль, ми спостерігали це не один раз. Що у них в голові, передбачити важко.

– Як склалася доля дітей, батьки яких загинули під час обстрілу Авдіївки 13 травня?

– Вони зараз у родичів. Їм пропонувалося адміністрацією виїхати в безпечніше місце, але родичі відмовляються. Дітки зараз під опікою рідних.

Наслідки обстрілу Авдіївки Фото: EPA/UPG

– Який запас міцності у інфраструктури окупованого Донбасу. Скільки ще протримаються електричні мережі та водогін без кваліфікованого обслуговування?

– Там постійно здійснюється підтримка. Якби такого не було, то там би все давним-давно лягло. Інша справа, що тут багато залежить від України. Як довго ми будемо дозволяти підтримувати ці інфраструктури. Адже ні для кого не секрет, що водопостачання Донецька і Луганська здійснюється з підконтрольної Україні території. Існує маса питань щодо забезпечення електроенергією. Вкрай напружена ситуація в сфері екологічної безпеки. Але говорити про запас міцності дуже важко в зв'язку з тим, що не можна прогнозувати поведінку людей, які приміряли корону керівників регіонів, оскільки вони не самостійні. Вони роблять все виключно за вказівками з Кремля. Які будуть рекомендації, я не знаю.

Якщо в ДНР прийнято рішення про закриття і затоплення 10 шахт, то я не уявляю, про який запас міцності можна говорити.

– Але це може стати причиною техногенної катастрофи?

– Звичайно. На Луганщині такий процес вже йде, і зупинити його неможливо. Ми ж намагаємося врятувати ті шахти, які знаходяться на нашій території. Ті шахти, які на території Луганщини - вже затоплені, врятувати їх вже неможливо.

– Соціально-економічна ситуація на окупованих територія залишається складною?

– Абсолютно. І ніколи оптимістичною була. Виходячи з того, що є принципова відмінність між анексованим Кримом і окупованим Донбасом. Якщо в Крим батогами заганяють якихось російських інвесторів, даючи їм в навантаження об'єкти соцкультпобуту для інвестування і розвитку регіону, то на Донбасі в житті такого не було. З першого дня там реалізовувалася політика випаленої пустелі. Підприємства йдуть на металобрухт або демонтувалися та йшли на територію Росії. Про який розвиток регіону може йти мова?

– Що зараз відбувається з "націоналізованими" українськими підприємствами на окупованій території?

– Частина підприємств буде демонтована, тому що там встановлено сучасне обладнання, яке коштує десятки, а то й мільйони доларів. Це обладнання вивезуть до Росії. Частина підприємств буде переорієнтована на ринок збуту Російської Федерації. За цим ми будемо дуже уважно спостерігати. Як тільки почнеться процес, я не сумніваюся, що будуть позови до міжнародних судів. Це порушення міжнародного законодавства.

Також вони оголосили про закриття частини підприємств і шахт. Ті шахти, які раніше видобували антрацитові групи вугілля, закриті і ліквідуються. Ті шахти, які видобувають коксівне вугілля, планують переорієнтувати на російський ринок.

Шахти, які видобувають коксівне вугілля, планують переорієнтувати на російський ринок Фото: EPA/UPG

– Представники окупаційної влади говорили про те, що будуть завозити сировину для підприємств з Росії, або поки це тільки на рівні розмов?

– Поки у них це тільки в планах.

– Чи може окупована територія перетворитися на умовне Придністров'я, куди буде стікатися вся контрабанда? Щось завозитимуть, а потім вивозитимуть по-іншому?

– Звичайно. Якщо взяти для прикладу Алчевський меткомбінат (АМК), що випускає сляби (сталеві заготовки, - "Апостроф"), то стовідсотковий ринок збуту його продукції – Європа. Вивезти готові сляби в Росію, а потім продавати їх до Європи, видаючи за російські сляби, не вийде. Тому що хімічний аналіз, який проводиться в обов'язковому порядку, ідентифікує виробника. Видати сляби Алчевського меткомбінату за сляби уральського підприємства – це нереально.

– Як вони будуть це обходити?

– Ніяк. Обійти неможливо.

– Виходить, що продукцію дівати нікуди?

– Нікуди.

– Залишається пиляти підприємства на металобрухт?

– Швидше за все, частину розпиляють на металобрухт. Що стосується АМК, то там незадовго до війни було встановлено сучасне обладнання. Напевно, це обладнання буде вивезено до Росії.

– Яка ситуація з відновленням підконтрольної Україні території Донецької та Луганської областей?

– У минулому році уряд профінансував Донецьку та Луганську області в таких обсягах, що іншим областям і не снилося. На жаль, коефіцієнт використання цих фінансових ресурсів залишає бажати кращого. Темпи реалізації незадовільні.

– Якщо говорити про цифри, то який обсяг виділених коштів було використано?

— Це десь 12-15% в Луганській області і близько 6% в Донецькій області. Зараз міжвідомча комісія вивчила причини і передала доповідь президенту і прем'єр-міністру.

– Скільки людей проживає в сірій зоні?

– Не всі виїхали. Цифри різняться. По-перше, не в усі населені пункти є доступ. По-друге, люди досить часто мігрують. Тому чисельність людей, що проживають в сірих зонах, постійно змінюється. Говорити про те, що є якась конкретна цифра – безвідповідально.

Читайте також

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон