RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Готовий жити на кордоні: як Саакашвілі буде повертатися до України

В екс-президента Грузії є кілька варіантів повернення до України

В екс-президента Грузії є кілька варіантів повернення до України Міхеіл Саакашвілі Фото: УНІАН

10 вересня в Україну планує повернутися лідер партії "Рух нових сил", екс-голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі, якого в липні позбавили українського громадянства. З того моменту Саакашвілі, брата якого, Давида, також збираються видворити з України, не робив спроб повернутися, перебуваючи в державах Європейського союзу, які беззастережно його приймають. Сам політик заявив, що в нього немає іншого громадянства, тому він буде вимагати повернення українського. Як можуть розвиватися події та які ймовірні варіанти повернення Саакашвілі, розбирався "Апостроф".

Дати повернення Саакашвілі

В середині серпня Міхеіл Саакашвілі під час прямої трансляції в Facebook анонсував дату свого повернення в Україну - 10 вересня. Він також повідомив, що його варто очікувати на польсько-українському митному пункті "Корчова - Краковець". За словами колишнього президента Грузії та екс-глави Одеської облдержадміністрації, він не порушуватиме закон, а збирається повертатися легально. Тому не планує ховатися від прикордонників у багажнику автомобіля.

У той же час в оточенні політика поки не кажуть, яким чином Саакашвілі планує повернутися в Україну.

"Про транспорт знатимемо і все скажемо публічно ближче до дати приїзду. Але точно не пішки", - розповіли в прес-службі Саакашвілі.

За інформацією джерел "Апострофа", в команді колишнього голови Одеської ОДА ще немає остаточних планів. Цілком ймовірно, що Саакашвілі може перенести свій приїзд в Україну на кілька днів раніше - на 6 вересня.

Політик може скористатися залізницею та перетнути польсько-український кордон на поїзді "Перемишль-Київ". Особливість цього маршруту - в тому, що документи перевіряються безпосередньо в дорозі. Тому Саакашвілі не висадять десь на кордоні.

Однак спікер Державної прикордонної служби України Олег Слободян запевняє, що Саакашвілі жодним чином не зможе залишитися в Україні.

"Незалежно від прізвища громадянина, в нього вилучається недійсний паспортний документ, що засвідчує громадянство України. Відповідно, такий громадянин не має підстав для перетину кордону України. Тому його повертають тій країні, звідки він приїхав", - розповів Слободян "Апострофу".

Подібна ситуація виникне в разі перетину Саакашвілі кордону потягом. По приїзді в Україну прикордонники знімуть його з поїзда і відправлять назад до Польщі.

"Ми будемо жити на кордоні"

Позафракційний народний депутат, член політради партії "Рух нових сил" Юрій Дерев'янко вважає, що Міхеіл Саакашвілі має право перебувати в Україні, оскільки він є громадянином, в якого є постійне місце проживання в країні. Нардеп підтвердив, що соратники будуть боротися за права політика на кордоні, але мирним шляхом.

"Ми будемо фіксувати всі порушення закону прикордонниками. Ми хочемо бути свідками того, як наші чиновники порушуватимуть Конституцію і закон. І потім будемо вимагати притягнення цих людей до відповідальності", - розповів Дерев'янко "Апострофу".

Він підкреслив, що якщо Саакашвілі не пустять в країну, то політик разом зі своєю командою планує жити на кордоні, чекати змін і звільнень прикордонників, які порушують закон.

За словами політолога Костя Бондаренка, Саакашвілі сподівається на підтримку народних депутатів, які його збираються зустрічати. Адже вони можуть своїми силами відбити лідера РНС у прикордонників.

"Дати, які визначає Саакашвілі, є умовними. Він хоче заплутати українських прикордонників і спецслужби. Коли він дійсно приїде в Україну, знає тільки Саакашвілі", - сказав експерт у розмові з "Апострофом".

Але нардеп Дерев'янко запевняє, що Саакашвілі нема сенсу приховувати дату приїзду, адже "він людина публічна і робить все публічно". Також на кордон в підтримку Саакашвілі приїдуть європейці, багато з яких вже підтвердили свою присутність.

Другий паспорт?

Кость Бондаренко не виключає, що в Саакашвілі є друге громадянство, і він може скористатися дійсним паспортом іншої країни при перетині польсько-українського кордону.

Правда, політики, які підтримують екс-президента Грузії, подібні припущення коментують неохоче. Так, нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко не став відповідати на питання "Апострофа" щодо такої можливості, заявивши, що Саакашвілі є українським політиком.

"Рішення про позбавлення його громадянства було прийнято незаконно. Я впевнений, що він як український політик буде й надалі займатися політикою", - відзначив депутат.

Ще один представник БПП, Мустафа Найєм, заявив, що буде на кордоні під час повернення Саакашвілі.

"В даному випадку, я вважаю, мова йде не про Мішу, не про конкретну людину або політичного лідера. Мова йде про принцип. Справа в тому, що людину показово позбавили громадянства. Зробили це некрасиво, не давши йому можливості захиститися. Я вже не кажу про те, що це ознаки використання системи адмінресурсу правоохоронними органами проти політичних опонентів", - сказав він виданню.

Такої ж думки і Юрій Дерев'янко: "Ми не підтримуємо в цьому випадку Саакашвілі як конкретного політика. Ми говоримо про принцип, про кричущий факт згортання демократії, про зачистку політичних опонентів. Це демонструє, що в Україні немає реального, здорового, конкурентного політичного процесу".

Реакція влади

При цьому на кордоні під час приїзду Саакашвілі не передбачено якихось додаткових заходів, запевняє Олег Слободян.

"Ми, як і в інші дні, будемо здійснювати охорону державного кордону України. Цей день нічим не відрізняється від інших", - каже він.

За словами близького до влади політтехнолога Віктора Уколова, в президента Петра Порошенка є важливіші справи.

"Думаю, в президента, як і в інших керівників, досить багато важливіших питань, ніж турбуватися про свої дії в разі повернення Саакашвілі", - зазначив він у розмові з "Апострофом".

Політтехнолог вважає, що Саакашвілі потрібно їхати в Грузію і захищати своє чесне ім'я в суді. А на питання, чи варто екстрадувати політика з України в Грузію, де проти нього порушено кримінальну справу, Уколов відповів неоднозначно: "На мій погляд, його не потрібно екстрадувати до Грузії - він повинен поїхати в Грузію сам і перемогти, як справжній політичний лідер. Ховатися в інших країнах для політика такого рівня, мені здається, принизливо".

У той же час член "Руху нових сил" і права рука Саакашвілі Давид Сакварелідзе на всі такі заяви реагує спокійно і запевняє, що загроз для безпеки його соратника немає.

"Порошенко робить помилку за помилкою. І прискорює свій відхід з політики", - каже Сакварелідзе про рішення глави держави позбавити Саакашвілі громадянства.

Лідери РСН також заявили, що не планують організовувати в Україні "новий Майдан". Їх головна мета - повернення громадянства Саакашвілі. При цьому вони кажуть, що готові підтримати позачергові парламентські вибори, якщо український народ зажадає зміни влади.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати