RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Викрали дитину": за що затримали сина Авакова і до чого тут Порошенко

Олександру Авакову вручили підозру у розтраті коштів

Олександру Авакову вручили підозру у розтраті коштів Сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова підозрюють у розтраті 14 млн грн Фото: стоп-кадр з відеосюжету

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура провели обшуки в сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова у так званій справі "про рюкзаки Авакова", яку НАБУ розслідує з 2016 року. Сина чиновника, а також екс-заступника міністра Сергія Чеботаря і ще одного фігуранта справи затримали, пізніше двом з них (на момент публікації статті) вручили підозри в розтраті коштів під час закупівлі рюкзаків для Міністерства внутрішніх справ. В суті справи та політичному підґрунті розбирався "Апостроф".

Тиснуть на Авакова

У вівторок, 31 жовтня, НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП провело обшуки в Харкові у сина голови МВС – Олександра Авакова. Пізніше в НАБУ заявили, що в рамках справи затримали трьох осіб за підозрою в розтраті понад 14 млн гривень. За наявною інформацією, крім сина Авакова, був затриманий також екс-заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар, а також представник фірми-переможця тендеру з постачання рюкзаків Володимир Литвин.

За версією слідства, в 2015 році зазначені особи були причетні до закупівлі за рахунок МВС рюкзаків за ціною, істотно вищою, ніж середньоринкова. Як повідомляють у НАБУ, товар не був доставлений вчасно, крім того, не відповідав вимогам, встановленим МВС, в результаті чого державі було завдано збитків у розмірі понад 14 млн гривень.

"Правопорушення кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем")", - йдеться в повідомленні НАБУ.

При цьому обшуки в харківській квартирі сина Авакова пройшли не без пригод. За повідомленнями місцевих активістів і преси, будинок, в якому живе син чиновника, поліція оточила нібито після повідомлення про мінування. Пізніше навколо дому з'явилися невідомі, які не давали працівникам НАБУ вивозити документацію.

Під час обшуків квартири Олександра Авакова в Харкові поліція оточила цілий квартал Фото: Facebook

У самому МВС зробили офіційну заяву, в якій звинуватили НАБУ в політичній діяльності, а також заявили про "гібридну війну" проти політиків та дискредитацію Авакова.

"Абсолютно очевидно, що за цим стоять певні зовнішні і внутрішні сили, які хочуть реставрації старої корумпованої системи кришування і договорняків", – йдеться в офіційному зверненні МВС.

Пізніше сам міністр опублікував у своєму Facebook пост, в якому натякнув на політичне підґрунтя розслідувань НАБУ і САП, фігурантом яких став його син.

"Ані мій син, ані фірми, в яких він засновник, не мають і не мали ні копійки грошей з бюджету України. І Олександр Аваков пройде процедуру і доведе це в суді", - заявив він.

Радник глави МВС Ілля Ківа, з яким поговорив "Апостроф", також підтримує версію політичного тиску на Авакова.

"Для того, щоб тиск був болючим і відчутним, працюють щодо найменш захищеного, щодо його єдиного сина. Зараз будуть, звичайно, планувати його позбавити волі для того, щоб мати можливість маніпулювати міністром. Фактично це не просто затримання, це можна розцінювати як викрадення дитини для шантажу і маніпуляції. Аваков – міністр-силовик, на сьогодні єдиний в країні, який утримує стабільну ситуацію - як на фронті, так і всередині країни", - заступився Ківа за свого боса, припустивши, що сина Авакова спробують позбавити волі, щоб роздобути "зручний інструментарій для маніпулювання міністром".

До чого тут протести

При цьому експерти, опитані "Апострофом", побачили взаємозв'язок між обшуками в Олександра Авакова і повідомленням його батька про зняття охорони з наметового містечка під Верховною Радою. Як відомо, вранці у вівторок міністр внутрішніх справ написав у Facebook, що "дав команду зняти сили МВС з охорони периметра "масового протесту в 30 людей".

"Ми бачимо, що якісь незрозумілі речі кояться: сьогоднішня заява Авакова про те, що він знімає Нацгвардію і охорону мітингу. І буквально відразу після цього інформація про обшуки в його сина та затримання", - сказав у коментарі "Апострофу" політолог Петро Олещук.

"Є важливою і цікавою саме поведінка Авакова, який знімає охорону державного об'єкта в такий непростий час. Натомість з'являється багато силовиків під судом, у місцях обшуку. Це, по суті, використання держапарату і своїх повноважень", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний аналітик Ярослав Макітра.

Ілля Ківа також побачив у двох подіях прямий взаємозв'язок. "Я думаю, що Арсен Аваков давно планував зняти Нацгвардію і сили Нацполіції з місця, де проходять мирні протести. І мені здається, це і послужило якраз причиною відповіді з боку сил, що йому протистоять", - упевнений радник міністра.

Конфлікт із президентом

Незважаючи на те, що НАБУ, яке веде розслідування у справі про "рюкзаки Авакова", не помічене у якійсь покірності президенту, експерти вбачають у тому, що відбувається, тінь конфлікту між Петром Порошенком і Арсеном Аваковим.

"Аваков являє собою єдиний альтернативний президенту центр ухвалення рішень, тому конфлікт між ними перманентний. Це ні для кого не є секретом. І не виключено, що зараз ми спостерігаємо за черговим загостренням конфлікту, - міркує Олещук. – Можна по-різному говорити про вплив і не вплив Порошенка на НАБУ, але я не думаю, що НАБУ до відповідних дій було б причетне, якби не було впевнене, що отримає підтримку на серйозному рівні. НАБУ завжди діяло обережно. І це, по суті, перше втручання НАБУ не в політичні розбірки середньої ланки, а саме у вищу лігу української політики".

Експерти бачать зв'язок між обшуками у сина Авакова і заявою міністра про те, що він знімає охорону мітингу біля Верховної Ради Фото: Natalie Sedletska/Facebook

Однак політолог припускає й участь в історії якихось третіх сил. "Цілком можливо, що це навіть втручання якихось третіх сил, які таким чином мотивують Авакова перейти до відкритого протистояння [з Порошенком], непрогнозованих наслідків. Його провокують, щоб потім звинуватити в спробі державного перевороту. Таких зацікавлених сторін може бути багато", - говорить Олещук.

При цьому експерт упевнений, що затримання Олександра Авакова не закінчиться арештом: "Рано ще говорити, чи посадять сина Авакова. Але я думаю, це буде дуже складно. Якщо це станеться, то це буде означати ломку всієї системи, тому я в це не вірю".

А народний депутат Сергій Лещенко прогнозує, що у справі "рюкзаків Авакова" фігурантів відпустять під заставу.

"Це розслідування кримінальної справи, яку вся країна вже давно спостерігає. Зараз, напевно, відбувається якесь прискорення у справі, якщо за неї взялося НАБУ. Швидше за все, буде застава. А потім вже справа буде по суті розглядатися", - прокоментував він "Апострофу".

Політолог Ярослав Макітра вважає, що доля сина Авакова тепер стане предметом політичних торгів із президентом.

"Чи готові сторони піти до кінця, ми побачимо вже в найближчі дні, розв'язка може бути дуже різною, - каже він. – Обидві сторони зацікавлені домовитися. Це така гра на пониження один одного, спроба вибити вплив більший, більший контроль один від одного. Якщо не буде зараз примирення, це може дійти до тотальної війни між елітами зі зрозумілими наслідками. Інша справа, яка ціна може бути в переговорах. Або закриття справи, або надання спроби синові виїхати за кордон".

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі