RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Небезпечна "пастка": на що погодилася Україна на переговорах у Мінську щодо Донбасу

Нові домовленості щодо Донбасу вже викликали хвилю істерії в соціальних мережах, але чи є привід для паніки?

Нові домовленості щодо Донбасу вже викликали хвилю істерії в соціальних мережах, але чи є привід для паніки? Фото: radiosvoboda.org

У вівторок, 1 жовтня, інформаційний простір України підірвала новина про те, що Україна нібито офіційно підписала "формулу Штайнмаєра" щодо Донбасу на переговорах у Мінську. Незабаром з'ясувалося, що це не зовсім так - досягнуто тільки попередніх домовленостей, які стануть основою нового законопроекту по Донбасу. "Апостроф" розбирався в питанні докладніше.

Засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську відразу називали вирішальним, адже в ході зустрічі планувалося узгодження "формули Штайнмаєра", суперечки навколо якої ведуться не перший тиждень. Додавало інтриги і те, що українська сторона офіційно не коментувала підсумки зустрічі, в той же час російські ЗМІ розганяли свою "перемогу", стверджуючи, що Україна фактично погодилася на умови Москви. Зокрема, голова комісії Ради Федерації з інформаційної політики Олексій Пушков поспішив назвати нові домовленості в Мінську "серйозним успіхом" Росії, незважаючи на те, що підписання документу не відбулося, а президент України Володимир Зеленський на терміновому брифінгу "протверезив" російських пропагандистів.

Про що ж домовилися в Мінську?

У ході переговорів в Мінську Україна дала згоду на те, щоб "формула Штайнмаєра" була включена в новий законопроект по Донбасу, який винесуть на громадське обговорення. Фактично українська сторона лише відповіла на лист представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, підписання документа не було.

За словами Зеленського, текст "формули Штайнмаєра" - це всього кілька речень, мови про капітуляцію України і бути не може.

"Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, відомий так само як закон про особливий статус Донбасу, починає діяти на постійній основі за умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені відповідно до Конституції України та законодавства України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів. Це означає, що ніяких виборів під дулом кулеметів не буде!" - запевнив він.

У той же час президент України фактично визнав, що тільки попереднє узгодження "формули Штайнмаєра" відкрило шлях до зустрічі в "нормандському форматі" (Росія наполягала на підписанні документа, заявляючи, що відмова від нього ставить під загрозу проведення саміту "нормандської четвірки" - Франція , Німеччина, РФ і Україна - на вищому рівні).

Зеленський нагадав, що Закон про особливий статус Донбасу дійсний до 31 грудня 2019 року і планується розробка нового документа, в якому "не пересічена жодна червона лінія". Глава держави уточнив, що терміни виведення російських військових з Донбасу будуть обговорюватися в "нормандському форматі", але це має статися перед місцевими виборами на Донбасі.

Крім того, в Мінську обговорювався наступний етап звільнення українських полонених і була досягнута домовленість про початок розведення військ у Петровському і Золотому. Зеленський запевнив місцевих жителів, що це не вплине на їх безпеку.

"Зрада" або "перемога"?

Нові домовленості по Донбасу викликали широкий резонанс у мережі: деякі порахували їх відвертою "зрадою" і початком капітуляції України, інші назвали "перемогою", адже зустріч у "нормандському форматі", якщо вона відбудеться і буде результативною, могла б істотно допомогти у врегулюванні ситуації на сході країни. Варто нагадати, що тільки у вересні Україна втратила в зоні бойових дій на Донбасі 14 військових Збройних сил і саме про припинення війни в регіоні Зеленський говорив під час своєї передвиборної компанії.

Серйозні питання викликає те, які саме тези пропишуть у новий закон по Донбасу: чи будуть амністовані бойовики ДНР і ЛНР, на руках яких кров не тільки українських військових, а й мирних жителів; як будуть проходити вибори на цих територіях і чи зможуть на них балотуватися ватажки терористів; хто заплатити за відновлення зруйнованого війною регіону; чи не стане надання особливого статусу Донбасу загрозою для територіальної цілісності України і нової хвилі агресії з боку Росії.

І головне - чи не хлинуть потоки бойовиків зі зброєю в інші області країни, чи не спробують захопити нові регіони і чи зможе українська влада відбити ці загрози? Тільки відповіді на ці питання дадуть зрозуміти - "зрада" або "перемога" ховається за нинішніми домовленостями.

Поки що ясно одне - ветерани АТО на Донбасі і громадські активісти капітуляції України перед обличчям агресора не допустять і поступки Росії можуть обернутися для Зеленського масовими протестами. До чого прийде влада, чи не стануть нові домовленості "пасткою" для Києва і яке рішення буде правильним - стане ясно вже незабаром: новий законопроект по Донбасу оприлюднять до нового року.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі