RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чергова "Партія професіоналів": для чого Ахметову новий політичний проект

Команда найбагатшого олігарха запускає партію "Україна - наш дім"

 Команда найбагатшого олігарха запускає партію "Україна - наш дім" Фото: УНІАН

Чутки про те, що найбагатший український олігарх Ринат Ахметов намагається створити "Партію регіонів-2.0", справдилися. Його давній партнер і соратник Борис Колесніков підтвердив запуск нового політичного проекту, націленого на "професіоналізм і відповідальність". Нова партія, установчий з'їзд якої відбудеться найближчими тижнями, мітить на електорат ОПЗЖ і "Слуги народу" одночасно. З якою метою "донецькі" задумали нову партію і які їх можуть підстерігати політичні ризики, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Самостійний проект"

У вівторок, 4 травня, підприємець, колишній народний депутат від Партії регіонів і соратник олігарха Ріната Ахметова Борис Колесников заявив про створення нової партії. "Я дійсно займаюся створенням нового політичного проекту. Він буде називатися "Україна - наш дім". Його основна ідея - зібрати кращих людей з усіх сфер: промислового і аграрного сектора, сфери інформаційних технологій, медицини, освіти, соціальної сфери, малого і середнього бізнесу. Ідея створити таку партію у мене виникла давно, тому що останнім часом в українській політиці гостро відчувається дефіцит професійних селфмейд-людей і політична сила, над якою я працюю, готова їх запропонувати", - розповів Борис Колесніков в коментарі "Радіо Свобода".

Передбачається, що презентація нової партії відбудеться наприкінці травня - початку червня. Планується, що до неї увійдуть представники різних регіонів.

"У нас є фахівці і з Львова, з Ужгорода, і з Луцька, і з Вінниці, і з Одеси, і з Харкова, і з Дніпра. З "Опозиційного блоку" в партії поки немає нікого, а з "Партії регіонів" - кілька людей. Конкретні прізвища ви зможете дізнатися на з'їзді", - зазначив Колесніков.

Політик запевнив, що розвитком політичного проекту він займається самостійно, а партійне будівництво буде засновано на принципі "менше номенклатурщини - більше свободи".

Запит на "професіоналів"

Як відзначають спостерігачі, ставка на "міцних господарників" обрана правильно. Питання лише в тому, яких саме професіоналів пан Колесников має намір презентувати публіці.

"Як показує соціологія, близько 70% співгромадян вважають, що справи в країні йдуть у неправильному напрямку. Є запит не просто на "нові обличчя", а на "особи", які щось знають і вміють. Борис Колесніков та його однодумці намагаються цей запит задовольнити на тлі туманних перспектив "Слуги народу". Якщо рейтинг президента Зеленського відносно стабільний, то у його партії електоральні показники гірше", - пояснив у розмові з "Апострофом" керівник аналітичного Агентства "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Робота над новим політичним проектом переходить в активну фазу. За інформацією, отриманою "Апострофом" від власних джерел, команда Бориса Колесникова проводила зустрічі з відомими українськими політтехнологами на предмет можливої участі в якості консультантів. Такі пропозиції нібито надходили засновнику агентства GAIDAYCOM Сергію Гайдаю та голові Strategic Group Sofia Андрію Єрмолаєву.

"Не можу ні підтвердити, ні спростувати такі відомості. Зараз можу сказати тільки одне: я поки думаю", - коротко зазначив у розмові з "Апострофом" Сергій Гайдай. Обговорювати подальші подробиці експерт відмовився з етичних міркувань.

На питання "Апострофа" про свою можливу участь у проекті в якості політичного технолога або консультанта, Андрій Єрмолаєв відповів ухильно.

"Не знаю, що можуть стверджувати журналістські джерела. Для мене ця інформація (створення партії "Україна - наш дім" - "Апостроф") така ж газетна, як і для всіх інших. Ніякими відомостями більше не володію і ні з ким не спілкувався", - заявив політолог.

Обговорювати перспективи нового політичного проекту експерт не став, пославшись на брак відомостей.

"Відносно Бориса Колесникова - так нема ж поки ініціативи. Про десятки невідомих нікому професіоналів не говорить тільки ледачий. Ось проведе з'їзд, покаже свою команду, представить програму, тоді і буде про що говорити", - зазначив Андрій Єрмолаєв.

Гра Ахметова

Інформація про те, що Рінат Ахметов має намір створити аналог колись могутньої Партії регіонів "блукає" в медіа-просторі з кінця квітня. Спочатку він і Борис Колесников все заперечували, але олігарх залишав собі поле для маневру.

"Щодо мене, то кажу ствердно: ніякими новими чи старими політичними проектами я займатися не буду. І дуже хотів би, щоб мої друзі теж ними не займалися. Але впливати на них я не можу - це їхнє право, їхній вибір, їхня відповідальність" , - заявив Рінат Ахметов журналістам "Радіо Свобода".

Говорячи про "друзів", пан Ахметов міг мати на увазі і свого давнього партнера - Бориса Колесникова. Мовляв, якщо той має намір створювати нову партію, то сам олігарх проти не буде.

Учасники процесу явно не хотіли допустити фальстарту; але коли інформація пішла по загальноукраїнським медіа, то відпиратися стало безглуздо. Після серії публікацій, пан Колесніков заявив, що "сталося певне непорозуміння", підтвердивши інформацію про створення політсили.

Борис Колесніков наполягає, що партія є "самостійним проектом". Разом з тим давні ділові (спільне володіння кондитерською фабрикою "Конті") і політичні зв'язки з Рінатом Ахметовим, вказують, хто реально стоїть за новою партією.

Удар по ОПЗЖ

У Ріната Ахметова давно думають над власним політпроектом, оскільки після розвалу Опозиційного блоку у олігарха не залишилося власного політичного ресурсу. У пана Ахметова можуть бути близькі депутати в "Слузі народу" або в іншій фракції, але кінцевими бенефіціарами там залишаються інші гравці. Відповідно, необхідний власний політичний інструмент.

Після розвалу Опоблоку, команда Ахметова просувала локальні проекти. У травні 2020 року з'явилася політична партія "Блок Вадима Бойченка", зареєстрована в Маріуполі. З'явилася також партія "Порядок", але очевидно, що для заходу до Верховної Ради необхідна загальнонаціональна партія.

З іншого боку, парламентські вибори пройдуть, якщо не буде дострокового розпуску Ради, через три роки. Чому про запуск "Україна - наш дім" було заявлено зараз з перспективою проведення установчого з'їзду вже через місяць?

"Поява партії, що претендує на електорат ОПЗЖ, - це, в тому числі, реванш старої гвардії Партії регіонів за некрасиву гру, яку Віктор Медведчук вів проти них. Добре відомо, хто саме приклав руку до того, щоб "канонічна" частина Опоблоку опинилася під російськими санкціями. Тепер вони (Рінат Ахметов і Борис Колесников - "Апостроф") зрозуміли, що настав вдалий момент для сатисфакції. До того ж місцеві вибори показали, що амбіції ОПЗЖ стати основною силою на південному сході явно завищені", - зазначив Андрій Золотарьов.

Ризики для Банкової

Для Офісу президента Володимира Зеленського ситуація двояка. З одного боку їм може бути вигідний запуск "Україна - наш дім", яка відкусить електорат у ОПЗЖ. Сама Банкова своїми санкційними ударами по скандальному куму президента РФ Віктору Медведчуку розчистила поле для нових партій, орієнтованих на південний схід.

До того ж, в парламенті наступного скликання президентським "слугам" буде в політичному плані простіше йти на альянси з "прагматиками" і "професіоналами", ніж з відвертою "п'ятою колоною".

"Партія Бориса Колесникова може "вистрілити" якщо відбудеться подальше ослаблення ОПЗЖ в результаті уходу групи Льовочкіна-Бойка. У такому випадку на південному сході "Україна - наш дім" може претендувати на електоральну базу в 25-30%. Основна проблема для них, чи зможе нова партія позбутися "родимих плям" Партії регіонів з її образом проросійської політичної сили", - говорить "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

З іншого, якщо проект буде більш-менш проукраїнським (що дуже ймовірно), то він залізе в нішу "Слуги народу", яка намагається закріпитися в центральних регіонах. Втім, тактично створення Рінатом Ахметовим і Борисом Колесніковим нової партії грає на руку Офісу президента, оскільки посилює розбрат на проросійському фланзі; але в середньостроковій перспективі це ризикований варіант. Якщо "Україна - наш дім" реально "вистрілить", то "Слуга народу" автоматично може втратити істотну частину своєї електоральної бази.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів