RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Котлета по-тайському: як нардеп Тищенко зіграв у "Ревізора"

Офіс президента почав перетрушувати власну "монобільшість" у парламенті

Офіс президента почав перетрушувати власну "монобільшість" у парламенті Фото:

Нардепа Миколу Тищенка вигнали з партії "Слуга народу" (СН) після того, як він опублікував свої фото та відео з тайського пляжу. Колишньому ведучому телепередачі "Ревізор", а нині медійному політику не допомогли навіть запевнення, що до Таїланду він нібито вирушив із робочими цілями для зустрічі з представниками "української громади" Таїланду. Є указ президента Володимира Зеленського, який забороняє нардепам та міністрам виїзд на заморські курорти. Незважаючи на вигнання із СН, Микола Тищенко зберігає мандат народного депутата і навіть поки що не вилітає із президентської фракції. Однак його політичне майбутнє залишається під питанням. Чому вигнання Тищенка з СН можна охарактеризувати одним словом "догрався", читайте у матеріалі "Апострофа".

Партійний квиток – на стіл

Поїздка до Таїланду, схоже, стала останньою для Миколи Тищенка в якості представника партії президента Володимира Зеленського. Вигнання Миколи Тищенка з партії оперативно підтвердили голова фракції СН Давид Арахамія та очільниця політсили Олена Шуляк.

"Упевнений, нікому не потрібно пояснювати, за що (виключають Тищенка з партії - "Апостроф"). Сподіваюся, після цього до всіх дійде остаточно, в чому полягає робота депутата країни, що воює", - написав Давид Арахарія.

Офіційний речник СН Юлія Палійчук зазначила, що Миколу Тищенка також зняли з посади заступника голови фракції СН у парламенті. Незважаючи на це, Тищенко все ж таки залишається народним депутатом, оскільки скласти мандат він може за особистим бажанням. Більше того, він залишається членом фракції, тому що для цього потрібно зібрати більшість голосів депутатського корпусу "слуги народу".

Проте фактично йдеться про "вовчий квиток" для Тищенка в майбутньому. Його не врятувало навіть посольство України в Таїланді, яке повідомило, що 27 січня в бангкокському готелі Novotel пройде зустріч з нардепа з нібито представниками "української громади в Королівстві Таїланд". Тут уже питання принципу: своїм демонстративним купанням на тайських берегах Тищенко порушив нещодавній указ президента Зеленського, який забороняє виїзд із країни депутатам та чиновникам.

Читайте: Буде друга серія: історія з Тищенком матиме продовження

"Ми спостерігаємо продовження історії з гучними відставками та звільненнями. Є позиція президента Зеленського щодо того, як себе в такий складний для країни період мають поводити чиновники, депутати, військові та силовики. Є конкретний указ, який обмежує виїзд за кордон депутатам, міністрам та низці інших осіб. Зрозуміло, що зустрічі з "українською громадою Таїланду" тут не аргумент. Не думаю, що такі "виховні заходи" обмежаться тільки нардепом Тищенком. У майбутньому слід чекати й на інші кадрові рішення у владі", - говорить "Апострофу" політичний експерт Петро Олещук.

Ресторатор-скандаліст

Варто зазначити, що Микола Тищенко, політичну кар'єру якого пов'язують із протекцією глави президентського Офісу Андрія Єрмака, прийшов у 2019 році до "Слуги народу" з ресторанного та шоу-бізнесу. З того часу народний депутат буквально кожні кілька тижнів влазив у дурні скандали, що стало особливо помітним після 24 лютого 2022 року.

Лише за останній рік з початку відкритого вторгнення Тищенку дорікали втечою до Закарпатської області, де він керував партійним осередком, незаконним проникненням на приватну територію, скандалом у ресторані Львова, видачею київській територіальній обороні непридатних бронежилетів. Восени його висміяли у ЗМІ за те, що Микола Тищенко у важких боях із географією України "звільнив" неіснуючий Ліван. Інші словесні "ляпи" Тищенка можна перераховувати нескінченно.

Перший серйозний дзвіночок для Миколи Тищенка пролунав улітку, коли його виставили з посади голови Закарпатської парторганізації СН. Нардеп такого жирного натяку не зрозумів, продовживши скандалити.

"Дипломатичний візит" до Таїланду, зважаючи на все, став останньою краплею.

"Під час "партійного будівництва" під "Слугою народу" з самого початку заклали міну уповільненої дії, набравши туди шоуменів, діджеїв, фотографів і танцюристів. Потім дивуються, чому окремі "слуги" поводяться як клоуни? Ну, такий у них "політичний стиль", який ніяк не відповідає вимогам часу. І Микола Тищенко тут один із колоритних персонажів, який з одного скандалу стрибав в інший. Вибравшись із закарпатських "окопів", подався на тайські береги. Хоча ще кілька днів тому заступника генпрокурора знімали з посади за іспанський вояж", – каже "Апострофу" керівник "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко.

Танки, гроші та престиж

Насправді порушення партійної дисципліни, указу президента і погана репутація – лише видима частина айсберга, наполягають спостерігачі. Нещодавні гучні перестановки на Банковій, у низці міністерств, обласних адміністраціях та правоохоронних органах, а також "дисциплінарні заходи" проти Миколи Тищенка можна також пояснити позицією західних партнерів.

Примітно, що гучні кадрові рішення буквально день в день збіглися з рішенням уряду ФРН та низки інших європейських країн надати ЗСУ вкрай необхідні танки.

"Надання Україні танків та інших необхідних озброєнь, а також хвиля звільнень і відставок у ключових відомствах – безпосередньо пов'язані між собою процеси. Тепер усі нові поставки (тим більше наступальних озброєнь) та грошові транші будуть підкріплені конкретними вимогами щодо боротьби з корупцією та загальній дисципліні. Не виключаю, що на наступному етапі західні партнери можуть вимагати зняття з посади заступника голови ОП Олега Татарова", - каже Віктор Бобиренко.

Через очевидні причини наші західні союзники публічно не озвучуватимуть такі вимоги. Разом з тим, вкрай сумнівно, що європейські та американські чиновники охоче та необачно допомагатимуть зброєю та грошима країні, в якій, незважаючи на відкриту війну, все ще залишаються окремі осередки корупції, адміністративного бардаку та політичної клоунади.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів