RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Санкції проти олігархів: Офіс Зеленського вплутується в небезпечну гру

Банкова ризикує нарватися на удар у відповідь

Банкова ризикує нарватися на удар у відповідь Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У п'ятницю, 18 червня, Офіс президента Володимира Зеленського продовжив "санкційний наступ" на олігархів. Цього разу вдарили по скандально відомому підприємцю та власнику Group DF Дмитру Фірташу. Формально він отримав санкції за те, що його підприємства продовжують роботу на окупованих територіях і їх продукція може підживлювати російську оборонку. Насправді, це тільки частина загальної картини. Чому Банкова вдарила по олігарху, і чим ця історія в перспективі може загрожувати Володимиру Зеленському, читайте в матеріалі "Апострофа".

Фірташ, Фукс і "Ростех"

Рада національної безпеки і оборони за підсумками засідання, проведеного в п'ятницю, 18 червня, ввела санкції проти шести фізичних та чотирьох юридичних осіб, які, ймовірно, пов'язані зі спецслужбами РФ, а також причетні до організації кібератак.

Як повідомив журналістам секретар РНБО Олексій Данилов, персони, що потрапили під санкції, "безпосередньо причетні до розробки вірусу NotPetya". Вони також причетні до організації кібератаки на об'єкти критичної інфраструктури країни. Конкретні імена і назви організацій пан Данилов не назвав.

Проте секретар РНБО повідомив, що санкції були введені проти двох великих вітчизняних бізнесменів - Дмитра Фірташа і Павла Фукса.

"Що стосується пана Фірташа, то санкції стосуються його участі в титановому бізнесі, поставок сировини, яка потім йде на військові підприємства РФ. Ми не можемо допустити, щоб це тривало", - заявив Олексій Данилов. За його словами, під санкції також потрапили підприємства, які "безпосередньо афілійовані з військово-промисловим комплексом РФ і використовували цей титан у військовій сфері".

Торкаючись персони пана Фукса, Олексій Данилов пояснив, що санкції проти бізнесмена стосуються компанії "Голден деррик". Як стверджують в РНБО, підприємство незаконно отримало ліцензії на видобуток вуглеводнів в Україні.

Президент Володимир Зеленський слідом уточнив, що санкції також були введені і проти гендиректора російської держкорпорації "Ростех" Сергія Чемезова, пов'язаного з президентом Володимиром Путіним. "За пропозицією РНБО прийнято рішення про застосування санкцій щодо Фірташа Д.В., Фукса П.Я., Чемезова С.В., Шелкова М.Є.", - написав глава держави у своєму Telegram-каналі.

Експертне співтовариство сприйняло повідомлення про санкції проти Дмитра Фірташа і Павла Фукса в цілому без подиву.

"За Фірташу було очевидно, що рано чи пізно санкції будуть. Його титанові підприємства працюють в Криму - на окупованій території, під російською юрисдикцією. При цьому титан йде з українського боку. Плюс є розслідування американців по Фірташу. Як мінімум, дві причини для санкцій. Не виключені подальші дії стосовно бізнесмена. Наприклад, можливі кроки вбік демонополізації його положення на газовому ринку", - зазначив в коментарі "Апострофу" керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Гра на розкол ОПЗЖ

Формальні приводи для санкцій є лише частиною загальної картини. Крім економічних питань є і політичні мотиви для удару по Дмитру Фірташу. Відомо, що пан Фірташ є впливовим партнером тієї частини ОПЗЖ, яку позаочі називають "газовиками". Йдеться про Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка.

Після атаки Офісу президента на скандального кума президента РФ Віктора Медведчука (голова політради ОПЗЖ), "газовики" опинилися в досить зручному положенні. Вони під удар не потрапили, а в перспективі отримали можливість перехопити вплив у групи Медведчука-Рабиновича. У більшій частині політичних сил, яких прийнято називати проросійськими, кремлівського кума недолюблюють за спроби підім'яти це політичне поле під себе.

Проросійські сили недолюблюють МедведчукаФото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Офіс Зеленського вже почав підготовку до наступних президентських виборів. Банкова, з одного боку, вибиває Петра Порошенка з націонал-демократичного поля, а з іншого - намагається взяти під контроль електорат південного сходу, що орієнтується на ОПЗЖ. Був розрахунок, що ОПЗЖ розколеться під напором санкцій і ударів по Віктору Медведчуку, але не вийшло. І тепер за допомогою санкцій Офіс президента хоче схилити "газовиків" до потрібних дій. Дмитро Фірташ прекрасно все це бачить, і зараз прийде домовлятися про компроміси", - пояснив в коментарі "Апострофу" політичний експерт Віктор Небоженко.

Є й інший важливий момент: "газовики" самі по собі немонолітні. "Фірташ, Бойко і Льовочкін мають спільні політичні та фінансові інтереси. Проте, кожен з них теж веде свою гру. Фірташ давно знаходиться за межами України. Водночас, Льовочкін і Бойко зараз близькі до Банкової. І вельми не проти того, щоб послабити свого компаньйона і спробувати підім'яти під себе його активи - це стосується в тому числі і телеканалу "Інтер", який дуже давно хоче остаточно взяти під свій контроль Льовочкін. Санкції тут можуть допомогти", - кажуть "Апострофу" джерела в ОПЗЖ.

Хто наступний?

Крім усього іншого, санкції - досить зручний інструмент нарощування президентського рейтингу. Суспільство прихильно приймає прості, але ефектні рішення: атаки на контрабандистів, лідерів кримінального світу, а також спроби приструнити олігархів і прийняття відповідного законопроекту. Адже суспільний запит на справедливість, який багато в чому і допоміг Володимиру Зеленському стати президентом, нікуди не подівся.

Те, що санкції не можуть бути введені проти громадян України (тільки якщо вони не фінансують тероризм), залишається за кадром. Головне, що народу подобається, як влада розправляється з різного роду "негідниками". Офісу президента заради зміцнення політичних позицій доведеться нарощувати темп в цьому напрямку.

Кого можуть прихопити? Деякі експерти називають потенційною жертвою Зеленського п'ятого президента Петра Порошенка. Будучи одним з найбільш досвідчених і хитрих вітчизняних політиків, Петро Олексійович зрозумів куди дме вітер ще на самому початку війни Банкової з Віктором Медведчуком. В оточенні п'ятого президента всерйоз злякалися, що влада, вдаривши по медійним і фінансових активів Віктора Медведчука, переключиться на нього.

Тим більше, відомий нафтопродуктопровід опинився в руках персон, близьких до Віктора Медведчука, не просто так. Петро Порошенко, будучи президентом, не міг не знати про цю операцію. Щоб врятувати активи від можливих санкцій, Петру Олексійовичу довелося терміново "купувати" телеканал "Прямий", який і так з ним пов'язували.

Прихильники п'ятого президента постійно дорікають владі в тому, що всі дії Банкової щодо олігархів (перш за все, санкції, наскоки на ОПЗЖ і законодавчі зміни) нібито спрямовані виключно проти Петра Порошенка. Хоча поки всі розслідування, в яких фігурує колишній "гарант", не мали для нього істотних юридичних наслідків.

"Санкції проти Петра Порошенка - це з області публіцистики. Але що стосується закону про олігархів, то Петро Олексійович чітко підпадає під критерії, визначені в проекті. Його і раніше називали олігархом, поряд з Ринатом Ахметовим, Ігорем Коломойським, Віктором Пінчуком та іншими. Тому Петро Порошенко і його команда бояться цього законопроекту, розуміючи, які можуть бути наслідки", - говорить Володимир Фесенко.

Петро ПорошенкоФото: Апостроф / Роман Пєтушков

У той же час, показово, що останнім часом практично перестала звучати прізвище Ігоря Коломойського. Той, схоже, на тлі нинішніх скандалів тихенько відсиджується, намагаючись ніде особливо не "відсвічувати".

Ризики для Зеленського

Для влади санкції стали свого роду політичним допінгом, але ризики для Банкової підвищуються з кожним днем.

"Ініціатива зараз на боці влади, але перевага Банковій умовна. Олігархи залишаються впливовими гравцями, союзники яких представлені в багатьох структурах. Ті, хто отримав санкції (Медведчук, Фірташ, Фукс й інші), можуть піти на тактичний союз з тими, хто ризикує потрапити під санкції. Таких чимало. Вони все ще здатні влаштувати Офісу президента вирвані роки. Віктор Янукович може розповісти в барвистих подробицях, як воно буває, коли проти тебе об'єднуються всі. Восени якраз закінчиться літнє політичне затишшя, знову стануть актуальними зростання тарифів ЖКГ, ринок землі, зрушення по Донбасу (адже Захід говорить, що альтернативи "Мінську" немає). Чорний лебідь може прилетіти звідки завгодно. Якщо влада замахнулася, то потрібно бити. Інакше їм буде погано", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний аналітики Руслан Бизяєв.

Мабуть, на Банковій вважають, що якщо вийшло заткнути за пояс путінського кума, то й інших можна "посунути" без особливих складнощів. Правда є одне важлива відмінність. У ОПЗЖ, хитаючи взимку тему "тарифного майдану", не підозрювали, що ОП може почати влаштовувати таке "свавілля".

Для групи Віктора Медведчука санкції і кримінальні справи стали холодним душем. Вони просто виявилися не готові до жорсткого протистояння, що було помітно по млявим діям партії у Верховній Раді: безглузді блокування трибуни, голослівні заяви про імпічмент Володимиру Зеленському, погрози на адресу неіснуючих "фашистів", приправлені комуністичними співами. Тепер гра йде в відкриту, і глави провідних фінансово-промислових груп в цілому розуміють, що влада, осідлавши санкційну хвилю, вже просто так не зупиниться. А значить, можуть послідувати удари у відповідь...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів