RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Санкції в хату: чи розсмішив Зеленський "злодіїв в законі"

РНБО вдарила по кримінальним "авторитетам", але з сумнівним ефектом

РНБО вдарила по кримінальним "авторитетам", але з сумнівним ефектом Фото:

"Злодіям в законі" і різномастим кримінальним "авторитетам" в Україні більше не раді. Тим, хто перебуває в країні, влада запропонувала пакувати валізи, а все іншим - заборонили в'їзд. Лідери кримінального світу стали черговим об'єктом для санкційної атаки Офісу президента і РНБО після контрабандистів. Чому Банкова вдарила по "злодіям в законі" санкціями і які тут можуть бути ризики, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Ми говоримо вам "прощай"

У п'ятницю, 14 травня, під час засідання РНБО були введені санкції проти так званих "злодіїв в законі" і іноземних кримінальних "авторитетів". Президент Володимир Зеленський, розповідаючи про підсумки засідання, заявив, що зробить все, щоб кількість "злодіїв в законі" в Україні дорівнювала нулю.

За його словами, більшість "злодіїв" вже не в Україні, а кількість їх в країні зменшилася з 34 до 17. У відношенні 557 "злодіїв" (з них 15 осіб є громадянами України) застосували пакет санкцій, що включає в себе блокування активів; заборона в'їзду на територію країни; відмова в наданні або анулювання візи і посвідки на проживання; відмова на продовження перебування в Україні, отримання громадянства та примусове видворення з країни.

Крім зазначених 557 "злодіїв", пакет санкцій ввели проти 111 іноземних кримінальних "авторитетів".

"Одним словом: тим, хто не в Україні, нічого сюди приїжджати. Тим, хто в Україні - нічого тут затримуватися. Те ж стосується й іншої ланки цього світу - лідерів злочинних угруповань, так званих кримінальних авторитетів. Ми - гостинна країна, але не для 111 іноземців - це кримінальні авторитети, до яких сьогодні застосований такий самий пакет санкцій. Ми не говоримо вам "до побачення", ми говоримо "прощай", - сказав глава держави.

Пізніше в ЗМІ була опублікована частина ймовірного списку "злодіїв", що потрапили під санкції.

Загрози нацбезпеці

На думку експертів, атака на "злодіїв" - рішення, яке буде підтримане більшою частиною суспільства. Опоненти влади вбачають у вирішенні Офісу президента і РНБО елементи популізму, хоча за великим рахунком, справа тут не лише в отриманні політичних дивідендів.

Один з ініціаторів водної блокади окупованого Криму, екс-народний депутат Андрій Сенченко, в бесіді з "Апострофом", нагадав, як саме кремлівські спецслужби використовували організований криміналітет проти української державності.

"Правильне рішення (санкції проти "злодіїв" - "Апостроф"), оскільки за кожним прізвищем у списку фігурують цілі клани і сектора кримінального бізнесу. Російські спецслужби активно залучають до своїх операціях криміналітет, що особливо було помітно в Криму в ході його окупації. І ті, й інші за своєю суттю - бандити. Місцеві лідери кримінального світу раніше замикалися на московський криміналітет, а не київський. Згодом в Криму їх залучили для відбудови окупаційної владної вертикалі", - наполягає Андрій Сенченко.

Наприклад, нинішній кремлівський "гауляйтер" окупованого Криму Сергій Аксьонов, підозрюється в участі в кримінальному угрупованні "Сейлем", в якій він був відомий під кличкою "Гоблін".

Утім, вихідці зі спецслужб наполягають, що антидержавна сутність "злодіїв" може бути перебільшеною.

"Вплив "злодіїв" і організованого криміналітету в цілому на нацбезпеку - тема, яка місцями притягнута за вуха. Особливо в СБУ на цьому люблять загострювати увагу. Що в першу чергу цікавить "злодіїв"? Організована злочинність - це діяльність, кінцевою метою якої є отримання прибутку від кримінального бізнесу. Ватажків кримінального світу в першу чергу цікавлять гроші, які вони можуть витратити на себе. Їм нецікаво, умовно кажучи, підривати атомні електростанції", - сказав "Апострофу" експерт з питань правоохоронних органів Українського інституту майбутнього Іван Ступак, що раніше працював в СБУ.

Разом з тим, грошові інтереси організованого криміналітету - вельми міцний гачок, за який можуть зачепитися російські спецслужби. Створення в країні паралельної влади у вигляді всіляких "смотрящих", за якими стоять кримінальні "авторитети" - це прямий виклик національній безпеці.

Зрощування криміналітету і місцевої влади - одна з проблем, яка загострилася наприкінці першого президентського терміну Леоніда Кучми. Коли в Адміністрації президента зрозуміли, що "злодії" і "авторитети" занадто зміцніли і почали погрожувати самій державності, МВС і прокуратура отримали відмашку на масштабну зачистку. В цьому плані була показовою ліквідація бандитських угруповань в Криму, який в 90-і роки заробив собі сумнівну славу "української Сицилії".

Закон про "злодіїв"

Повністю ліквідувати злочинність неможливо з об'єктивних причин. Частина організованого криміналітету, переживши "лихі 90-е", перейшла в легальний бізнес, а потім і політику, але зберегла зв'язок з "авторитетами". Зв'язок між "авторитетами" і владою особливо помітна в провінції.

У тому числі, для того, щоб зменшити вплив криміналу на політику влітку минулого року Верховна Рада ухвалила закон по боротьбі з "злодіями в законі". Документ намагалися проголосувати ще за президента Петра Порошенка, але безуспішно. За однією з версій, через істотний вплив "злодіїв" на нардепів.

"Вплив "злодіїв" - це проблема не тільки нинішньої, але і минулої влади. У процесі реформування правоохоронних органів в 2014-2019 роках були допущені системні прорахунки, які негативно позначилися на боротьбі з організованим криміналітетом. І справа не тільки в ліквідації УБОЗу і розвалі агентурної роботи. Почали реформувати те, що і так в цілому нормально працювало - патрульну службу. Демотивували слідчих і оперативників низькими окладами на тлі зарплат в патрульній службі або в НАБУ. Ті, хто мав внутрішні мотиви боротися зі злочинністю, усвідомили, що керівництву вони просто не потрібні", - пояснив "Апострофу" керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко.

Аналогічний "анти-злодійський закон" діє в Грузії, де владі в цілому вдалося поставити "авторитетів" на місце.

"Недавні санкції РНБО - свого роду рефлексія влади, її реакція на те, який вплив криміналітет має на політику і бізнес-процеси в країні. Мабуть, керівництво країни вирішило повторити досвід Грузії експериментальним шляхом. Вийде - добре, а якщо не вийде, то будемо дивитися, що робити далі. В юридичний площині тут все не так однозначно. Реальні "злодії", побачивши себе в списку, який опублікували в ЗМІ, скоріше за все, до суду не підуть. Якщо хтось із фігурантів все ж таки зважиться скасовувати рішення в суді, то як влада буде доводити факт "коронації"? Це ж вельми специфічна процедура, там ніяких документів не видають", - зазначив у розмові з "Апострофом" глава Ради адвокатів Київської області Петро Бойко.

Темний бік санкцій

Тепер головне питання, чи вийде в української влади повторити результати Грузії? Тут можуть виникнути проблеми. Введення санкцій проти "злодіїв" побічно вказує на те, що профільний закон і відомий юридичний принцип невідворотності покарання в реальності не працюють. Іншими словами - навіщо рішення РНБО, якщо і так є закон?

"Та й сам факт відмови у в'їзді ніяк не заважає лідерам злочинного світу провертати справи в Україні в дистанційному режимі, посилаючи сюди своїх "представників". Можливостей для зв'язку і комунікацій зараз предостатньо", - говорить Іван Ступак.

Виникає закономірне питання: якщо "авторитетів" видворяють з країни (хоча і тут все не так просто - потрібно міняти міграційне законодавство), то виходить, що судити їх не збираються? Якщо брати за основу зазначений "закон про злодіїв", то в ньому кримінальна відповідальність передбачається не за сам статус, а за створення і керівництво злочинною організацією. За таке "світить" від 12 до 15 років в'язниці.

Ще одне важливе питання, на яке немає однозначної відповіді - що робити зі "злодіями"-громадяни України, яких не можна нікуди депортувати, а санкції навряд чи будуть ефективними, так як їх фінансові ресурси - в тому числі і "общаки" - "сірі" (якщо не сказати - "чорні") і, ясна річ, ніде не декларуються і не фіксуються. Виходячи з цього рішення РНБО, яке стосується криміналітету, на думку експертів, більше схоже на чергову піар-акцію, яка прикриває відсутність реальних реформ в правоохоронних органах, які повинні системно боротися проти організованої злочинності - в тому числі, і зі "злодіями в законі", що почувають себе в Україні цілком комфортно.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів