RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гроші, банки, Укрнафта: що хоче Коломойський?

В какую игру играет Игорь Коломойский

В какую игру играет Игорь Коломойский Фото: УНІАН

Скандальний олігарх Ігор Коломойський повернувся в Україну одразу після президентських виборів. І оскільки ці дві події важко не пов'язувати, закордонні спостерігачі та вітчизняні експерти все з більшою стурбованістю спостерігають за діяльністю та висловлюваннями олігарха, який за останні півроку дав більше інтерв’ю, ніж за увесь час. Однак незважаючи на численні коментарі Коломойського, відкритими залишаються два ключові питання - що ж насправді задумав олігарх та який він має вплив на президента Володимира Зеленського.

Цього тижня олігарх Коломойський знову сколихнув медіа-середовище, тепер – західне. Так, Financial Times опублікував статтю під назвою "Банк, який тримає всі ключі від українського майбутнього", де журналісти розповіли про судову тяганину навколо ПриватБанку, процесу його націоналізації, та поспілкувалися з колишнім власником банку.

Коломойський заперечує вплив на нового главу держави, заявляючи, що Зеленському "просто посміхнулася удача": "Коли люди зустрічали мене в Ізраїлі, підходили і говорили: "Вітаю! Це здорово!" Я кажу: "З чим? Мій день народження в лютому". Вони відповідають: "Кому потрібен день народження, коли у вас є цілий президент".

Власне, з думкою про це, найімовірніше, Коломойський не збирається залишати країну, а навпаки відкрито заявляє: "Якщо вони і вирішили забрати моє майно і націоналізувати ПриватБанк, за розпорядженням МВФ і Світового банку, я не думаю, що це трапиться з телевізійним каналом. Тому мій вплив нікуди не дінеться".

Втім, без відповіді поки що залишається питання - як Коломойський зможе посилити свій контроль та впливати на ключові рішення у країні?

Одним з таких каналів впливу у ЗМІ та серед експертів називають нинішнього главу офісу президента Україні та колишнього юриста олігарха Андрій Богдан. Саме тому американці так прискіпливо слідкують за його діяльністю і у травні наполегливо рекомендували президенту не призначати його на цю посаду. Як це може позначитись на подальшому співробітництві з МВФ – поки до кінця не зрозуміло. Але закордонні партнери дуже уважно спостерігають за керівником ОПУ, який зараз сконцентрував у своїх руках усю повноту державної влади.

Сам пан Богдан поводить себе більш ніж обережно і уникає будь-яких публічних контактів з Коломойським, коментарів чи заяв, які б підтверджували підозри, що він сприятиме поверненню впливу олігарха на ПриватБанк. Однак, за інформацією співрозмовника видання, близького до оточення олігарха, Коломойський зараз грає на різні фронти. Більший інтерес для нього становить навіть не ПриватБанк, а "Укрнафта" – і для цієї операції у нього інші люди в рукаві. Варто нагадати, що "Укрнафта" є наполовину державним підприємством: 50% і 1 акція належить "Нафтогазу", а 42% контролюють компанії групи "Приват" Ігоря Коломойського.

Однією з особливостей "Укрнафти" є величезний борг перед державою - близько 16,4 млрд гривень станом на початок 2019 року. З пенею і штрафами набігає вже більше 30 млрд. Компанія значиться з списку найбільших в країні боржників перед бюджетом - на її частку припадає 16% всього сукупного боргу. Причому експерти стверджують, що накопичені борги - результат успішно діючих схем з перекачування грошей з наполовину державної структури у кишені приватних бізнесменів. З 2015 року НАБУ веде розслідування за фактами виведення коштів з "Укрнафти", хоча особливого прогресу в цій справі поки немає.

Тим часом, в березні цього року акціонери компанії прийняли рішення, яке нібито має допомогти погасити борги. Схема проста: "Нафтогаз" повинен викупити у "Укрнафти" 2,06 млрд так званого спірного газу (який "Укрнафта" нібито закачала в ГТС ще у 2006 році, але його купівля не була документально оформлена. При цьому ресурс пішов на потреби населення), плюс - заплатити за 2 млрд кубів в рахунок майбутньої здобичі. Правда, в компанії нарікають, що уряд досі не прийняв рішення щодо придбання НАКом цих обсягів газу. Щоб закрити угоду, Кабмін повинен дати добро на виділення "Нафтогазу" 34 млрд гривень.

"Класична схема - за рахунок держави повернути борг державі. Зрозуміло, що до формування нового уряду ніяких рішень у цій справі прийнято не буде. А для нового Кабміну кейс "Укрнафти" стане випробуванням на міцність. Подивимося, що буде в пріоритеті - державні або олігархічні інтереси", - зазначив в коментарі журналістам глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Власне, з метою посилення впливу на рішення щодо "Укрнафти", за словами нашого співрозмовника, Коломойський й почав поширювати тезу про те, що хтось з топ-менеджерів НАК "Нафтогаз" - Андрій Коболєв або Юрій Вітренко - може стати наступний прем'єр-міністром України. Саме "своя" людина в кріслі прем'єр-міністра, за задумом Коломойського, має стати другим важливим каналом впливу олігарха.

А в недавньому інтерв'ю для російського РБК Коломойський публічно підтвердив, що головними претендентами на посаду прем'єра є Коболєв і Вітренко. Як раніше писав "Апостроф", останнім часом Коболєв і Вітренко суттєво допомогли йому вирішити декілька проблем у бізнесі, тому що перший, що другий - більш ніж зручний і зрозумілий для нього варіант. А для них - це теж хороша "партія" і звичний спосіб вести "справи".

Та й при всій скандальності топ-менеджерів "Нафтогазу", багато в чому пов'язаній з їхніми мільйонними преміями, вони є більш прийнятними для західного співтовариства, ніж Палиця, який у всіх асоціюється з Коломойським.

"Після галасу навколо призначення Андрія Богдана главою Офісу президента, у Зеленського зробили висновки і вже обережніше дивляться на людей, які мають неоднозначну репутацію серед закордонних партнерів", - сказали "Апострофу" в оточенні президента.

Якщо ж таке призначення дійсно відбудеться і, зрештою, призведе до вирішення питання щодо подальшої долі "Укрнафти" (причому не тільки щодо боргів, а й щодо менеджменту в компанії) – це стане важливим кейсом для Зеленського у питанні того, наскільки він реально вільний від впливу Коломойського. Може статися й так, що публічні коментарі Коломойського будуть нічим більшим, як прагнення видавати бажане за реальність.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати