RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

На смітник історії або ще 5 років корупції: як українцям вискочити з замкнутого кола

Віктор Чумак про корупційний скандал в оборонній галузі

Віктор Чумак про корупційний скандал в оборонній галузі Фото: UNIAN

Систему чинної корумпованої влади, яка загрузла у корупційних схемах, можна зламати лише одним методом - бюлетенями в урнах на виборах. Поки українці не навчаться обирати відповідальну владу, нічого в Україні не зміниться. Таку думку висловив "Апострофу" генерал-майор юстиції запасу, позафракційний народний депутат Віктор Чумак, коментуючи корупційний скандал у оборонній галузі України.

Ми бачимо реакцію на цей корупційний скандал тільки тому, що попереду вибори. Не можна було не реагувати.

Взагалі то ці скандали були всі чотири з половиною роки. Невже раніше не знали про "Богдан" (скандал з продажем "виробів" для Міноборони, - "Апостроф"), "Гюрзу", чи вибухи мінометів? Ми всі це знали. Але не було реакції, бо влада відмахувалася від людей як від мух. Мовляв, покричите і замовкнете. А сьогодні вибори, і для того, щоб за великим рахунком якось електорально реагувати – ось вони й реагують: звільняють Гладковського, арештовують людей. І тоді країна бачить, що влада якось реагує.

Розслідування? При цій владі нереально змінити корупційну систему. Оце точно – її змінити нереально. Коли влада базується на корупційному консенсусі, коли вона стоїть на олігархічному консенсусі, то що можна змінити? Коли частина усіх правоохоронних органів і суддів є елементами, що обслуговують цей олігархічний консенсус. Що можна змінити у цьому разі? Коли влада має повні важелі – Верховна Рада, Кабмін і президент, які є частиною олігархічного консенсусу – як це змінити?

Людям просто замилюють очі – щось показали, а щось ні. Когось піймали, рік потримали в СІЗО і випустили.

Зламати цю систему можна лише бюлетенями в урнах на виборах. Поки ми не навчимося вибирати відповідальну владу, нічого не зміниться. Це єдиний вихід, єдиний крок, який пройшли всі країни світу. Так йде еволюція у всіх країнах світу: поки люди не навчаться вибирати відповідальну і некорупційну владу – нічого не зміниться.

Коли це може відбутися? Ми дуже швидко йдемо і вчимося. Якщо ми зараз викинемо президента на смітник історії, то, вважайте, що ми перемогли. І я в цьому впевнений. У нас зараз знову є шанс. Нам кожен раз історія дає шанс – спочатку двома Майданами, але ми знову зробили помилку, обравши тих людей, які гарантували олігархам консенсус; зараз знову в принципі є можливість вискочити з цього замкненого кола. І якщо нам вдасться це, тоді матимемо шанс швидко рухатися вперед. Якщо ні – ще 5 років будемо чекати.

Шанси для діючої влади? Якщо вона 27 років крала, то хіба вона перестане це робити? Вона тільки забронзовіє і крастиме ще більше.

Тому лише кардинальними змінами можна щось зробити. По-перше, президент повинен бути незалежним від олігархів, по-друге, повинна прийти абсолютно нова Верховна Рада, політичні сили якої не залежатимуть від олігархів. Тільки тоді в України є шанс – інакше шансів не буде знову. Я не кажу, що це обов’язково станеться, але принаймні у нас з’являться великі шанси.

На чинну владу скандал вплине ж лише тим, що за Петра Олексійовича голосуватимуть на 10 відсотків менше.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі