RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Банкова аплодує: чому смертельна ДТП з Ярославським на руку владі

Шуміха навколо ДТП за участю олігарха – на руку Офісу президента

Шуміха навколо ДТП за участю олігарха – на руку Офісу президента Олександр Ярославський Фото: УНІАН

Пізно увечері, 9 лютого, на трасі Чугуїв — Мартова автомобіль збив на смерть чоловіка, після чого на місці ДТП знайшли автомобільні номери з кортежу харківського олігарха Олександра Ярославського. Той не став чекати на розслідування поліції і швидко полетів чартером до Лондона. Якими наслідками загрожує Ярославській ДТП з його кортежем – читайте у матеріалі "Апострофа".

"Статусна" ДТП

Перше повідомлення про гучну ДТП під Харковом з'явилося в "Українській правді". У виданні зазначили, що на місці знайшли номери, що належали до однієї з машин кортежу Олександра Ярославського.

"Тільки після опівночі до поліції надійшов дзвінок, що на трасі Чугуїв — Мартова збили людину. Це сталося ближче до Мартової. Загинув чоловік, середніх років. Нікого поряд не було. На місці знайшли номери 0018", — розповів співрозмовник видання.

Пізніше до поліції зателефонував чоловік, який повідомив, що став учасником ДТП та прийде до райвідділу дати свідчення. Сам бізнесмен прокоментував ДТП, заявивши, що спав і нічого не знає. Пізніше водій із кортежу Ярославського сам з'явився до поліції, на нього завели кримінальну справу за статтею за приховування злочину і вже оголосили про підозру. Тим часом сам Ярославський відлетів чартерним рейсом до Лондона, пояснивши це наперед запланованою поїздкою до сім'ї. Втім, водієві не повірили. Прозвучала заява генпрокурора Ірини Венедиктової, яка заявила про фальшування розслідування смертельної ДТП. А далі відбулося звільнення голови Харківської обласної поліції Станіслава Перліна, одного з найвпливовіших людей регіону, якого місцеві розслідувачі пов'язують із екс-міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Як відповідає харківський журналіст Сергій Єрмаков, ця історія явно зацікавила Київ.

"Само по собі цікаво, що спливла спроба сховати причетність Ярославського до ДТП. Мені здається, хтось дуже уважно дивився чи за самим Ярославським, чи за ситуацією навколо нього, і дуже швидко реагував на ситуацію: одразу ж перевірили геолокацію мобільних телефонів хоч водій прийшов з явкою з повинною, тобто відразу всі почали перевіряти, а слідчий попався нетипово неледачий, який не виконував вказівки начальства - за ним явно хтось стояв. Всі розклади залежатимуть від того, хто стояв за цим слідчим. Разом з тим, у Ярославського можуть знайти того, хто скаже, що олігарха на місці аварії не було, він знаходився, припустимо, за півкілометра звідти - але питання і в тому, чи сприймуть такі свідчення", - вважає Єрмаков.

Поки що в історії з Ярославським вирішальну роль відіграють деталі, повної картини та точної відповіді на всі питання немає, зате є багато припущень та спекуляцій.

"Є ключове питання – хто був за кермом? В абсолютній більшості випадків у кортежах за кермом водії, хоч є й винятки – той же Ющенко любив самостійно вести машину. Часто водії у таких людей – ще й співробітники спецслужб та охоронці, все в одному флаконі. Ще один дуже важливий момент - чи зрозумів кортеж, що вони когось збили, тому що якщо так - вони повинні були зупинитися і надати першу медичну допомогу, це чітко вказується в правилах дорожнього руху, інакше - кримінальна відповідальність", - каже "Апострофу" політолог Володимир Фесенко.

У свою чергу, прес-служба олігарха повідомила, що є документальне підтвердження броні лондонського готелю для сімейного відпочинку, куди він нібито відлетів на тиждень. І Ярославський начебто зможе показати, що відпочинок був заброньований ще 28 січня. Якщо він зможе це довести, то тут виникає певне роздоріжжя в питанні довіри. З одного боку в нього могли домовитися з готелем, щоб усе це зробити заднім числом, з іншого - це справді міг бути запланований відпочинок. Як Ярославський поводитеме далі - невідомо, але це, безумовно, дуже залежить від його взаємин з Банковою.

"Якихось особливо теплих, або навпаки, холодних відносин між Ярославським та Банковою я не помітив. Був обмін обіцянками: олігарх обіцяв налагодити на ХТЗ випуск військової продукції. У ОП сприйняли обіцянку з ентузіазмом, подякували, на цьому все й затихло – жодних постачання продукції в армію поки що немає, та й обурення особливого не помітно з цього приводу", - вважає Сергій Єрмаков.

З ним не погоджується харківський політолог Антон Авксентьєв, який звертає увагу на охолодження між Банковою та Ярославським після історії з "Мотор Січ".

"Після ситуації з "Мотор Січ" Банкова досить прохолодно стала ставитися до Ярославського. Що показує досить маркерна реакція на подію Ірини Венедиктової, яка була жорсткою та агресивною. Думаю, без погодження з президентом вона б це не робила і влада максимально задіятиме свої ресурси, щоб Ярославського послабити у цій ситуації, а потім із ослабленим домовлятися", - зазначає експерт.

Перевести стрілки з Трухіна

Загалом, варто очікувати, що справа Ярославського, швидше за все, буде дуже гучною, і тут маркером є поведінка генпрокурора Ірини Венедиктової та міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

"До справи про ДТП із кортежем Ярославського одразу включилися відомчі інтереси. Як тільки стався інцидент, одразу звільнили начальника обласної поліції. Тобто, Монастирський підстраховується, адже він зіткнувся з критикою, підозрами в історії з Трухіним. Звільненням начальника поліції Монастирський показує приклад іншим. "Я спілкувався з декількома нардепами. Вони після Трухіна гранично обережні на дорозі, але не всі, звичайно", - зазначає Володимир Фесенко.

Поза всяким сумнівом, для Монастирського справа Ярославського - шикарна можливість "перевести стрілки" після історії з Трухіним, коли він прикривав депутата. Тепер у фокусі громадськості знаходиться більш резонансна ДТП, і міністр чи не відразу звільняє начальника харківської обласної поліції, прямо заявляючи, що йде покривання Ярославського, якого він не допустить. Тобто для міністра це шанс утриматися на посаді.

Виїхавши з України, Ярославський, звичайно, допустив негатив щодо свого іміджу, та й політичні позиції бізнесмена у місті та області можуть ослабнути. Втім, "своїх" депутатів у Олександра Владленовича у міськраді дуже мало, хоч із нинішнім харківським мером він товаришує.

"Ярославський підтримує Терехова, дозволяє йому піаритися на "Металісті", на його імені, тому що Ярославський авторитетний у харків'ян. А натомість останній отримує якісь можливості по бізнесу, наприклад, будівництво доріг. Тобто Ярославський іміджево підтримує Терехова, а натомість бере грошима або преференціями з цікавих бюджетних проектів", - говорить Антон Авксентьєв.

За його словами, депутатами Ярославський Терехова не посилює: монобільшості у Терехова немає, він набагато більш залежний від ОПЗЖ, зокрема депутата від цієї партії у ВР Ігоря Абрамовича, який має вплив на фракцію однопартійців у міськраді. Ярославський залишається потужним союзником Терехова, але не в мандатно-депутатському вимірі.

Певною мірою ситуація з Олександром Ярославським схожа на ситуацію з іншим великим бізнесменом – Петром Димінським, якому довелося тікати за кордон, розпродавши свій бізнес.

"У Петра Димінського був телеканал, який є для влади цікавішим активом. У Ярославського телеканалу немає. Його активи чисто в бізнесі і не всі вони записані на нього, структура згаданого холдингу дуже складна. Не думаю, що якщо проти Ярославського буде порушено кримінальну справу — це буде якоюсь правовою підставою "віджимати" активи. Зрозуміло, що це політико-правове питання, тому йдеться про ослаблення олігарха і накачування ситуації для того, щоб він добровільно продав щось або віддав якусь частку , впустив у бізнес "правильних людей", - вважає Антон Авксентьєв.

Водночас у недавній історії української влади був і протилежний приклад. Покійний столичний мер Олександр Омельченко збивав людей навіть не один раз, але жодної відповідальності за це не поніс.

Повертаючись до Ярославського, варто згадати, що після продажу ним "Металіста" скандального "младоолігарха" Сергія Курченка харківський олігарх виїхав з України, і багато хто списав його з рахунків. Проте після падіння Януковича він повернувся і став ще сильнішим. Тому в ситуації з Ярославським поспішати з висновками не слід – з огляду на його масштаб та ресурси олігарх ще побореться. Тим більше, що справу завжди можна "злити". Недарма ж у Харкові почали зникати речові докази...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів