RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росія міняє тактику на Донбасі: новий страшний сценарій

Загибель цивільних завжди викликає більший соціальний протест

Загибель цивільних завжди викликає більший соціальний протест Військові навчання проросійських бойовиків. Торез. Донецька область. Фото: EPA/UPG

Загострення на Донбасі пов'язане з тим, що Росія і бойовики, яких вона підтримує, перейшли до нових методів дестабілізації ситуації в Україні. Зараз артилерійських ударів частіше будуть завдавати по цивільному населенню і мирних об'єктах. Про те, чи є загроза наступу бойовиків і росіян на Донбасі, та навіщо Володимиру Путіну новий кривавий сценарій, "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов.

Це пов'язано з літньою кампанією тиску на Україну. Зараз Росією ніхто не займається, її оголосили вигнанцем, Нормандський формат не працює, про Мінський я взагалі не згадую. Тому російське командування отримало реальну можливість посилити його вплив на нас, щоб примусити виконати Мінські домовленості в їхньому контексті.

Слід звернути увагу на те, що вони змінили тактику загострення – все частіше і частіше обстрілюють мирне населення і цивільні об'єкти, використовуючи важку артилерію. Це новий вид атак, щоб впливати на суспільство, яке адаптувалося до війни. Тільки коли є поранені й вбиті, тільки тоді ми згадуємо, що у нас війна. Як би це цинічно не звучало, але ми звикли до цієї війни. Для того, щоб повернути її в інформаційне середовище та підвищити рівень страху потрібно таке загострення. Загибель цивільних завжди викликає більший соціальний протест. В суспільстві назрівають питання до керівництва країни: чому, до яких пір, скільки ще терпіти, хто обіцяв закінчити АТО за лічені години. Політична нестабільність в Україні за рахунок внутрішніх протестів – головна мета цього загострення.

Попри загострення ситуації, бойовики не будуть перетинати лінію розмежування. Якщо лінію Мінська-2 перетне одна зі сторін конфлікту, то на неї відразу повісять зрив цих угод. Мінськ-2 став мантрою, яку треба виконати, і альтернативи йому немає. В цьому ми переконали весь світ і самі собі нав'язали його виконання. Тепер завдання – виконати його без наступу і активних бойових дій.

Позиційна війна буде продовжуватися. Бої за Жолобок – тактичний епізод. Таке можливо, але говорити про те, що хтось перейде в наступ, не варто.

Прийняття Радою закону про зовнішньополітичний курс на вступ до НАТО може стати тим фактором, який бойовики будуть використовувати для підвищення інтенсивності бойових дій. Цей закон популістський, жалюгідна спроба підняти низький рейтинг нашого президента і його команди. Закон просто ні про що, ні до чого не зобов'язує і ні про що не говорить. Якщо б вони прописали якісь дати, орієнтири, визначили план. Що за три роки зробила влада, щоб наблизитися до НАТО? Ввели стандартизацію НАТО, підписали договір про співпрацю й партнерство? Ні. Спробували подати заявку і отримати програму підготовки до членства? Ні. Навіщо нам такий закон? Ми самі себе загнали в кут тим, що орієнтуємося на стандарти НАТО. А якщо завтра знову спливе Балтійсько-Чорноморський союз, і ми почнемо створювати новий військовий блок колективної безпеки з нашими сусідами? Що робити в цій ситуації, скасувати закон про зближення з НАТО?

Потрібно було спочатку подумати, а потім приймати цей закон. Зараз вони повісять собі медаль на груди і будуть говорити, що ми йдемо до НАТО. Ну так ідіть, не стійте. Для Росії це привід. Путін зараз скаже, що Україна пішла в НАТО – потрібно захищатися, збільшувати угруповання, треба проводити навчання. Окупаційні війська збільшать кількість обстрілів. Почнуть, як любить Росія, з'являтися фейкові новини про те, що був помічений солдат у формі НАТО, там була помічена бронемашина з розпізнавальними знаками НАТО, а ми завдали по ній удар, тому що це наші ймовірні противники. Найприкріше, що ми самі підлили масла у вогонь без жодної користі для себе.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію