RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні придумали нове покарання для росіян: що з цього вийде

Народні депутати хочуть ввести кримінальне покарання за незаконний перетин кордону України

Народні депутати хочуть ввести кримінальне покарання за незаконний перетин кордону України Непідконтрольний Україні прикордонний пункт пропуску Ізварино Фото: РИА Новости

Слідом за впровадженням особливого контролю за перетином державного кордону громадянами РФ в Україні вирішили посилити покарання для росіян за незаконне проникнення на територію країни. У Верховній Раді пропонують за такі дії саджати до в'язниці громадян країни-агресора. Для чого потрібні подібні заходи і чи допоможе це убезпечити державу, розбирався "Апостроф".

Законопроект №7017 у Верховній Раді зареєстрували голова фракції "Блок Петра Порошенка", нардеп Артур Герасимов і представник президента в парламенті, нардеп Ірина Луценко. Законопроект передбачає введення покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років для громадян країни-агресора або інших осіб, які діють в інтересах країни-агресора, за незаконний перетин українського кордону, за повторний перетин – до 5 років позбавлення волі. Жорсткіше хочуть карати за перетин кордону зі зброєю – до 8 років в'язниці. "Проект розроблено з метою сприяння забезпеченню захисту суверенітету і територіальної цілісності України шляхом криміналізації незаконного перетину державного кордону представниками держави-агресора", - ідеться в пояснювальній записці до документа.

Його автори нагадують, що до 2004 року законодавство України передбачало кримінальну відповідальність за незаконний перетин держкордону, але 2004-го відповідну статтю (331) Кримінального кодексу виключили, і зараз українське законодавство передбачає лише адміністративну відповідальність за такі дії: 1700-3400 грн штрафу або адмінарешт до 15 діб, а в разі порушення групою або повторного порушення протягом року – штраф від 3400 до 8500 грн.

У політикумі та експертному співтоваристві думки стосовно нової ініціативи розділилися. Так, за словами нардепа від "Народного фронту" Дмитра Тимчука, такий крок є цілком виправданим, враховуючи нинішні відносини між РФ і Україною. "На Донбасі росіяни, що незаконно перейшли кордон, захоплювали спочатку адміністративні будівлі, а потім вже у вигляді збройних формувань діяли проти Збройних сил України, тому такі ініціативи в нинішніх умовах можна вважати цілком виправданими. Ми маємо в наявності факт агресії Росії проти України, тобто статус РФ та наших відносин з нею – це особливе питання. Військовослужбовці РФ, російські найманці, які зараз їдуть на Донбас, повинні знати, що вони автоматично, перетинаючи кордон України, нехай навіть ділянку, яка не контролюється Україною, порушують українське законодавство – і вже не в плані адміністративної відповідальності, тобто вони за фактом стають кримінальними злочинцями", - прокоментував Тимчук "Апострофу".

Однак, на думку екс-глави Служби зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа, такі заходи будуть малоефективними, оскільки спецслужби Росії все одно знайдуть спосіб проникнути в Україну. "Такі дії нічого не дадуть практично, оскільки спецслужби РФ все одно зможуть проникнути в Україну, вони все одно знайдуть ті формати, які дозволять їм підробити документи про українське громадянство, оформити візи, якщо потрібно буде. Крім того, будуть дії у відповідь щодо українських громадян, а у нас перебуває, за відкритими даними, близько 3 мільйонів українців у Росії. Зрозуміло, що не всі будуть належним чином оформляти документи, і це також буде використовуватися спецслужбами, прикордонниками і поліцією для їх переслідування", - висловив він свою думку "Апострофу".

"Тут була би більш ефективна форма – це цільова робота, за конкретними громадянами Росії, які підозрюються у скоєнні якихось терористичних актів або проникненні на нашу територію, це має бути робота прикордонників, СБУ, розвідки, поліції, а лише заборони нічого не дадуть", - упевнений Маломуж.

Екс-голова Головного слідчого управління Служби безпеки України генерал-майор Василь Вовк звертає увагу на те, що подібні заходи буде важко реалізувати на практиці, адже близько 400 км українсько-російського кордону перебуває під контролем бойовиків на Донбасі.

"Хто і яким чином буде фіксувати? Навіщо робити мертвонароджену статтю в Кримінальному кодексі? – каже Вовк "Апострофу". – Ніякого відношення до боротьби з тероризмом це не має і не може мати, як і раніше анонсовані засоби електронного реєстру росіян. Усе це – піар-ходи, які до нормотворчості, попередження тероризму не мають ніякого відношення. І я просив би народних депутатів не ганьбитися і не голосувати за цей законопроект. Боротьба з тероризмом – це специфічна боротьба, у якій має бути агентурна мережа, хороша оперативна інформація. Якщо вона є, то не потрібні ніякі узгодження в'їзду, не потрібна ніяка відповідальність за незаконний перетин кордону".

Також генерал-майор СБУ вважає неправильним введення особливого покарання виключно для громадян Російської Федерації.

"Це нонсенс в нормотворчості, щоб несли кримінальне покарання виключно громадяни однієї з країн. Якщо є порушення, то, до якої країні б не належала людина, вона має нести відповідальність, тому ця ініціатива не витримує жодної критики. І у нас вже була кримінальна відповідальність з терміном у в'язниці за незаконний перетин кордону, і ми її прибрали, враховуючи наші спроби йти в Європу", - заявив Вовк.

Юрист-міжнародник Андрій Бузаров погоджується, що не зовсім коректно вводити подібні заходи тільки проти росіян, хоча відзначає, що такі методи й допустимі в умовах війни.

"З точки зору міжнародного права, виходячи з інтересів національної безпеки – так, це виправдано. Наприклад, Дональд Трамп ініціював законопроект, який забороняє громадянам 7 держав в'їжджати на певний період в США, і врешті-решт Верховний суд визнав, що цей указ був законним. Тому в умовах, що склалися, ми теж можемо вживати подібних заходів", - зазначив він у коментарі "Апострофу".

Експерт нагадав, що громадяни інших держав і так несуть покарання за незаконний перетин українського кордону – але адміністративне, а не кримінальне. "Очевидно, тут робляться спроби того, щоб мінімізувати проникнення громадян з боку зони АТО, з боку Донбасу. У такому випадку до них мають бути застосовані відповідні заходи кримінального покарання у вигляді позбавлення волі", - підсумував Бузаров.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати