RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Порошенка чотири варіанти: хто очолить Нацбанк замість Гонтаревої

Хто очолить НБУ: імена головних претендентів

Хто очолить НБУ: імена головних претендентів В середині вересня стане відомо ім'я претендента на місце глави НБУ, який замінить Валерію Гонтареву Фото: НБУ

У найближчий місяць Адміністрації президента доведеться вирішувати багато важливих питань. Одне з перших - рекомендувати Верховній Раді кандидатуру нового глави Національного банку України, що Петро Порошенко обіцяв зробити ще навесні. Народний депутат Ірина Луценко, яка представляє главу держави в парламенті, днями заявила, що вже в середині вересня Порошенко внесе нову кандидатуру для затвердження. За словами джерел "Апострофа", наразі є щонайменше три кандидатури на посаду (одна з них - менш ймовірна), причому існує й четвертий варіант, за якого ситуація в Нацбанку залишиться такою, як зараз.

Хто змінить Гонтареву

Напередодні осені, традиційного старту політичного сезону, почалося активне обговорення того, хто займе місце голови Нацбанку України. Ірина Луценко заявила, що президент визначився з двома кандидатурами на цю посаду й одну з них до кінця вересня внесе на затвердження до Верховної Ради.

"Ця кандидатура є, дві. Банкіри... Незалежні, рівновіддалені від політичного впливу і так далі. Кандидатура буде внесена до середини, даю собі люфт - до кінця місяця", - сказала Луценко в ефірі одного з телеканалів.

Разом з тим, прізвищ депутат не назвала. Але, як повідомив "Апострофу" співрозмовник з пропрезидентської більшості в Раді, зараз активно обговорюються дві кандидатури: чинний голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук і менш відомий глава правління "Укрексімбанку" Олександр Гриценко.

"Ті, що обговорюються зараз, - це Лавренчук і Гриценко. Причому першого хотіла сама Гонтарева, і він є найбільш компромісним. Але ще йдуть політичні консультації, в тому числі, і всередині коаліції, оскільки потрібно щоб була більшість голосів за того чи іншого кандидата, щоб він отримав підтримку в Раді", - розповів співрозмовник.

Про те, що консультації ще тривають і досі немає узгодженої в Адміністрації президента кандидатури, "Апострофу" повідомив ще один парламентар, додавши, що серед вже оприлюднених кандидатур називається також прізвище виконуючого обов'язки голови НБУ Якова Смолія.

"Але Смолія вважають людиною Гонтаревої, Гриценко пов'язують з бізнес-оточенням Порошенка і називають мало не його родичем. Тому найбільш ймовірна і широко обговорювана зараз кандидатура - це Лавренчук. Рішення прийматиме особисто президент, оскільки ставки занадто високі для нього. Він раніше призначив Гонтареву, яка близька до нього, і зараз йому потрібна така ж фігура на цій посаді ", - зазначив нардеп.

Ще один депутат на правах анонімності повідомив "Апострофу", що і в профільному комітеті з питань фінансової політики та банківської діяльності ніяких обговорень з приводу будь-яких кандидатур на посаду глави НБУ не проводилося. Також не було засідання фракції "Блоку Петра Порошенка", на якому піднімалося би це питання.

Хто вигідний Банковій

Раніше в політикумі вже циркулювали чутки про можливих кандидатів, які можуть замінити Гонтареву. Прізвище Гриценка фігурувало не так часто, як імена інших кандидатів. Глава "Укрексімбанку" - людина непублічна, але, за словами експертів, лояльна до президента. Однак в оточенні Порошенка не впевнені, що така суперечлива кандидатура набере більшість у парламенті.

Кандидатура Лавренчука в експертних колах стала обговорюватися практично з моменту появи новини про відставку Гонтаревої, його називали досвідченим прозахідним банкіром, який зможе влаштувати, в тому числі, й іноземних партнерів України. Але в оточенні Порошенка його вважають недостатньо "своїм", тому питання, яке президент обіцяв вирішити ще до кінця весняної сесії парламенту, було відкладене до осені.

Справа в тому, що глава держави шукає максимально слухняну і лояльну до себе людину.

"У президента не так багато призначень, на які він прямо впливає і завдяки яким може впливати на загальну ситуацію в країні. А до таких посад відноситься крісло глави Нацбанку, якого фактично не можливо вибрати без президента. Тому я думаю, що одним з найважливіших, крім рівня професіоналізму, критеріїв для отримання цієї посади буде особиста лояльність до президента, а вже далі думки інших інститутів або людей з цього приводу. В першу чергу, президент керуватиметься цією логікою, тому що це можливість зберегти серйозний вплив на ситуацію в країні. А просто так віддати посаду в президента немає бажання", - сказав "Апострофу" політичний експерт Ярослав Макітра.

На думку експертів, посаду глави НБУ займе людина, яка найбільш наближена до президента Фото: flickr.com/poroshenkopetro

Експерт вважає, що кандидатури Гриценка і Лавренчука обрано не випадково, оскільки вони обидва представляють банківський сектор.

"Для президента потрібна фігура менш помітна, з банківського сектора, але яка може бути йому підконтрольна і підзвітна, як ми бачили у випадку з Гонтаревою, яка фактично є його союзником у бізнесі", - додав Макітра.

У депутатському корпусі досить стримано коментують заміну Гонтаревої.

За словами народного депутата Ігоря Луценка, Лавренчук - кандидатура, яка може знайти підтримку в Раді.

"Лавренчук - це краще, ніж Гонтарева. Крім того, треба вже нарешті ліквідувати ситуацію невизначеності і поміняти Гонтареву на більш помірковану людину. А судячи з того, що пан Лавренчук останнім часом намагається відновлювати свій імідж, я впевнений, що він - одна з кандидатур. Питання вже треба вирішувати, тому що воно піднімається на рівні МВФ, на рівні послів іноземних держав, оскільки вони зацікавлені в тому, щоб був якийсь мінімальний порядок, перш за все, у фінансовій системі України. І це питання, швидше за все, змусить якось публічно відреагувати президента", - розповів "Апострофу" нардеп.

Недовідставлена Гонтарева

Деякі експерти вважають, що відхід Гонтаревої може і не відбутися, а ситуація з главою Нацбанку залишиться в підвішеному стані.

"Нинішню коаліцію і структури влади цілком влаштовує існуючий стан речей, коли є недовідставлена Гонтарева, яка зараз вже ні за що відповідальності не несе. Але є вимоги МВФ, вони готові співпрацювати, коли будуть затверджені всі особи, і глава Нацбанку, і прем'єр-міністр. Останній у нас поки є, а глави Нацбанку немає. Начебто вона подала у відставку, яку ще має ухвалити парламент. В ідеалі вона вже хоче покинути відомство, щоб уникнути відповідальності. Однак Гонтарева влаштовує президента, тому що вона як солдат йшла по мінному полю і виконувала будь-які накази. Тому слабо віриться, що вона все-таки піде. А Лавренчук все ж професійний банкір, і він навряд чи піде на кроки, які зашкодять його особистій репутації. Тому ті кандидати, які зараз називаються, вважаю, в останній момент передумають. Йти зараз в Нацбанк - це сісти на порохову бочку, яка ось-ось має вибухнути. Багато впливових людей постраждало після правління Гонтаревої, і вони будуть вимагати її голову в парламенті, а також будуть тримати ситуацію до кінця, щоб вона нікуди не втекла. Так що я не виключаю такого варіанту, що їй не дадуть піти і будуть дотискати в усіх напрямках", - прокоментував "Апострофу" політтехнолог Тарас Загородній.

Голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук Фото: magazine.nv.ua

З ним погоджується й Ігор Луценко, який вважає, що така підвішена ситуація вигідна Банковій.

"У мене відчуття, що ситуація залишиться в такому підвішеному стані, що ситуація кадрової невизначеності, яка зараз фактично склалася на безлічі державних посад, буде продовжена. І це навіть не в Порошенка придумали - це ще Портнов (Андрій Портнов, екс-заступник голови АП часів президентства Віктора Януковича, - "Апостроф") був майстром таких речей, коли існує така дуже підвішена, а внаслідок цього, маніпульована ситуація. Але я все ж сподіваюся, що тиск з боку МВФ змусить президента дотримуватися закону України ", - підсумував нардеп.

Разом з тим, як нещодавно повідомили в прес-службі Нацбанку, Валерія Гонтарева пішла в неоплачувану відпустку до 27 вересня. Відповідно, раніше цієї дати ніяких зрушень в ситуації з НБУ, швидше за все, не буде.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати