RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Захарченка змусили вигадати "Малоросію", є дві цілі - військовий експерт

Що каже Захарченко, те говорить Москва - це позначення загальної позиції кремлівського керівництва

Що каже Захарченко, те говорить Москва - це позначення загальної позиції кремлівського керівництва Всі заяви Захарченко з'являються з подачі Кремля Фото: EPA/UPG

Ватажок так званої ДНР Олександр Захарченко заявив про створення "Малоросії", яка об'єднає окуповані території, а столицею нового утворення стане Донецьк. Однак на території окупованої Луганської області - у так званій ЛНР - відмовилися від такого союзу. Про те, що стоїть за заявами Захарченка, кому вони адресовані в першу чергу і які дві основні цілі переслідує Москва, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів військовий експерт, головний редактор сайту "Інформаційний опір" ЮРІЙ КАРІН.

- Це вже не перший випадок, коли з боку квазіреспублік і представників РФ звучить заява про те, що на окупованому Донбасі знаходиться "законний" уряд України. Яка мета цих заяв - легалізація та підвищення статусу цих недореспублік чи це один з елементів тиску на Київ і спроба Кремля зняти з себе відповідальність за ці утворення?

- На мою думку, всі зрозуміли, що такі варіанти, як перекласти відповідальність, для Кремля вже закінчилися. Всім зрозуміло, що на Донбасі не якійсь заколот, а справжня російська агресія з російськими військовослужбовцями та російською військовою технікою. Цю заяву можна розцінювати як один з елементів гібридної війни. З одного боку, це заява для жителів окупованих територій, а, з іншого, елемент тиску на всіх учасників переговорного процесу. Росія, змушуючи Захарченка зробити таку заяву, знову показує власну неадекватність і недоговороздатність. Також позначає свою позицію, що вона на поступки йти не буде, а буде здійснювати ескалацію ситуації, з тим, щоб переляканий світ пішов їй на поступки, зняв санкції, визнав окупований Крим та інше.

- Заява співпала з черговою річницею трагедії з Boeing на Донбасі. Це теж може бути черговим моментом для того, щоб відволікти увагу від цієї події?

- З Boeing взагалі ситуація трагічна. Ми живемо у вік невинних смертей та великої брехні. Те, що для всього світу трагедія, в Російській Федерації перетворюється на свято креативу - кожна версія дурніша за іншу. Як в ефірі телеканалів та інших пропагандистських ресурсів, так і зі слів лідерів громадської думки, політиків. Ця заява більш орієнтована на жителів окупованих територій. Недарма сюди приплетені інші регіони. Згадаймо, що Захарченко проводив роз'яснювальну кампанію під час інтернет спілкування з незрозумілими чотирнадцятьма відвідувачами і ніс маячню про дипломи, які нібито визнаються, про медицину, яка нібито є, про закони, про права людини. Це все – карта, яка давно розігрується для розчарованих вкрай після "націоналізації" підприємств Ахметова і отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Це швидше вплив на незміцнілі мізки шанувальників Путіна, які вірять, що Путін прийде, Путін допоможе. Сьогодні погано, але ми зробимо заяву, нехай вони вірять, що далі буде добре.

- Зараз конфлікт на Донбасі знаходиться в очікуванні рішення нового представника США по Україні Курта Волкера та формування Штатами своєї остаточної позиції. Чи можна це пов'язати зі спробою заплутати або зірвати цей процес?

- Це може бути. Зрозуміло, що Путін злетів з котушок, але в його оточенні є адекватні люди. Але часи, коли вірили в самостійність московських ставлеників Захарченка та Плотницького, давно минули. Всі розуміють, що за цими двома бандитами та військовими злочинцями стоїть Москва. І Москва розмовляє їх мовним апаратом: що каже Захарченко, то говорить Москва. Це позначення загальної позиції московського керівництва.

- Чи може Росія використовувати такий сценарій для виходу з Мінських угод, пояснюючи це конфліктом між двома частинами однієї держави?

- Ви розумієте, Російській Федерації все одно доведеться сидіти, якщо не в Мінському, то в Нормандському, якщо не в Нормандському, то, якщо це станеться, в Будапештському форматі. Їх все одно змусять десь брати участь. Ви бачите, що вони з величезною неохотою йдуть туди, де позначають участь країни, як сторони конфлікту. У Мінську вони нібито посередники - водять за руку двох діячів Захарченко з Плотницьким. У Нормандському форматі вони присутні на високому рівні і розглядаються як учасники. Єдине, що три роки ніхто не хотів визнавати агресію, але коли на кордоні з Європою почалося формування ударних угруповань, то всі починають говорити: "Путін нехороший! " Коли це було в нас, ніхто не хотів цього помічати, коли може постраждати їх шкура, вони все це бачать.

- Захарченко говорить про реінтеграцію України. Ця заява може бути реакцією на закони Києва з реінтеграції Донбасу та зміну формату АТО, щоб заплутати ситуацію, щоб ніхто не розумів, куди і що реінтегрувати?

- Якщо ж йти по прокладеній траєкторії брехні, то повинен бути плебісцит та волевиявлення народу. Зрозуміло, що під дулами автоматів та з провокаціями нібито з боку ВСУ, які мокша буде проводити сама або змусить це робити маріонеток типу Захарченка та спочилих Гіві з Моторолою. Тут ця карта має ще розігруватися. Оголосили "Новоросію" - і нічого не сталося, абсолютно не сталося.

- Чи буде Росія на підконтрольній Києву території створюватися промалоросійські рухи? Як з ними боротися?

- У нас малоросійські рухи в парламенті сидять. Про що ми можемо говорити, якщо одна з партій заперечує російську агресію і виступає за дружбу з державою-окупантом. Однозначно, все це буде, будуть задіяні всі елементи. При нашому, так би мовити, лояльному законодавстві, при наших корупційно-кумівських бідах все це буде відбуватися. Наші слабкі сторони будуть використовувати нею на мільйон відсотків.

- В тому числі й для створення таких проектів?

- У тому числі для всього, що завгодно. Якщо пам'ятаєте, нещодавно СБУ затримала діяча, який створював "Хмельницьку народну республіку". Де ДНР, а де Хмельницький? Там Росію ніколи не ставили як приклад для наслідування, але карту розігрують.

Читайте також

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Звільнення міністрів очевидно є рішенням Офісу президента

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви