RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Згадали Брежнєва, але не вистачило бійки: як Добкін і Луценко боролися в Раді

Комітет не рекомендував арешт і затримання нардепа

Комітет не рекомендував арешт і затримання нардепа Засідання регламентного комітету ВРУ про подання ГПУ щодо Михайла Добкіна Фото: УНІАН

Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України в середу, 12 липня, розглянув чергове подання генерального прокурора Юрія Луценка на зняття недоторканності – на цей раз із народного депутата від "Опозиційного блоку" Михайла Добкіна. Глава ГПУ знову особисто прийшов вмовляти депутатів підтримати подання на затримання та арешт екс-регіонала. Що з цього вийшло – в репортажі "Апострофа".

Засідання регламентного комітету щодо нардепа Михайла Добкіна стало продовженням серіалу, який Україна спостерігає вже другий тиждень (завершальний випуск буде під час голосування у парламенті). Засідання зібрало аншлаг із журналістів і прихильників депутата, чиє ім'я стало відоме широкій громадськості завдяки ролику з фразою: "У тебе нудне обличчя, тобі грошей ніхто не дасть!"

Генпрокурор Юрій Луценко вже вшосте з'явився вмовляти членів комітету підтримати його подання на зняття недоторканності й арешт. Перед початком засідання голова ГПУ був досить стриманим і напруженим, мабуть, позначалося не зовсім вдале голосування у Верховній Раді за попередніми п'яти поданнями у вівторок, 11 липня.

Почав Юрій Луценко свій виступ з презентації слайдів, на яких у подробицях була викладена схема махінацій, у яких Добкіна звинувачують правоохоронці. Нардепа від Опоблока підозрюють у тому, що він, будучи мером Харкова, за попередньою змовою і діючи умисно в інтересах двох житлово-будівельних кооперативів, сприяв заволодінню 77,8 га землі в Харкові, завдавши збитків бюджету на суму понад 226 млн грн.

"Згідно із законом про кооперацію, в Україні можна створювати кооперативи, а ось видавати землю їм можна тільки за однієї умови: якщо до складу цих кооперативів входять тільки фізичні особи, тобто пересічні громадяни, і тільки для поліпшення своїх житлових умов. Посадові особи Харківської міськради, які в один день ухвалювали таке рішення, сприяли забудовникам і зловживали своїми службовими повноваженнями, в тому числі й Добкін як міський голова", - сказав генпрокурор.

Після досить довгого вступного слова генпрокурора Добкін взявся захищатися, заявивши, що головна мета цього подання – бажання Луценка звести з ним рахунки. До речі, цієї версії вирішили дотримуватися соратники Добкіна, які запевняли "Апостроф", що все, що відбувається – особиста помста генпрокурора. Парламентарій ґрунтовно підготувався до засідання комітету, взявши з собою цілу групу підтримки в особі нардепів Нестора Шуфрича ("Опозиційний блок") та Дмитра Святаша ("Відродження") та помічників. Також Добкін показав свої слайди і роздав членам комітету папки з документами, які, на його думку, повинні були довести його невинність. "Ось ці схеми, які ви тут показуєте... Я вам теж можу намалювати схеми, гарні, зі стрілочками", - чи то жартома, чи то серйозно пропонував Добкін, звертаючись до представників регламентного комітету.

Михайло Добкін взяв собі в підтримку Нестора Шуфрича. Фото: УНІАН

"Хто виніс таке сире подання сюди? Це дискредитує Верховну Раду. І щоб не було дискредитації, я сам проголосую за зняття з себе депутатської недоторканності, але це також дискредитує і Генпрокуратуру. І щоб йти на таку ганьбу, потрібно мати важливу мету, а мета – заховати мене у в'язниці якомога на довше", - емоційно говорив Добкін.

"Я хочу відповісти якомусь Луценку Ю. В.", - продовжував опоблоківець. "Хтось Добкін М. М., я вас нічого не питав", - роздратовано відповідав генпрокурор. "Ви на мене не кричіть, я хочу продовжити... Ви хочете боротися з корупцією, але що ви все в минуле лізете, Юрію Віталійовичу? Вам підказати пару кооперативів у Києві, у яких ви і самі буваєте?" – хитро підморгнув Добкін генпрокурору, на що той промовчав.

Але на цьому нардеп не зупинився: він дістав з папки портрет генсека КПРС Леоніда Брежнєва: "Ті закони, за якими мене намагаються притягнути до кримінальної відповідальності, авторства цієї людини. І мене хочуть судити не іменем України, а іменем Української Радянської Соціалістичної Республіки. Мені, звичайно, почесно. Я пам'ятаю, що люди жили непогано, але мені здається, що ми живемо вже в іншій країні..."

І незрозуміло, до яких ще історичних особистостей дійшов би Добкін, якби його не перервав Луценко: "Ви ще одного бровастого забули показати". "Кого? Ющенка?" "Ні, Януковича", - наголосив генпрокурор.

Аргументуючи необхідність арешту нардепа, Луценко заявив, що в іншому разі Добкін зможе впливати на своїх підлеглих, а то і зовсім покинути країну. "У мене в підлеглих тільки дружина, теща, кіт і собаки у вольєрі", - прокоментував Добкін.

Після такого в міру люб'язного спілкування слово взяв член групи підтримки Добкіна – нардеп Нестор Шуфрич, який не скупився на добрі слова на адресу свого соратника: "Він – авторитетна людина в країні, лідер опозиції і кандидат у президенти, який боровся з нинішнім гарантом Конституції. У нього є стрижень і сила духу, тому подання щодо такої людини має бути бездоганним, а це – відкликаним".

Після декількох пафосних виступів члени комітету пішли для ухвалення рішення. Виходячи, депутати жартували, що засідання щодо Добкіна виявилося нуднішим, ніж очікувалося. "Не вистачило бійки. Не було жартів, Шахов (нардеп Сергій Шахов, - "Апостроф") недопрацював", - сміялися парламентарії, мабуть, згадуючи афоризми Сергія Шахова на засіданні комітету щодо нардепа Максима Полякова.

Поки депутати радилися, Добкін спілкувався з Дмитром Святашем, своїм харківським соратником, та був вже не такий веселий, як під час засідання. Ходячи взад-вперед коридором, він комусь телефонував і щось пояснював, емоційно жестикулюючи. Невеселим ходив і Нестор Шуфрич: "Я сподіваюся на розумне рішення комітету. Але Добкін для них – це сакральна жертва. Нею повинні були стати або я, або він", - розмірковував він у коридорі для журналістів, а після пішов, дружньо обнявшись з нардепом від "Блоку Петра Порошенка", членом регламентного комітету Павлом Кишкарем.

Члени комітету повернулися в зал засідання після наради в не дуже радісному настрої. Хоча рішення комітету носить рекомендаційний характер, було видно, що певну відповідальність на них накладає. А бути причетним до здачі, нехай і не зовсім "свого" Добкіна, не хоче практично ніхто. Тим не менше, після голосування стало зрозуміло, що комітет вирішив обійтися "малою кров'ю" – подання щодо дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності визнали достатнім, законним і обґрунтованим, а от подання на затримання і арешт – ні. Усі три подання відправлять спікеру ВРУ Андрію Парубію, щоб він мав можливість винести їх в зал на голосування.

Після цілком очікуваного вердикту комітету до преси вийшов генпрокурор. "Сьогодні я в основному задоволений рішенням комітету, який визнав наші доводи про необхідність притягнення до кримінальної відповідальності пана Добкіна достатніми. Вже завтра (13 липня, - "Апостроф") з'явиться можливість розглянути це в Раді, і я буду презентувати подання після офіційного запрошення. Спокійна тональність на комітеті не означає, що ця справа неактуальна або що тут немає підстав говорити про дії, які носять ознаки особливо тяжкого злочину. У таких випадках треба не тільки затримати, але й тримати під вартою до рішення суду", - не приховуючи усмішки, говорив генпрокурор журналістам.

Добкін теж намагався виглядати задоволеним і навіть сказав, що він радий такому рішенню комітету, але за нервовими рухами рук ставало ясно, що депутат не впевнений у позитивному для себе результаті голосування.

Не був упевнений в цьому і нардеп від Опоблока Михайло Папієв, який у спілкуванні з "Апострофом" зізнався, що позиції фракції будуть визначатися вранці в четвер, на її загальних зборах. "Вранці збираємося, там все і вирішимо", - розповів він.

Але з досвіду можна судити: те, що депутати вирішують на фракції, не завжди реалізовується в сесійній залі. І цілком можливо, що в четвер на Раду, як і на всіх, хто стежить за подіями, чекає чергова несподіванка.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі