RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Гройсман виходить з-під впливу Порошенка: президент запропонував йому ще одну посаду

Порошенко позбавляється від конкурентів і бере ЗМІ під контроль

Порошенко позбавляється від конкурентів і бере ЗМІ під контроль За інсайдерською інформацією, Володимир Гройсман намагається вийти з-під впливу Петра Порошенка Фото: прес-служба президента

Процес об'єднання "Народного фронту" та "Блоку Петра Порошенка" може зірватися через політичні амбіції прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. Зараз БПП та НФ ведуть боротьбу за те, щоб перетягти прем'єра на свій бік. Разом із тим, сам голова уряду, за інсайдерською інформацією, намагається вийти з-під впливу Петра Порошенка, розповів "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Питання позачергових парламентських виборів ще не знято. Якщо вони відбудуться, то "Народний фронт" з рейтингом близько 1% не зможе на них піти. Зараз у них є негативний бекграунд - партія асоціюється з екс-прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, якого сильно дискредитували як соратники по коаліції, так і соціально-економічна ситуація в країні. Президент доклав багато зусиль для того, щоб звільнити місце для більш лояльної до себе людини. Тому є велика недовіра до Яценюка і "Народного фронту". Крім того, частина населення прагне до мирного вирішення ситуації на Донбасі, а НФ асоціюється з партією війни, яка постійно піднімає питання про більш жорстку відповідь на дії Росії: санкції, візовий режим тощо.

В той же час є досить серйозна співпраця між "Народним фронтом" і "Блоком Петра Порошенка". Є прямий діалог між Порошенком та Яценюком, який входить до "стратегічної дев'ятки" (група найближчого оточення президента і прем'єра, в яку входить ряд впливових чиновників, - "Апостроф"), що говорить про збереження Яценюком серйозних позицій.

Для президента найкращий варіант - об'єднання БПП та НФ. Безумовно, "Народний фронт" буде йти молодшим партнером, мова буде йти про якусь партійну квоту у списку, а потім в самому уряді. В НФ, можливо, не дуже цього хочуть.

Зараз посилилися переговори "Народного фронту" і прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. Оскільки Гройсман намагається вийти з-під впливу Петра Олексійовича, що дуже помітно за його публічними виступами та інсайдерською інформацією. Нещодавно він заявив, що не сприймає жодних "смотрящих" в уряді, і під час його каденції нічого такого не буде. Він веде переговори, у нього є позитивна динаміка в рейтингу, ведуться розмови про створення власної політичної сили. Президенту це не грає на руку, оскільки дестабілізує становище і його самого, і БПП - додатковий конкурент, який відтягує голоси. Інтенції Гройсмана до самостійності підштовхують Порошенка працювати з НФ для об'єднання. Якщо Гройсман захоче вести самостійне політичне життя, то йому знадобляться союзники, і "Народний фронт" готовий підставити йому плече. Враховуючи непрості відносини БПП та НФ, останні готові зробити вибір на користь Гройсмана, який їм ближчий та договороздатніший.

Президент активізує ці розмови, щоб перехопити ініціативу і орієнтувати "Народний фронт" на себе, а не на Гройсмана. Порошенко запропонував Гройсману очолити "БПП-Солідарність". Ця посада поки вакантна після того, як її залишив Віталій Кличко. Наскільки я знаю, Гройсман поки не дав відповіді, ще думає. А це створює момент для розмов для можливе об'єднання. Багато що залежить від позиції Гройсмана та олігархічних груп. Деякі незадоволені владою олігархи звертають свій погляд на Юлію Тимошенко. Тут багато різних моментів, які потрібно враховувати. Такий сценарій існує, але не буде найкращим для "Народного фронту".

Цілком імовірно, що НФ буде спроможний боротися самостійно. Давайте не будемо забувати, що у них є така потужна структура, як МВС, яка може впливати під час проведення виборів. Зараз рейтинги політичних сил відображають лише певні тенденції, а конкретні рейтинги будуть тоді, коли оголосять про вибори.

Зараз Порошенко намагається максимально усунути всіх опонентів. Ми бачимо кампанію з дискредитації мера Львова Андрія Садового, який мав хороший рейтинг. Це ж і питання Юлії Тимошенко. Бачимо, що президент зараз дуже сильно контролює ЗМІ. Це не формальний і прямий контроль, він полягає не в тому, щоб вихваляти президента, а в тому, щоб він не згадувався в негативному контексті. Це чітко читається по всіх ЗМІ. У нього є величезний ресурс, який він використовує для впливу на ЗМІ. Це лягає в розмови з приводу можливого об'єднання.

Порошенко може використовувати свої партії-сателіти, які відкатали на виборах об'єднаних територіальних громад. Може використовувати можливість співпраці з "Опозиційним блоком", підтримку того ж [одного з голів фракції Опоблоку Юрія] Бойка, який є зручнішим кандидатом у другому турі президентських виборів, ніж Садовий, Гриценко, Тимошенко та всі інші. Переламною точкою стане День Незалежності, коли буде виступ Порошенка, де ми почуємо його програму не тільки до кінця каденції, але й на наступну каденцію. Також активно буде підніматися питання НАТО і руху в ЄС. Тоді буде видно, яка політична структура буде створюватися.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію