RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

У Путіна є новий небезпечний сценарій для України

Проти України Кремль може використати свого союзника в Молдові

Проти України Кремль може використати свого союзника в Молдові Фото: kremlin.ru

Росія реалізує одночасно кілька сценаріїв, спрямованих на те, щоб зберігати нестабільність на Донбасі й при цьому нав'язати Києву окуповані території на умовах Кремля. Чому останні ініціативи президента Молдови Ігоря Додона про статус Придністров'я слід сприймати як новий небезпечний сценарій федералізації України за планом Володимира Путіна, "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов.

На Донбасі зараз триває збройний конфлікт низької інтенсивності, що називається в народі окопною війною. Ніхто не йде в наступ, є якась умовна лінія розмежування, яку ніхто не перетинає. Завдяки тому, що за три роки ми перетворили Мінські угоди на святе письмо, ніхто не наважується першим перетнути цю лінію, оскільки буде звинувачений у зриві Мінських домовленостей. Це може тривати нескінченно.

Схожих прикладів багато. Це конфлікт в Нагірному Карабасі, який триває вже понад 20 років. Це Придністров'я, де, слава Богу, не стріляють. Є ще Турецька Республіка Північного Кіпру, що існує з 1974 року - конфлікту вже 40 років. Кіпрський конфлікт поки що не має рішення, але там не стріляють завдяки тому, що присутній миротворчий контингент ООН (Збройні сили ООН з підтримки миру на Кіпрі).

АТО має два способи трансформації. Перший - прийняти умови противника, оголосити амністію, дати особливий статус, провести вибори – фактично капітулювати. Другий – оголошуємо війну і закінчуємо її одним із способів: політичним або силовим. В цьому випадку ми маємо шанс на перемогу. Інших варіантів трансформації АТО немає. Контртерористична операція триватиме доти, доки ми будемо її тягнути.

Головним чинником, який може вирішити цей конфлікт, залишається наявність політичної волі. Якщо в нас є курс на вирішення цієї проблеми, то ми будемо шукати спосіб її вирішення. Наприклад, президент РФ Володимир Путін постійно шукає способи вирішення цього конфлікту (на своїх умовах, - "Апостроф") - то посиленням обстрілів, то спробами представити цю війну як "громадянський конфлікт" без участі Росії, то визнанням документів так званих "республік". Зараз вони залучили Молдову - президент Ігор Додон пропонує провести черговий раунд переговорів з Придністров'ям, висунувши ультиматум невизнаній ПМР, щоб вона увійшла або до складу Молдови, або до складу України. Прецедент може полягати в тому, що до складу Молдови вони не погодяться входити – конфлікту вже 25 років, а до складу України - можуть, проведуть референдум. Але це вже сформоване утворення, яке може увійти до складу України як суб'єкт федерації. Якщо ми, припустімо, їх приймаємо, то міняємо Конституцію як федеративна республіка, і тут же паровозом до складу України входять новоутворення в Донецькій та Луганській областях. Путін шукає прецеденти, щоб вирішити цей конфлікт.

Наш президент оголосив 5 вересня 2014 року в Мінську мирний план. І все. І немає альтернативи. Це вже триває три роки. Коли зміниться політичний курс, тоді є шанс на вирішення цієї проблеми. Ми бачимо до чого призвів курс "ні миру, ні війни", але президент не хоче змінювати його. Зміна курсу може відбутися в результаті зміни парламенту, президента чи під тиском західних партнерів, який втомилися від такої ситуації.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію