RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заважає президенту: Банкова пішла проти Авакова

За історією навколо Вадима Трояна може стояти протистояння між БПП і НФ

За історією навколо Вадима Трояна може стояти протистояння між БПП і НФ Фото: УНІАН

Після нещодавнього скандалу навколо заступника міністра внутрішніх справ Вадима Трояна в політичних колах заговорили про те, що ця досить дивна історія – спроба Адміністрації президента втихомирити впливового опонента з "Народного фронту" Арсена Авакова, а також посилити свій вплив на МВС.

Навіщо задіяли Трояна

Заступник Арсена Авакова і його давній соратник, права рука в міністерстві Троян Вадим був замішаний у неприємну історію, нібито пов'язану з вимаганням. Одне з українських інформагентств з посиланням на свої джерела повідомило про те, що в будинку Трояна проходять обшуки у справі про отримання великого хабара. Сам чиновник спростував звинувачення, заявивши, що слідчі дії пов'язані зі спробою пограбування його будинку. Пізніше інформацію про причетність до хабарництва Трояна спростували і в МВС, і в СБУ, а генпрокурор Юрій Луценко заявив, що правоохоронці затримали трьох осіб, пов'язаних з поліцією, яких підозрюють у вимаганні.

"Затриманий заступник керівника ГО "Цивільний корпус "Азов" [Володимир] Бржезинський, помічник заступника МВС України [Світлана] Іваштенко і громадянин Ш., які підозрюються в систематичному вимаганні із загрозою життю і здоров'ю від представника одного з підприємств коштів на загальну суму понад 1,5 млн грн", - повідомив Луценко. За словами генпрокурора, у межах цієї справи було проведено 13 обшуків, зокрема в помешканні Вадима Трояна, але розшукувані кошти виявити не вдалося.

Пізніше радник глави МВС, народний депутат Антон Геращенко написав у своєму Facebook, що Троян не є підозрюваним у жодній справі: "Незважаючи на спробу організувати провокацію проти Вадима Трояна, ця добре продумана і підготовлена "підстава" з тріском провалилася. Вадим Троян не був і не є ані підозрюваним, ані обвинуваченим ні за якою кримінальною справою".

Після досить дивної історії з наближеним Авакова в політичних колах заговорили про те, що Адміністрації президента намагається за допомогою найближчого оточення дискредитувати самого міністра внутрішніх справ, який є ще і одним з найбільш впливових функціонерів партії "Народний фронт", партнерів "Блоку Петра Порошенка" за парламентською коаліцією.

Джерело "Апострофа" у політичних колах зазначає, що Арсен Аваков став дратувати оточення президента і самого Петра Порошенка своєю надмірною самостійністю. Також, за словами співрозмовника, не варто скидати з рахунків і давній конфлікт міністра внутрішніх справ з генпрокурором Луценком, який фактично підтвердив обшуки у Трояна. "А Луценко – це по суті Порошенко, хоч він і намагається зараз показувати незалежність", - упевнений співрозмовник.

На думку експерта, обшуки у заступника голови МВС Вадима Трояна можуть бути пов'язані з давнім конфліктом між Арсеном Аваковим та Юрієм Луценком.
Фото: УНІАН

Джерело "Апострофа", наближене до оточення президента, повідомив, що зараз з боку Банкової задіяні величезні ресурси для дискредитації Авакова і всього "Народного фронту".

"Народний фронт" підгодовує в суспільстві негативний імідж Порошенка як слабкого президента, який не здатний впоратися з Путіним, заробляє на крові, "друг Ахметова". Ця група ("Народний фронт", - "Апостроф") є найбільш проблемною для президента і потенційно єдиною, яка може його скинути. Для нейтралізації цієї групи, насамперед Авакова, зараз кинуті піар-ресурси Банкової. Будь-який прокол поліції відразу розкручується за соціальними мережами, нагнітається ненависть до "антинародної поліції". Йде дискредитація найближчого оточення Авакова і добробатів, які орієнтовані на нього", - зазначає джерело.

У розмові з "Апострофом" нардеп Антон Геращенко також назвав історію з Трояном спробою дискредитації Авакова.

Політичний експерт Павло Бульдович впевнений, що ця ситуація – ілюстрація конфлікту між оточенням президента і самим Аваковим, а Троян був обраний лише засобом атаки на міністра. "Сам Троян не являє собою якоїсь значущої політичної фігури, у бізнесі він також не був особливо задіяний, тому, очевидно, ниточка веде безпосередньо до Авакова. Президент не може виходити на якісь великі фігури, він не може безпосередньо тиснути на Авакова, тому використовуються люди з його оточення для дискредитації, це спроби "підвісити" його людей, таким чином президент може діяти. Але знову ж таки – через треті руки, тому що інакше це стане відомо Авакову", - прокоментував він "Апострофу".

Експерт зазначає, що часто конфлікти на високому рівні проявляються саме таким чином. "Сам президент не часто конфліктує в публічному просторі, на рівні міністерств, міністрів, конфліктують представники його середовища, наприклад, за лінією [нардеп, перший заступник голови фракції БПП у Верховній Раді Ігор] Кононенко – [міністр інфраструктури Володимир] Омелян, оточення [прем'єр-міністра Володимира] Гройсмана з тим же Кононенком, а також [нардепом від БПП Олександром] Грановським. У цьому разі міг бути також варіант протистояння на низькому рівні, скажімо, міг бути певний конфлікт між оточенням президента, там за силовиків відповідає пан Грановський, з тим же Трояном, або між адміністрацією, тим же [першим заступником глави АПУ Віталієм] Ковальчуком і оточенням Авакова", - уточнює Бульдович.

Крім того, політолог вважає, що президент продовжить чинити тиск на міністра внутрішніх справ: "Порошенко буде надалі тиснути на Авакова, він йому як кістка в горлі, це релікт Яценюка. Я думаю, тиск буде посилюватися, і в цьому плані Троян – це лише перші дзвіночки для Авакова".

Насильно милим (не) будеш

Політичний експерт Ігор Петренко висловив припущення, що такими методами пропрезидентська команда намагається схилити "Народний фронт" до майбутнього об'єднання під вибори. Як відомо, розмови про об'єднання ведуться ще з весни, проте сторони так і не прийшли до консенсусу.

"Президент чудово розуміє, що нинішня ситуація у Верховній Раді рано чи пізно призведе до безвихідді, коли треба буде ухвалювати якісь важливі законопроекти, а під них не будуть знаходитися голоси. З кожним разом все важче домовлятися, тому є спроба зробити суперпартію – забрати "Народний фронт". Можливо, у них і вибору особливого немає, але особисті амбіції того ж Яценюка, Турчинова, Авакова – який зараз є одним з найвпливовіших членів "Народного фронту", оскільки Яценюк хоч і зберігає вплив, але уособленням виконавчої влади НФ є Аваков – не дають це зробити, адже в такому разі вони будуть грати другу скрипку. Усі будуть орієнтуватися на Петра Олексійовича або тих людей, які будуть поставлені на чолі фракції. Хоча їм обіцяють третину в списку, третину в міністерствах, але вони чудово розуміють, що Порошенко часто займається кидаловом і йому довіряти не можна", - коментує "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Найбільш впливові функціонери "Народного фронту" проти об'єднання з партією президента. Фото: УНІАН

На думку політексперта, в БПП прагнуть "підвісити на гачок" людей, близьких до тих, що ухвалюють рішення про об'єднання, для того, аби не дати їм можливості розвивати інший напрямок. "Інший напрямок – це зв'язки з Володимиром Гройсманом, або оновлення партії, або абсолютно новий проект. НФ може піти цим шляхом, але імениті люди їм будуть потрібні. І поки Гройсман – найкраща кандидатура. А так, "підвісили" Трояна і когось іще й можуть розкручувати цю тему. Вони намагаються використати час до Дня Незалежності, початку нового політичного сезону для того, щоб знайти аргументи – не тільки в межах ділових переговорів, але і в межах неформального тиску, кримінальних справ та інших важелів – для того, щоб йти разом", - впевнений Петренко.

Відносини між БПП і НФ гладкими не назвеш, обидві політсили сприймають один одного, швидше, вимушеними союзниками.

"Вони в такому симбіозі існують вже три з половиною року, це просто політична доцільність. Це як черепаха, у якої на спині гадюка, гадюка думає: вкушу – скине, а черепаха думає: скину – вкусить. Ось так вони між собою існують. Але я впевнений, що кожен з них все одно має в голові якийсь інший варіант. Позиції президента зараз ще сильні з погляду його зв'язку з Рінатом Ахметовим. Якби не така підтримка Ахметова і не згода інших олігархів, то "Народний фронт" почувався би більш розв'язано. Але водночас увесь український істеблішмент розуміє, що Петра Олексійовича треба обмежувати, і якщо йому дати всю повноту влади, то це буде Янукович-2", - підсумовує експерт.

Політтехнолог Олексій Голобуцький впевнений, що якщо така дискредитаційна робота і ведеться, то вона дуже небезпечна для всього політикуму.

"Навіть якщо така гра ведеться, то вона досить небезпечна з точки зору того, що Аваков частково контролює "Народний фронт", який є основою коаліції. Тому я сумніваюся, що вони пішли на це. У них є інстинкт самозбереження, пов'язаний з тим, що будь-які конфлікти призведуть до розвалу коаліції та, як наслідок, до дострокових виборів у парламент. І на відміну від БПП, у якого все-таки є 10-12%, у НФ немає жодного відсотка. А те, що є величезна кількість політичних сил, зацікавлених у тому, щоб цей конфлікт між ними був, - це факт", - сказав Голобуцький в коментарі "Апострофу".

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати