RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Центр "збитих льотчиків": як колишні друзі ополчилися проти Зеленського

Слабкостями нинішнього президента вирішили скористатися ті, кого звільнили рік тому

Слабкостями нинішнього президента вирішили скористатися ті, кого звільнили рік тому Павло Клімкін, Руслан Рябошапка та Олександр Данилюк Фото: Апостоф / Колаж

Навколо Володимира Зеленського ще на етапі передвиборчої кампанії зібралися персони з різноманітним професійним та політичним бекграундом, серед яких особливо виділялася група реформаторів, орієнтованих на західні політичні та фінансові інститути. У перші місяці перебування Володимира Зеленського в президентському кріслі вони зайняли ключові державні пости. Секретарем РНБО став Олександр Данилюк, а Руслан Рябошапка очолив Генеральну прокуратуру. Обидва, пропрацювавши лічені місяці, зі скандалом покинули свої посади. Наразі вони вирішили повернутися в публічну політику, але вже як опоненти Володимира Зеленського. Чому "збиті льотчики" активізувалися саме зараз і з якою метою - читайте в матеріалі "Апострофа".

"Центр стійкості"

Колишній секретар РНБО Олександр Данилюк, екс-генеральний прокурор Руслан Рябошапка, а також колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін заявили про створення експертної платформи по боротьбі з кризою в країні - "Центру стійкості і розвитку держави".

Засновники платформи вважають, що Україна, яку затопило кілька кризових хвиль, опинилася в небезпечній ситуації. До основних проблем засновники "Центру стійкості" віднесли відсутність стратегії розвитку, слабкість державних інституцій та їх захоплення олігархами, корупцію, імітацію реформ і поляризацію суспільства.

"Сьогоднішня влада не запропонувала суспільству адекватні рішення. Українці дезорієнтовані популістськими заявами і гаслами, які підміняють конкретні дії. Ми не можемо залишатися осторонь, спостерігаючи знищення вже досягнутого і поступове руйнування державності", - йдеться в офіційній заяві, розміщеній на сторінці Руслана Рябошапки в Facebook.

Основними пріоритетами засновники платформи позначили національну безпеку, верховенство права, деолігархізацію і антикорупцію.

Незважаючи на загальні формулювання, основним об'єктом інформаційної атаки є саме президент Зеленський. Декількома днями раніше Руслан Рябошапка та Олександра Данилюк в коментарі виданню НВ заявили, що не погодилися б повернутися на держслужбу, якби глава держави навіть покликав їх назад.

"Немає довіри до цієї людини (Володимиру Зеленському - "Апостроф"). Він публічно говорить неправду. Він не розуміє цінностей, які можуть представляти люди, здатні щось зробити для країни. Тому очевидно, що з ним точно на держслужбу не піду", - сказав колишній генпрокурор.

Олександр Данилюк висловився більш дипломатично: "Таку можливість не розглядаю. У мене є універсальний принцип на всі випадки: прихід до влади має сенс, тільки якщо є можливість впливати на процеси в країні. Відсиджуватися я не вмію і не хочу витрачати на це своє життя".

Альянс "грантоїдів"

Руслан Рябошапка та Олександр Данилюк, йдучи з посад, не приховували політичних амбіцій. "Я не став чиїмось слугою. Мене можна звільнити. Я йду, але я повернуся", - заявив Руслан Рябошапка з парламентської трибуни в день звільнення з прокуратури.

Руслан РябошапкаФото: УНІАН

На цьому тлі нинішня поведінка та риторика Руслана Рябошапки з Олександром Данилюком виглядає як прожектерство "збитих льотчиків", які безпідставно мріють коли-небудь повернутися у владу. Разом з тим, це тільки частина загальної картини.

Про те, хто саме з олігархічних груп може "копати" під президента Зеленського з метою вибити його з крісла, "Апостроф" писав в недавньому матеріалі. У ЗМІ з'являлася інформація про те, що Олександр Данилюк і Руслан Рябошапка нібито є "людьми" колишнього глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна - нині народного депутата від "Опозиційною платформи - За життя". У ОПЗЖ, втім, періодично "штовхали" Офіс президента Зеленського і владу в цілому за те, що вони, як вважають в партії, досі не демонтували систему "зовнішнього управління", вкорінену за Петра Порошенка.

Водночас, як відзначають спостерігачі, у Руслана Рябошапки і Олександра Данилюка може бути більше спільного з Павлом Клімкіним, ніж з представниками "зеленої команди", до якої вони приєдналися ще під час президентської кампанії.

"Всі названі персонажі (Рябошапка, Данилюк і Клімкін - "Апостроф") відносяться до числа так званих "грантоїдів", що просувають в Україні зовнішній порядок. Судячи з усього, вони об'єдналися, щоб протистояти Володимиру Зеленському, Андрію Єрмаку (глава президентського Офісу, - "Апостроф"), який зараз щільно оточив президента. Вони розраховують, що з приходом Байдена в Білий дім зможуть посилити позиції. У разі успішної реалізації на основі платформи можуть створити партію, яка прийде на зміну "Голосу", який зараз здувся. Теоретично їх може підтримати Віктор Пінчук, який лояльно ставиться до грантової публіки", - зазначив у розмові в "Апострофі" експерт Українського інституту політики Кирило Молчанов.

Заради справедливості варто сказати, що Олександр Данилюк і Руслан Рябошапка для Володимира Зеленського ніколи не були повністю "своїми". За Петра Порошенка перший був міністром фінансів, а другий був у Нацагентстві з питань запобігання корупції. На той момент обидва ці органи цілком слідували рекомендаціям західних партнерів. Перш за все, урядів "Великої сімки" та МВФ, які до сих пір уважно стежать за антикорупційною політикою в Україні.

Представники новоствореного "Центру стійкості" від таких звинувачень відхрещуються.

"Нікого зовнішнього управління (в Україні - "Апостроф") немає, інакше не було такого бардака. Але і внутрішнього теж немає, тому, власне, і такий бардак. Якщо ми зараз вийдемо зі студії, запитаємо у людей, кого українці хочуть бачити в союзниках та партнерах. Не знаю, хто вам відповість про Росію..., але говорити про Штати будуть всі", - заявив днями Павло Клімкін в ефірі телеканалу "Україна". Він також нагадав, що США допомогли нашій країні зброєю, інструкторами та гуманітарною допомогою.

Павло КлімкінФото: mfa.gov.ua

Далі екс-глава МЗС все ж визнав, що розраховує на адміністрацію Джо Байдена, разом з якою влада України, як вважає дипломат, здатні написати спільну історію успіху. "Шанс на це у нас реально є. Емоції у Байдена з приводу України - є. Бажання побудувати системну, а не понятійну політику, як у Трампа зараз, - теж є", - наполягає Павло Клімкін.

Кадрові провали Єрмака

Час для того, щоб "виринути" тріо екс-чиновників вибрало вдало, якщо говорити про внутрішні проблеми в Україні. Наростаючий негатив в економіці, зрив переговорного процесу з МВФ, поширення коронавіруса, перспективи повного локдауну, помножені на управлінську і конституційну кризу є вибухонебезпечною сумішшю.

"Збитим льотчикам" тут не потрібно особливо викручуватись, щоб придумати привід для створення політичної платформи, експертного клубу з помітною назвою або, як мінімум, для гучного політичного заяви.

За великим рахунком, на Банковій винуваті в цій ситуації самі. Як наполягають представники громадянського сектору, оточення Володимира Зеленського, яке відповідає за кадрове наповнення, допустило серйозні прорахунки. За словами глави експертної організації StateWatch Гліба Каневського, в перші місяці каденції Володимира Зеленського Банкова зробив ставку на професіоналів, що мали досвід роботи на державних посадах. Після відходу Олександра Данилюка, Руслана Рябошапки і "зміни варти" в Офісі президента кадрова парадигма влади змінилася. Першу скрипку в цьому процесі зіграв діючий глава президентської канцелярії Андрій Єрмак, дії якого незабаром призвели до кризи в управлінській вертикалі.

"Крен в бік став особливо помітним на початку поточного року, коли Андрій Єрмак фактично почав нав'язувати власну кадрову політику іншим гілкам влади. Не секрет, що Кабмін Дениса Шмигаля формувався не за участю Верховної Ради і народних депутатів, а на Банковій. Андрій Єрмак диригував всім процесом. Інша ознака відступу від політики реформ - поява на важливих державних посадах персон, які або не мали потрібного бекграунду або взагалі без виразного професійного досвіду. Люди без резюме", - говорить Гліб Каневський.

Як вважає експерт, українське суспільство вже найближчими місяцями може відчути на собі негативні наслідки рішень президентського Офісу.

Поки Володимир Зеленський ще витягує ситуацію за рахунок особистого рейтингу, але довго так тривати не може. Як тільки позиції глави держави всерйоз почнуть слабшати, витік кадрів з президентської команди прискориться. І колишні партнери, наслідуючи приклад Рябошапки та Данилюка, можуть перебігти до табору опонентів.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі