RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Другий удар по Медведчуку: чому Зеленський не збирається зупинятися

Як Банкова завдала другого удару по куму Путіна

Віктор Медведчук лох Віктор Медведчук Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

19-го лютого відбулося довгоочікуване засідання Ради національної безпеки, інтригу навколо якого Офіс президента підігрівав весь останній тиждень. Причому робили це несподівано вміло: істерію розігнали до такого рівня, що Петру Порошенку довелося терміново "купувати" власний телеканал "Прямий" - щоб уникнути уявних санкцій проти номінального власника, екс-"регіонала" Володимира Макеєнка. Як і очікувалося, страхи Петра Олексійовича виявилися марними. Як на Банковій тримали інтригу, що вирішили на засіданні РНБО і по кому на цей раз пролунав дзвін - читайте в матеріалі "Апострофа".

Як Офіс президента всіх заплутав

Введення санкцій проти нардепа ОПЗЖ Тараса Козака та блокування трьох каналів, що формально йому належить, поставила іншу частину опозиції в доволі цікаве становище: з одного боку, доводилося обережно схвалювати такі дії Володимира Зеленського, щоб не порушити патріотичний імідж. З іншого - стало страшно, що наступного разуу можуть прийти за тобою. Як ми бачимо, того ж Петра Олексійовича цей страх підстьобнув на найактивніші дії. Підозра про те, що Офіс президента може на цьому не зупинитися - виправдалися вже 12 лютого.

Минулої п'ятниці в Офісі президента опублікували анонс, в якому наголосили, що через тиждень Зеленський хоче провести засідання РНБО, а частина питань на ньому обговорюватимуть в закритому режимі. Тут же згадалася заява секретаря РНБО Олексія Данилова, зроблена ним тижнем раніше в ефірі одного з телеканалів, про наміри вводити нові санкції.

"Можу з упевненістю сказати, що там буде низка депутатів, які сьогодні засідають у Верховній Раді. У нас більш ніж достатньо аргументів, щоб санкції ввести. І якщо хтось вважає, що це якась одноразова акція, то він глибоко помиляється", - сказав він.

Ще більше підігрів очікування радник глави ОП Михайло Подоляк, заявивши про те, що повістка буде "дуже багатообіцяючою", а також додав, що Зеленському набридло чекати рішень від "конкретних виконавчих та законодавчих органів влади". В першу чергу цю фразу розцінили як камінь в город Верховної Ради.

З початку нового тижня українські ЗМІ накрила хвиля чуток і суперечливих інсайдів: хтось писав про те, що санкції введуть проти нових соратників Віктора Медведчука, щоб позбавити його можливості торгувати нафтопродуктами - називалися прізвища пов'язаних з ним бізнесменів Миколи Горобця і Анатолія Шефера, які нібито виступають таким же прикриттям, як це було з Козаком.

Інші писали про те, що під ударом опиниться блогер Анатолій Шарій і його партія - на користь цієї версії говорило те, що СБУ як раз відкрило проти нього кримінальну справу за підозрою в державній зраді. Треті стверджували, що держава може вирішити націоналізувати газорозподільні мережі, що стало б прямим ударом по інтересам Сергія Льовочкіна і Дмитра Фірташа.

Утім, складалося враження, що кожна з груп просто видає бажане за дійсне - достовірною ж інформацією ніхто до кінця не володів.

По кому продзвонив дзвін?

Увечері 19-го лютого Олексій Данилов вийшов на брифінг до журналістів і оголосив рішення, ухвалені на засіданні. Як і обіцяли в Офісі президента, вони виявилися вельми резонансними.

Олексій Данилов Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

У списку санкцій потрапило відразу 19 юридичних та 8 фізичних осіб. У ньому не виявилося кандидатів у партнери Медведчука Миколи Горобця і Анатолія Шефера, але зате туди потрапив сам Медведчук, його дружина Оксана Марченко та цивільна дружина Тараса Козака Наталя Лавренюк - на них записано безліч активів, в тому числі і в Росії. За інформацією ЗМІ, санкції проти них, в першу чергу ввели через те, що обидві дами є власницями Новошахтинського нафтопереробного заводу в Ростовській області, який забезпечує "ДНР/ЛНР" нафтопродуктами.

Крім того, в список потрапили громадяни РФ Костянтин Вацковський, Віталій Донченко, Сергій Лісогор, Олександр Маслюк та Михайло Попов - всі вони пов'язані з компанією "Донські вугілля", яка вже фігурувала в схемах фінансування тероризму на Донбасі.

Також РНБО доручила Кабміну повернути в держвласність нафтопродуктопровід "Самара-Західний напрямок" - тобто удар завдано по фінансуванню імперії Медведчука.

"Кабмін повинен невідкладно визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводів, і вжити заходів для забезпечення захисту економічних інтересів держави", - заявили в Офісі президента.

"Перший удар був по медіа-імперії, по голосу. А другий удар - по фінансовому паливу, структурам, через які могли надходити кошти з Росії. Вони могли йти на фінансування ОПЗЖ і інших російських структур. Оскаржувати вони, безсумнівно, будуть, в тому числі в судах. У політичних структурах буде ще більш загострена ситуація. Збережеться ізоляція Медведчука: ОПЗЖ звичайно підтримає його, але нинішня ситуація на користь Бойко-Льовочкіна. Вони залишаються найбільш впливовою структурою - інформаційно, і фінансово", - пояснив у розмові з "Апострофом" керівник центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

При цьому зрозуміло, що активи в Росії залишаться поза юрисдикцією України. Однак майно і бізнес Медведчука в Україні та за кордоном опинився під серйозним ударом.

"Прогнозувати, хто переможе в судових спорах, які обов'язково почнуться, зараз жоден юрист не зможе. Але те, в чому я впевнений - процес цей затягнеться надовго. Багато чого буде залежати від того, як реагуватимуть українські суди - в разі чого, Медведчук може піти і в міжнародний арбітраж, але це означає, що історія затягнеться на роки. Самі розумієте, це йому не на руку", - зазначив у розмові з виданням адвокат з міжнародного права Юрій Федорович.

Де Україні чекати загострення?

Було б наївно припускати, що Медведчук залишить такий удар по своєму становищу без відповіді. Зрозуміло, будуть затяжні судові баталії. Україні також слід готуватися і до зростання напруги в і без того поганих відносинах з Росією. Не виключено, що за цим послідує і загострення на Донбасі - Кремль спонсорував Медведчука не для того, щоб дати з легкістю розвалити свій проект. Втім, чи будуть там готові поставити на кін усе навіть заради кума Володимира Путіна? Чи може простіше знайти та розкрутити новий проект?

Віктор Медведчук Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Реакція кремлівського керівництва залежатиме від того, наскільки їм близький Віктор Медведчук. Ескалація на фронті можлива, якщо у Володимира Путіна і його оточення емоції переважатимуть здоровий глузд. Серйозне загострення на Донбасі стане черговим підтвердженням того, що під санкції потрапили не просто приватні телеканали, а саме антиукраїнські пропагандисти. До того ж у нашій владі з'являться додаткові аргументи, щоб вимагати від Заходу посилення санкцій", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Загострення і збільшення числа обстрілів на Донбасі - можливе. Але в будь-якому випадку у переговорів - своя логіка. Думаю, що в будь-якому випадку до переговорного процесу всі повернуться. Цей процес і так останнім часом переживав кризову фазу, тому втрачати особливо було нічого. Але для фінансування Медведчука всередині України - удар істотний", - вважає Володимир Фесенко.

Зеленський отримав свій козир

Для Зеленського, який незабаром відзначить своє дворіччя в статусі президента, це рішення стало безумовною перемогою. Втім, вона матиме для нього і негативні наслідки. Очевидно, що після такого він навряд чи зможе розраховувати на голоси електорату, який відчуває симпатії до Росії - а в 2019-му році в його 73% була значна частка населення півдня і сходу.

Однак роздобути ці голоси ОПЗЖ тепер буде набагато складніше: без телеканалів, фінансування і перед лицем загрози внутрішнього розколу - такого партія може і не пережити. Зрозуміло, ця ніша порожньою не залишиться - уже зараз ходять чутки про нові політичні проекти, які можуть спробувати забрати симпатії півдня і сходу: кажуть і про варіант з відродженням "Опозиційного блоку", який в 2018 році був фактично з'їдений ОПЗЖ. І про створення абсолютно нового проекту, але можливо за участю Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка, які можуть покинути потопаючий корабель Медведчука-Рабиновича.

Утім, Зеленський може отримати голоси тих, хто встиг в ньому дещо розчаруватися, але при цьому не знайти собі більш підходящого кандидата - умовних центристів, які були незадоволені його незначними успіхами. Тепер Зеленському є що їм пред'явити. Та й не слід забувати про козир, який тепер є у глави держави проти Петра Порошенка, який прагне монополізувати правий фланг електорату - адже Петро Олексійович не зміг ввести санкції проти Медведчука, а у Володимира Олександровича це вийшло.

"Тенденція зростання рейтингів може бути, але вона буде носити обмежений характер. Їх контраст з Порошенком помітний, оскільки Зеленський зробив те, що він побоявся зробити. Але це не означає, що прихильники Порошенка перейдуть на сторону Зеленського. Порошенко намагається використовувати цю ситуацію у свою користь, але іміджево всі ці рішення показують, що Зеленський виявився більш рішучим у боротьбі з російською агресією. Я думаю, що далі, швидше за все, якісь розслідування будуть йти і у справах ще до 2014-го року. По Медведчуку, але й не тільки. Апетит приходить під час їжі. Раз вже на таку можливість натякнули, то нам слід чекати нових відкриттів", - вважає Володимир Фесенко.

Боротьба ще не скінчилася і в разі, якщо Медведчук, Козак та інші дійсно фінансували тероризм на Донбасі - їм слід пред'явити звинувачення. Але кроки, що зроблені Зеленським, виглядають вкрай цікаво. І судячи з усього, вже найближчим часом варто очікувати продовження протистояння. Які в стратегічному плані Банковій вельми вигідні.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі