RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Поїздка Зеленського в Емірати: порятунок для України чи піар-акція Єрмака

Одна справа - підписати меморандум, інша - отримати гроші

Одна справа - підписати меморандум, інша - отримати гроші Фото:

Під час недавнього візиту Володимира Зеленського в Об'єднані Арабські Емірати українська делегація підписала низку меморандумів і контрактів на загальну суму від 3 мільярдів доларів. Втім, одна справа підписати папери, а інша - отримати гроші. "Апостроф" розповідає про результати поїздки Зеленського в Емірати, і чи допоможуть "еміратські" інвестиції перекрити дірку через неотриманий транш МВФ.

На тлі провальних переговорів з Міжнародним валютним фондом поїздка Володимира Зеленського в ОАЕ здавалася спробою хоч десь домовитися про фінансові вливання в українську економіку. На папері так і вийшло: українському президенту вдалося зустрівся з наслідним принцом емірату Абу-Дабі, заступником Верховного головнокомандувача Збройних сил ОАЕ шейхом Мухаммедом бін Заїдом Аль Нагаяном. Було підписано низку двосторонніх документів, спрямованих на розвиток відносин між країнами. Зокрема, мова йде про меморандуми, що стосуються співпраці у військовій, економічній, аграрної, туристичної і технологічній сферах.

Інвестиції або піар?

Не обійшлося без красивих заяв: підписання меморандумів про взаєморозуміння між Фондом державного майна України і інвестиційним фондом Mubadala в рамках розробки перспективних інвестиційних проектів і участі еміратської сторони в програмі приватизації державної власності в Україні у президента назвали серйозним успіхом. Зеленський заявив, що Україна і надалі залишатиметься надійним постачальником і гарантом продовольчої безпеки не тільки ОАЕ, а й інших країн регіону. На думку президента України, є всі можливості для інтенсифікації агро-інвестицій в Україну та збільшення таким чином експорту української аграрної продукції в десятки разів.

Переможні реляції звучали і від генерального директора Державного концерну "Укроборонпром" Юрія Гусєва, який підписав меморандуми з "Tawazun Economic Council і EDGE Group про розширення військово-технічного співробітництва на загальну суму понад 1 млрд дол. США.

Однак експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу "Українського інституту майбутнього" Ілля Куса скептично оцінив ці успіхи, відзначивши, що реальні документи у відкритий доступ не потрапили.

"Меморандум - це, перш за все, декларація про наміри в юридичному значенні, однак схоже, що в українських реаліях його сприймають як договір. Можливо, що якісь договори все ж були укладені, але найімовірніше це було зроблено ще раніше, а зараз про них заднім числом повідомили, використовуючи меморандум, щоб виправдати там присутність представників "Укроборонпрому". Або дійсно нічого конкретного не підписали", - повідомляє експерт Ілля Куса.

На думку директора Інституту світової політики Євгена Магди, незважаючи на великий список анонсованих домовленостей, в своїй основі цього всього - меморандуми, які вже одного разу стали в "пригоді" в Україні. Зокрема, експерт згадав сумнозвісний Будапештський меморандум, дієвість якого Київ в повній мірі відчув на собі в 2014 році після захоплення Росією Криму та частини Донбасу.

"За великим рахунком це не більше, ніж договір про наміри, але не більше того. А цей візит, на мій погляд є піаром, і він навряд чи має під собою серйозні підстави з низки причин. По-перше, Україна за великим рахунком, ніколи в районі Перської затоки не мала сильних дипломатичних позицій. Складно пригадати когось із дипломатів першого рівня, хто працював би там за всю незалежність України. По-друге, Зеленський опинився в якомусь інформаційному шлейфі: його минулорічний візит в Оман виявився не дуже вдалим, а в цьому році офіційний візит в ОАЕ на День всіх закоханих виглядає теж неоднозначно", - ділиться думкою експерт Євген Магда.

З тим, що візит Зеленського, організацією якого, до слова, займався глава Офісу президента Андрій Єрмак, більше схожий на піар-акцію, згоден і експерт Ілля Куса. За його словами, від цієї поїздки не видно ніякої конкретики, і якщо слідувати офіційним заявам, то єдине чим закінчився візит - це підписанням десятка меморандумів, але аж ніяк не договорів або контрактів.

"Виходячи з результатів візиту Зеленського в ОАЕ, ніяких далекосяжних перспектив не спостерігається. Можливо, пізніше з'являться якісь подробиці. Але наразі я не бачу причин чому ОАЕ повинні інвестувати в Україну, так й загалом ніяких угод не було. І тут перед нами постають два варіанти: або візит пройшов непогано, але з якоїсь причини подробиці приховали, або це імітація бурхливої діяльності і піар Президента і ОП", - вважає експерт Ілля Куса.

Складнощі перекладу

На думку експерта Іллі Куси, ключовим в історії з візитом Зеленського в ОАЕ є питання, навіщо Емірати пішли на такий "сирий" візит.

"Справа в тому, що просто так ні шейх Мухаммад бін Заїд Аль Нахайян, ні шейх Мухаммад бін Рашид Аль Мактум - невідомі, а тим більше через кілька днів після запуску супутника на Марс. Тому тут можлива і така версія, що Україна щось пообіцяла надати ОАЕ, але в офіційних заявах цього всього немає", - повідомляє Ілля Куса.

Існують і складності чисто технічного характеру в питанні інвестицій з ОАЕ в Україну, розповів "Апострофу" економічний експерт МЦПД Єгор Киян.

"У випадку співпраці України з ОАЕ може виникнути проблема у взаємодії двох банківських систем, оскільки у Еміратів є специфіка розділяти фінансові потоки на "правильні" гроші і не зовсім правильні. У зв'язку з цим існує багато нюансів. І в Великобританії нормально функціонують "ісламські" банки, в Україні подібна взаємодія може викликати складності чисто технічного характеру. Крім того, необхідно розуміти, що існує ризик трансферу технологій з України. Оскільки вітчизняні технології все ще є конкурентними у світі, то деякі інвестори, навіть не зацікавлені в розвитку своїх підприємств в Україні, можуть просто зайти в країну з інвестиціями, вивести певну технологію, і вже виробляти продукт на своїй території, де зможуть контролювати всі процеси особисто", - повідомляє експерт Єгор Киян.

Таким чином, головне зрозуміти, чи буде з ОАЕ протягнута рука допомоги або ж це просто спроба отримати все ще конкурентоспроможні українські технології під виглядом інвестиційної співпраці.

Хто більше дасть: МВФ або Абу-Дабі?

Є і ще одна причина, яка пояснює, чому Володимир Зеленський був змушений полетіти в ОАЕ. Це зрив переговорів з МВФ з приводу виділення Україні чергового фінансового траншу. Нібито інвестиції з Еміратів повинні компенсувати гроші з Фонду.

Побічно цю версію підтвердив і екс-міністр економіки, а також радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов. Висвітлюючи результати візиту Зеленського в Facebook, пан Милованов повідомив, що шейх Мухаммад бін Заїд Аль Нахайян дав завдання своїй команді збільшити товарообіг та інвестиції в аграрній сфері з Україною в 10 разів за кілька років, підвищивши їх таким чином до $ 2 млрд на рік.

Мабуть задивившись на нові горизонти, Тимофій Милованов з розгону "сів у калюжу". Відповідаючи на закид коментатора про провал процесу переговорів з МВФ, радник глави ОП показав свої особливі навички неформального спілкування. Один з користувачів написав Милованову: "Ну з МВФ обкакался, треба хоч якось компенсувати". У відповідь, радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов "акуратно" помітив: "Там МВФ обкакався, а не Україна. Якщо на це чесно дивитися", - відповів Милованов.

І хоча радник глави української держави пізніше почав виправдовуватися, його слова вже перетворилися на мем. Неприпустимість подібних висловлювань посадової особи в неофіційному листуванні відзначили і експерти.

"Коментарі Милованова в соцмережах змушують задуматися про правильність обраної кандидатури на пост радника керівника Офісу Президента", - поділився думкою Євген Магда.

На думку директора програми економічної дипломатії "Української призми" Тетяни Зосименко, кошти, які Україна, можливо (а можливо - і немає) отримає від співпраці з ОАЕ, не вирішить проблем з провалом діалогу з МВФ.

"Економічне партнерство України з ОАЕ в сферах, які вимагають значних капіталовкладень (високі технології, енергетика, оборонна промисловість, агросектор), є більш ніж бажаним. Водночас, інвестиції з ОАЕ не схожі на "паличка-виручалочка" в зв'язку з неодержаною макрофінансовою допомогою МВФ: вони не закриють дірку в бюджеті і для прояву їх економічного ефекту знадобиться час і старанне виконання контрактних зобов'язань", - повідомляє експерт Тетяна Зосименко.

У свою чергу, Євген Магда вважає, що з боку президента Зеленського було б дуже наївно вважати, що Україна зуміє отримати кілька мільярдів доларів від ОАЕ.

"Можливо, таке могло б спрацювати в серіалі "Слуга народу", але в реальному житті все по-іншому, і Зеленському слід це розуміти", - вважає експерт.

Таким чином, своїм візитом Зеленський, швидше за все, не прорубав вікно можливостей, яке стане альтернативою траншами МВФ, а провів дуже красиву піар-акцію після низки провалів у зовнішній і внутрішній політиці. Головним же досягненням Зеленського стало дійсно гарне видовище - українське підсвічування найвищого хмарочоса в світі Бурдж Халіфа. Втім, це нічим не допоможе Україні, яка втратила за 2020 рік понад 4 відсотки ВВП.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі