RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Саакашвілі вигадали, як йому залишитися в Україні та захиститися від видачі Грузії

Адвокати Саакашвілі не дуже вірять в ухвалення законного рішення по політику

Адвокати Саакашвілі не дуже вірять в ухвалення законного рішення по політику Міхеіл Саакашвілі попросив політичний притулок у Державної міграційної служби України Фото: УНІАН

У вівторок, 3 жовтня, колишній президент Грузії та екс-глава Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі попросив політичного притулку в Україні. Такий крок був зроблений, щоб уберегти політика від екстрадиції до Грузії. Але адвокати не дуже вірять, що їм вдасться домогтися бажаного, додавши, що й найближче оточення Саакашвілі намагаються позбавити права на перебування в Україні. Чого чекати Саакашвілі, дізнавався "Апостроф".

Додатковий захист Саакашвілі

Інформацію про те, що Міхеіл Саакашвілі попросить у Державної міграційної служби України політичного притулку, адвокати політика повідомили ще після перетину ним польсько-українського кордону 10 вересня. Відповідну заяву було направлено 11 вересня в Державну міграційну службу у Львівській області, куди саме прибув екс-керівник Одеської області.

"Така процедура на законодавчому рівні передбачена. Якщо тебе позбавили громадянства, але ти був громадянином України, то ти маєш право при перетині кордону подати заяву про надання додаткового захисту і отримати певний документ, який дає тобі право на проживання на території України", - розповів "Апострофу" один з адвокатів Саакашвілі Микола Неділько.

У Законі України № 3671-VI "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" йдеться про те, що додатковий захист будь-який громадянин може отримати як при законному перетині кордону, так і при незаконному.

"Особа, ... яка потребує додаткового захисту і перетнула державний кордон України в порядку, встановленому законодавством України, повинна протягом п'яти робочих днів звернутися до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, із заявою про визнання... особою, яка потребує додаткового захисту. А особа, ... що потребує додаткового захисту і при в'їзді в Україну незаконно перетнула державний кордон України, має негайно звернутися до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, із заявою про визнання... особою, яка потребує додаткового захисту", - йдеться в документі.

Адвокати Саакашвілі підкреслюють, що політик, на їхню думку, перетнув кордон законно, а звернення в міграційну службу – це можливість захистити його право перебувати в Україні.

"Коли громадянина України позбавляють українського громадянства, і він перетинає кордон, то цей громадянин може подати заяву (в Державну міграційну службу, - "Апостроф") про захист його як людини, щоб на законних підставах перебувати на території України", - розповів Неділько.

Інший адвокат Саакашвілі Маркіян Галабала розповів "Апострофу", що таку заяву в міграційну службу було подано, щоб уберегти політика від екстрадиції до Грузії (у вересні в Міністерстві юстиції України підтвердили отримання запиту від Головної прокуратури Грузії - "Апостроф").

"Станом на сьогодні екстрадиція неможлива в силу того, що Саакашвілі має статус особи без громадянства, постійно проживає на території України. Він такий статус отримав у силу закону після видання указу президента про припинення громадянства. Тому в силу цієї підстави Саакашвілі не може бути виданий Грузії. Подача нашої заяви в міграційну службу – це юридичний момент захисту від екстрадиції", - коментує Галабала.

Про те, що сьогодні ніхто не має право передати Саакашвілі владі Грузії, "Апострофу" сказав і народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Іван Вінник.

"До моменту розгляду заяви Україна не екстрадує його. Це можливо тільки в разі відмови про надання додаткового захисту", - сказав він.

Адвокат Галабала підкреслив "Апострофу", що у визначений законом термін (15 робочих днів) з моменту подачі заяви не було отримано відповіді від міграційної служби. Тому було прийнято рішення оскаржити дії міграційної служби у Львівському окружному адміністративному суді. Відповідне звернення було направлено в п'ятницю, 29 вересня. Засідання поки ще не призначено.

Шансів мало

Незважаючи на запеклий захист інтересів свого клієнта, адвокати Саакашвілі не чекають на позитивну відповідь від міграційної служби. Вони впевнені, що Саакашвілі отримає відмову у наданні додаткового захисту.

"Безумовно, якби ДМС діяла за законом, то можна було б очікувати позитивного рішення. Але вони керуються рішеннями Банкової. Тому ми чекаємо на негативний результат", - сказав "Апострофу" Маркіян Галабала.

"Варто виходити з того, що міграційна служба знаходиться в прямому підпорядкуванні Міністерства внутрішніх справ, яке очолює Арсен Аваков", - додав Микола Неділько, нагадавши, що Аваков підтримав позбавлення Саакашвілі українського громадянства.

Незважаючи на запеклий захист інтересів свого клієнта, адвокати Саакашвілі не чекають позитивної відповіді від міграційної служби Фото: УНІАН

Нардеп від БПП Іван Вінник вважає, що рішення по Саакашвілі буде не на користь політика: "Рішення для нього буде негативним. Я розумію, що йому відмовлять. Але офіційно ще поки немає відповіді".

Депутат пояснює це тим, що для отримання додаткового захисту політику варто було б отримати посвідку особи без громадянства. Відповідний статус регулюється Законом № 5492-VI "Про Єдиний демографічний реєстр". Саакашвілі міг отримати цю посвідку в будь-якому українському посольстві - у США чи в Польщі.

"Але він туди не звертався і не буде цього робити. Тому що у нього, можливо, є інше громадянство. Але, щоб отримати статус біженця (додатковий захист, - "Апостроф"), він повинен пред'явити цей документ", - сказав Вінник.

Адвокати Саакашвілі підтвердили, що він не отримував посвідчення особи без громадянства.

Варто зазначити, що адвокат Микола Неділько також розповів "Апострофу", що зараз найближче оточення Саакашвілі намагаються незаконно позбавити права на перебування в Україні.

"Вже є документи ДМС, що деяких представників особистої охорони політика і журналістів, які є громадянами Грузії, позбавили права на тимчасове проживання на території України", - заявив юрист.

Ігри імені Саакашвілі

На думку експертів, Саакашвілі намагається просто привернути до себе увагу.

Так, політолог Петро Олещук припустив, що заяви адвокатів до міграційної служби – це намір підняти авторитет Саакашвілі в українському суспільстві як політика, якого всі бояться.

"Чесно кажучи, я не дуже серйозно це все сприймаю, оскільки думаю, що це теж елемент політичних ігор з боку Саакашвілі. Таким чином він підвищує значимість своєї персони. Ключовий аспект його політичного впливу в тому, що його всі бояться. І, відповідно, це все організовано для підтримки відповідного іміджу. В принципі – це безпрограшний варіант, оскільки завжди в суспільстві поширена думка, що якщо когось бояться, значить він несе загрозу і є серйозною фігурою. А це означає, що його можна підтримувати", - прокоментував експерт "Апострофу".

А ось політолог Євген Магда впевнений, що Саакашвілі просто намагається привернути до себе увагу.

"Саакашвілі цим кроком показав, що не вірить у здатність довести законність українського громадянства в суді", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

Але адвокати в будь-якому випадку готові оскаржувати рішення ДМС, якщо воно буде не на користь Саакашвілі. Та повний план дій спершу буде обговорюватися безпосередньо з екс-президентом Грузії.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі