RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В очікуванні "Вагнергейту": кого у Зеленського призначать цапом-відбувайлом

Для Офісу президента важливо послабити удар від анонсованого фільму Bellingcat

Для Офісу президента важливо послабити удар від анонсованого фільму Bellingcat Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

У понеділок, 15 березня, стало остаточно ясно, що реліз фільму-розслідування Bellingcat про "вагнерівців" вчергове переноситься, і на Банковій зітхнули з полегшенням. Про те, чому затишшя, швидше за все, триватиме недовго. Чим завершаться спроби Офісу президента перекласти відповідальність за провал спецоперації на другорядних політичних фігур, читайте в матеріалі "Апострофа".

Скандальна історія з елементами державної зради почалася 29 липня минулого року, коли в Мінську затримали 33 бойовиків російської "ПВК Вагнера", тринадцять з яких воювали проти України на стороні "ДНР" і "ЛНР". Україна відразу ж звернулася з приводу екстрадиції бойовиків, але Білорусь передала "вагнерівців" Росії. Пізніше "Комсомольская правда" повідомила, що арешт бойовиків в Білорусі був української спецоперацією, яка повинна була "зіпсувати відносини між Білоруссю і Росією". Потім про спецоперацію почали писати журналісти Юрій Бутусов і Яніна Соколова, які стверджували, що українські спецслужби виманювали бойовиків в Білорусь, але після того як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

Незадовго до того, як про операцію почали писати медіа, 5 серпня 2020 року, Володимир Зеленський звільнив керівника ГУР Міноборони Василя Бурбу, призначивши на його посаду Кирила Буданова. Весь цей час президент України, голова ОП Андрій Єрмак, колишній начальник ГУР Міноборони Василь Бурба, його наступник Кирило Буданов, а також очільники СБУ та СВР наполегливо стверджували, що ніяку операцію вони не готували, а медіа поширюють російську дезінформацію.

Однак незважаючи на глуху оборону Банкової, скандал не заглох. Тим більше, що почали з'являтися підтвердження того, що плани спецоперації все-таки існували. У грудні 2020 року розслідувачі з Bellingcat почали знімати фільм про "вагнерівців".

"Ми побачили, як хороша частина вашої військової розвідки разом з хорошою частиною СБУ придумали план, як обдурити, розіграти ГРУ, ФСБ та вагнерівців", - заявив представник Bellingcat Христо Грозєв, анонсувавши розслідування в двох частинах і назвавши імовірною причиною зриву операції страх українського керівництва йти на конфронтацію з Росією.

Інтерв'ю Грозєву дали два високопоставлених співробітника Головного управління розвідки Міністерства оборони, які брали участь у спецоперації із захоплення вагнерівців, екс-президент Петро Порошенко, агент НАБУ Євген Шевченко, який одним із перших написав про провал спецоперації і народний депутат Михайло Забродський, який 7 грудня запросив на засідання комітету з оборони командира спецназу ГУР МО, котрий розповів депутатам про хід операції і її провал.

Політичний експерт Віталій Кулик каже "Апострофу", що у Банкової у зв'язку з цим скандалом є два завдання. По-перше, максимально відволікти увагу від болючої теми. А по-друге, призначити цапа-відбувайла, який в разі чого "злетить" зі своєї посади.

"Вагнерівці" - дуже болюче, токсичне питання для Банкової. Їм щоразу доводиться виправдовуватися, однак ці виправдання не витримують жодної критики. Тому влада постійно підхоплює різноманітні історії та хайпові теми, які могли б перебити наслідки можливих іміджевих втрат від розслідування. Це і плівки Суркова-Медведчука, і прив'язка Порошенка до них, а також інші скандали, пов'язані з Порошенком. Досить подивитися на те, як реагують на розслідування щодо "вагнерівців" всі спікери Банкової, які працюють з Кирилом Тимошенком або безпосередньо з Єрмаком. Як тільки з'являється ця тема і її обговорення в інтернеті, туди скопом набігають блогери. Видно, що це нервує владу", - каже Кулик.

Врятувати непересічного Єрмака

На думку Віталія Кулика, зараз головне завдання Офісу президента полягає в тому, що вивести з-під удару його керівника - Андрія Єрмака.

Андрій ЄрмакФото: president.gov.ua

"Я розумію бюрократичну логіку Банкової: вони не можуть здати Єрмака і таким чином визнати факт зради і провал, взявши на себе якусь відповідальність. Але так чи інакше їм доведеться щось з цим робити. Я бачу, як Зеленському намагаються дати якісь запасні шляхи для виходу з ситуації, той же Бутусов намагається перекинути відповідальність на Руслана Демченка, який є "людиною-фантомом" в апараті РНБО: у нього там є кабінет, але ніхто його в ньому не бачив, і сказати, що він має серйозний вплив на роботу цієї структури не можна. У нього є конфлікт з Олексієм Даниловим, він посилився, і крім цього у Демченка немає апарату, людей, які йому підпорядковані. Тобто, його вплив незрівнянний з тим, як це намагаються представити. Можливо, звинувачення Демченка - один з варіантів виходу з ситуації, який показують президенту і Єрмаку", - говорить Кулик.

Його слова підтверджують джерела "Апострофа", які говорять, що чергове перенесення виходу документального фільму Bellingcat сталося не просто так. Офіс президента, судячи з усього, все-таки зародив паростки сумнівів у розслідувачів.

Якщо це так, то нинішній заступник секретаря РНБО Руслан Демченко цілком може виявитися головним відповідальним за провал операції. Тим більше, що йому завжди пригадують його "темне минуле" - і те, що колишній заступник міністра закордонних справ часів президентства Януковича закінчив Червонопрапорний інститут імені Андропова в Москві (зараз Академія зовнішньої розвідки), і те, що в 2010 році Демченко нібито брав участь в розробці Харківських угод (щоправда, в МЗС це заперечують).

Звільнять або не звільнять?

Цікаво, що Центр дослідження проблем громадянського суспільства, який очолює Кулик, провів невелике експертне опитування - 50 політологів, оглядачів, викладачів, з них 90% переконані, що операція проти "вагнерівців" мала місце, а її "злив" - це зрада. Тобто, існує уявлення про те, що винен Єрмак, Банкова в цілому, і це однозначно буде бити по іміджу і рейтингу Зеленського. Хоча б з тієї простої причини, що ті, кого опитували в Центрі, багато в чому формують громадську думку.

Утім, деякі експерти вважають, що фільм - історія, яка не стане мега-сенсацією для українців.

"Судячи з заяви представника Bellingcat, фільм ще не знято до кінця, хоч і є у нас вже довго предметом обговорення. Самі автора фільму кажуть, що поки нічого не коментують. Мені це нагадує спекуляцію, і ми не знаємо, що в цьому фільмі буде. Знову-таки, згідно із заявами авторів, фільм не стосується обговорюваних в Україні моментів, він стосується діяльності ПВК, і там нібито може бути окремий епізод, пов'язаний з цією нібито спецоперацією і її провалом. До того, як розслідування не вийде - обговорювати це несерйозно, я думаю", - вважає політолог Петро Олещук

Затримання "вагнерівців"Фото: tvr.by

З ним погоджується експерт МЦПД Максим Степаненко, який вважає, що саме розслідування може і не викликати такого резонансу, як його анонс.

"Очікування цього розслідування і резонанс, пов'язаний зі справою "вагнерівців", і що мав місце ще влітку 2020 року, був досить істотним, і звинувачення, які звучали проти Єрмака, були доволі гострі і гучні. Але показовим є і той момент, що представник Bellingcat під час перебування в Україні сказав: мовляв, поки немає висновку про те, до чого прийшло розслідування, воно все ще ведеться. Якщо аналізувати процеси, пов'язані з перенесенням релізу, можна сказати, що настільки серйозного резонансу, як це очікується в українському суспільстві і інформпросторі, може і не бути", - вважає експерт.

На думку Степаненка, ймовірність швидкої відставки Єрмака найближчим часом вкрай низька, а у Зеленського продовжуватимуть мінімізувати негатив від майбутнього матеріалу про "вагнерівців", розмиваючи цю тему різними інформприводами.

"В ОП не будуть "падати раніше пострілу", і, якщо аналізувати жорсткі дії проти проросійських сил, можна сказати, що президент навпаки намагається поліпшити імідж глави ОП як проукраїнського діяча, який відстоює національні інтереси, а не "зливає "їх", - підкреслив Степаненко.

Разом з тим, потрібно відзначити, що позиції Єрмака у владі сильно ослаблені, і глава ОП не демонструє успіхів практично в жодному напрямку ще з минулого року, коли він приписав собі встановлення перемир'я на Донбасі. Відчуваючи можливі зміни на Банковій, починає поступово готуватися до можливої участі в президентських виборах і мер Києва Віталій Кличко, який втримався в кріслі одноосібного керівника столиці саме завдяки Єрмаку. Є питання по нинішньому главі ОП і у наших західних партнерів.

"Деякі американські дипломати натякали Банковій, що Єрмак не та фігура, з якою вони хотіли б мати справу в контексті цієї ж історії "вагнерівців". Але він поки повністю влаштовує Зеленського з точки зору управління процесами. Просто взяти і попрощатися з главою ОП, не маючи йому адекватної заміни - такого в ОП робити не будуть. Справа не в тому, що в Офісі немає фігур, які могли б його замінити. Всі вони або мають свою точку зору, або Зеленський не впевнений в їх відданості та лояльності. Тому, прощання з Єрмаком може затягнутися", - підсумовує Віталій Кулик.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі