RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Соратники зробили випад в бік Порошенка: як далеко зайде Яценюк

В БПП і "Народному фронті" визнають, що змушені співпрацювати один з одним

В БПП і "Народному фронті" визнають, що змушені співпрацювати один з одним У Києві пройшов перший за три роки з'їзд політичної партії "Народний фронт" Фото: nfront.org.ua

У Києві пройшов перший за три роки з'їзд партії "Народний фронт", на якому політична сила чітко окреслила своє бажання самостійно йти на вибори – як президентські, так і парламентські. На зборах "фронтовиків", де зокрема критикували президента Петра Порошенка, також був присутній прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Які сигнали подає "Народний фронт" і що зміниться у взаєминах фракцій парламентської коаліції, розбирався "Апостроф".

Йдуть на вибори, критикують президента

У суботу, 11 листопада, "Народний фронт" провів перший з 2014 року з'їзд своєї політичної сили, на якому, крім цілком очікуваної риторики про досягнення партії, було озвучено її бажання брати участь у національних виборах.

"Наша мета – участь у президентських і парламентських виборах 2019 року. Нам є що сказати", - заявив лідер НФ Арсеній Яценюк, пізніше уточнивши, що зі своїм кандидатом на президентські перегони партія визначиться тільки в 2018 році.

Як неофіційно говорять "фронтовики", таку заяву було розраховано насамперед на президента Петра Порошенка. "Основна мета, яку переслідував Яценюк – нагадати президенту, що партія існує й у разі чого може акумулювати свої сили і навіть брати участь у виборах", - ділиться з "Апострофом" один із нардепів, які брали участь у з'їзді.

Звучали на зустрічі й різкі словесні випади в бік Порошенка, чия фракція досі числиться партнером "Народного фронту" за парламентом.

"Президент зробив помилку. Що я можу відповісти президенту? Стандартна відповідь в українській політиці: "Ми переходимо в опозицію, ось вам мій кулак". Але зараз я хочу відповісти Порошенку: пане президенте, дякую за досвід!" – заявляв Яценюк.

Арсеній Яценюк Фото: nfront.org.ua

Утім, неофіційно депутати коаліції кажуть, що далі різких заяв лідер "Народного фронту" йти не збирається.

"Яценюк не буде робити різких рухів зараз, тому що в його партії нульовий рейтинг. Так, вони хочуть бути другою партією в країні, тому вони вирішили показати президенту свою силу. Крім того, позиція їх зараз зрозуміла: будь-яка партія хоче висувати свого кандидата на президентські вибори, але рейтингу в них зараз немає, тому це поки гра на публіку", - поділився з "Апострофом" один з парламентаріїв.

Нардеп упевнений, що з'їзд, який відбувся, також жодним чином не вплине на відносини всередині коаліції: "Ситуативна більшість їм всім потрібна в будь-якому разі. Ви подивіться на голосування за відставку Авакова (за постанову щодо звільнення глави МВС проголосував лише 31 нардеп з 226 необхідних, - "Апостроф"), ось вам і єдність коаліції насправді".

До чого тут Гройсман

Цікаво, що крім впливових функціонерів "Народного фронту", на кшталт Арсенія Яценюка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, секретаря РНБО Олександра Турчинова, спікера парламенту Андрія Парубія, на партз'їзд приїхав нинішній прем'єр-міністр Володимир Гройсман, якого все частіше називають соратником Яценюка і його фракції в парламенті, а не президента і його блоку.

У коаліції появу прем'єра на зустрічі "фронтовиків" називають невипадковою. "Гройсман зараз ближче до "Народного фронту", ніж до "Блоку Петра Порошенка". Я думаю, рішення щодо його політичного майбутнього ми побачимо вже незабаром", - сказав "Апострофу" один з депутатів, який побажав залишитися невідомим.

На з'їзді політичної партії "Народний фронт" був присутній прем'єр-міністр Володимир Гройсман Фото: УНІАН

Політолог Євген Магда сумнівається, що глава уряду претендує на лідерство в "Народному фронті".

"Володимир Гройсман, на мою думку, прийшов вирішувати власні політичні завдання, бо з його нинішньої політичної позиції (не позиції в уряді, а позиції політика) він зазначив, що він – безпартійний коаліційний прем'єр, - сказав експерт "Апострофу". – І я не думаю, що він планує стати лідером "Народного фронту", у НФ в публічних лідерах немає дефіциту".

Розриву не буде

У БПП неохоче коментують тему з'їзду своїх політичних партнерів, акцентуючи увагу на тому, що припиняти співпрацю не збираються в обох таборах. "Розриву у нас не буде, ми ж не в Радянському Союзі", - відповідаючи на питання "Апострофа" про майбутнє коаліції, говорить один з нардепів від президентської сили.

"На засіданні фракції [в понеділок] виступив [голова фракції БПП Артур] Герасимов, який також був на цьому з'їзді, і озвучив, що "Народний фронт" – все одно наші політичні партнери. Ясна річ, що вони просто як будь-яка політична сила хочуть бути самостійними", - додає інший нардеп з "Блоку Петра Порошенка".

Але, незважаючи на те, що в обох таборах не приховують, що потребують ситуативної більшості, розмови про об'єднання двох партій, про яке активно писали ЗМІ ще з кінця весни, поки призупинилися.

"На рівні фракції розмови то були, то припинялися. Зараз вони знову затихли", - розповідає "Апострофу" анонімно один з "фронтовиків".

"Ми розуміємо, що ми в будь-якому разі в одному човні з БПП зараз, і нам не потрібно розгойдувати цей човен", - додає нардеп від НФ Георгій Логвинський.

Утім, політолог Євген Магда впевнений, що шанси на об'єднання двох сил, незважаючи ні на що, залишаються. "Сказати, що роздвоєна сьогодні партія влади не має шансів об'єднатися, я не можу, але і сказати, що вона 100% об'єднається, я теж не зважився б. Але ідеологічних розбіжностей між БПП і НФ немає", - вважає експерт.

На його думку, у з'їзду "Народного фронту" було кілька цілей. "Політична сила демонструє свою життєздатність, коли вона може не лише проводити з'їзд, але і проводити партійне життя. Усього цього за три роки у "Народного фронту" не було, тому з'їзд в цьому випадку виглядає як медіа-захід з певними прицілами. Я думаю, що це був спосіб ведення політичного діалогу з "Блоком Петра Порошенка" і особисто з президентом, - коментує "Апострофу" експерт. – Яценюк був вже на всіх посадах, залишилася тільки президентська, але з нинішнім рейтингом претендувати на посаду президента, я думаю, рано. І тому буде тривати діалог через різні символи між БПП і НФ десь до середини 2018 року, можливо, навіть і швидше вони визначаться, але буде процес формування штабів, процес ведення виборів".

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати