RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Останній шанс Луценка: навіщо генпрокурор їздив до Брюсселя

На Заході вже говорять про відставку Юрія Луценка

На Заході вже говорять про відставку Юрія Луценка Фото: УНІАН

Останніми днями генеральний прокурор України Юрій Луценко знову привернув до себе увагу медіа. Найбільше здивував глава ГПУ сімейним відпочинком для "середнього класу" на Сейшельських островах. Але скандал навколо новорічного вояжу генпрокурора затьмарив іншу подію – його візит до Брюсселя наприкінці січня. А, як вдалося дізнатися "Апострофу", це була важлива поїздка, на яку топ-чиновник покладав багато надій.

Луценко втрачає підтримку Заходу

За два дні перебування в Брюсселі Юрій Луценко провів низку зустрічей із депутатами Європейського парламенту, керівниками неформальної групи "Друзі європейської України" і з комісаром ЄС з питань європейської політики сусідства і переговорів з розширення Йоганнесом Ганом.

Як офіційно повідомила прес-служба ГПУ, на зустрічах обговорювалися ключові аспекти діяльності органів прокуратури України, зокрема з боротьби зі злочинністю та корупцією. Представники Європарламенту пообіцяли ГПУ підтримку у різних сферах.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган заявила "Апострофу", що її начальника запросили до Брюсселя представники Єврокомісії. "В принципі, рішення зустрітися було обопільним", - зазначила вона.

Але джерела "Апострофа" у ГПУ стверджують, що Луценко сам прагнув відправитися до Євросоюзу для вирішення власних питань.

"Він їздив шукати підтримки в західних партнерів і дати пояснення з огляду на останні події навколо нього", - розповів співрозмовник, пояснивши, що через конфлікт з Національним антикорупційним бюро генпрокурор втратив довіру на Заході, і тому йому необхідно в будь-який спосіб переконати партнерів України, що особисто він не проти НАБУ, і спробувати "відмитися" від останніх скандалів.

"Інакше в США і ЄС вимагатимуть його відставки", - додало джерело "Апострофа", запевнивши, що це питання вже піднімалося на Заході.

"Я не можу сказати, чи дали в ЄС Луценку останній шанс. Але проблеми в нього є, і він всіляко намагається їх вирішити", - констатував співрозмовник.

Тим часом прес-секретар Луценка запевняє, що ключовою темою поїздки генпрокурора не був конфлікт з НАБУ. "Це були робочі зустрічі генпрокурора з представниками різних організацій", - пояснила Сарган.

У фракції "Блок Петра Порошенка" не змогли прокоментувати "Апострофу" візит Луценка до Євросоюзу. Наприклад, заступник голови БПП Олексій Гончаренко навіть не знав, що його колишній колега за фракцією побував у Брюсселі. А нардеп Володимир Ар'єв пояснив, що й гадки не має, якою була мета цієї поїздки.

Голова громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін впевнений, що генпрокурору не вдасться таким чином отримати підтримку Заходу.

"Ніякі питання вирішувати самостійно він не може. Це красива картинка, яка повинна допомогти йому спробувати переконати українців, що з ним ще хтось веде дискусію на Заході. Але не варто чекати реальних потенційних домовленостей", - сказав він "Апострофу".

Генеральний прокурор України Юрій Луценко на зустрічі в Брюселі з єврокомісаром Йоганнесом Ганом Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri

Політичні амбіції понад усе

Не варто забувати, що Луценко в першу чергу – політик, а посада генпрокурора для нього – можливість показати себе ефективним борцем з корупцією та завоювати тим самим підтримку серед українців, підкреслює політолог Ігор Петренко.

"Можливо, це якась спроба налагодити діалог і взаєморозуміння для політичної підтримки з боку ЄС у майбутньому, оскільки в Луценка явні політичні амбіції, - пояснює він "Апострофу" ймовірні цілі переговорів генпрокурора в Євросоюзі. – А для цього потрібні партнери і підтримка. Брюссель можна вважати місцем, де є всі шанси знайти необхідні зв'язки".

Політичний експерт Андрій Золотарьов також не виключає, що для політика зараз важливим є налагодження комунікації із Заходом.

"Луценко – один з тих політиків, які після виникнення інформаційної хвилі проти них, не йдуть. Навпаки, він починає інтенсивно спілкуватися, на відміну від [президента Петра] Порошенка. Це політичний стиль Луценка. Такий крок можна тільки вітати", - міркує Золотарьов.

Наскільки результативними були переговори в Брюсселі, поки судити зарано. Але певні зміни в риториці Луценка можна буде помітити.

"Цілком ймовірно, що будуть зміни у висловлюваннях щодо НАБУ", - зазначає Петренко. Втім, навряд чи цього буде достатньо для повернення довіри Заходу.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі