RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

​Буданов замість Резнікова: чи потрібен цей хід

Який міністр оборони потрібен Україні

Який міністр оборони потрібен Україні Фото: glavcom.ua

У Верховній раді України тривають обговорення щодо відставки очільника Міністерства оборони Олексія Резнікова. Згідно з різних повідомлень, його місце може посісти нинішній керівник ГУР МО Кирило Буданов. Однак експертне середовище дещо з пересторогою дивиться на таку можливу заміну, адже міністром оборони має бути цивільна людина, яка розуміється на держуправлінні, дипломатії та у бюджетних і політичних процесах. І якщо міняти діючого міністра оборони, то лише на того, хто здатен на такому ж високому рівні забезпечувати якісний рівень управління. Буданов, попри всі його успіхі на нинішній посаді, є представником силового крила, тому посилення керівництва Міноборони варто було б шукати з-поміж інших фахівців. Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив директор програм практичної політики Інституту політичної освіти ОЛЕКСАНДР СОЛОНТАЙ.

Олексій Резніков пройшов необхідні щаблі та ланки, щоби бути ефективним цивільним управлінцем на посаді міністра оборони навіть у воєнний час. І дуже важливо пам'ятати, що має бути суспільний громадський контроль за діями силовиків, а реалізується це, зокрема, через призначення міністром оборони цивільного політика чи політикині. Це має бути підготовлена людина, яка пройшла різні щаблі розуміння суспільства, політики, вміє спілкуватися і з медіа, і з експертами, з народом, з начальством, з колегами, зокрема, з військовими. Він має вміти спілкуватися з різними ланками суспільства, пояснювати, що відбувається в Україні як українцям, так і за кордоном, забезпечувати управлінський, менеджерський процес, політичний процес, забезпечувати держане управління і при цьому ефективно розбиратися, що відбувається у галузі.

Читайте: Буданов, тримай оборону: чого чекати після звільнення Резнікова

Тому у мене є невеличка тривога стосовно того, що якщо і міняти Резнікова, то на людину, яка здатна на такому ж високому рівні, будучи громадською людиною, забезпечувати якісний рівень управління. І я наголошую, що це має бути не військова людина, тому що силовики, бойові люди, які зараз дуже проявили себе. Тобто у нас є дуже потужна ланка військових кадрів, які добре розбираються, зокрема, в менеджменті та управлінні - їх потребує Генштаб.

А в Міноборони потрібні люди, які, з одного боку, можуть бути з ними на нормальному контакті, а з іншого боку, добре розбираються в системі держуправління, дипломатії, бюджетному процесі. Це може бути виходець з військової сфери, що в минулому був військовим, але зараз є цивільним, бо того вимагає закон.

Буданов – це силовик, він представник силового крила. Я маю лише позитивні враження про Буданова від тих людей, які з ним знайомі. Але з точки зору концепції держуправління та й з точки зору відсутності претензій до Буданова на його посаді, мені здається, що варто було б пошукати додаткове посилення.

А якщо розглядати все ж таки варіант Буданова на посаду міністра оборони, тоді він має полишити службу і бути цивільним міністром. Ну але як розвідник полишить службу? Адже колишніх не буває, він просто зробить невеличку паузу.

Читайте також

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон