RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кадрові ротації у Міноборони: навіщо Резнікову нова команда

У міністра оборони за останній тиждень призначили трьох нових заступників

У міністра оборони за останній тиждень призначили трьох нових заступників Фото:

У середу, 21 лютого, Кабмін призначив міністру оборони Олексію Резникову двох заступників – Віталія Дейнегу та Андрія Шевченка. Перед цим першим заступником міністра оборони став Олександр Павлюк. З чим пов'язані такі зміни і як Резнікову вдалося залишитися на чолі Міноборони, читайте у матеріалі "Апострофа".

Рішення Зеленського

У середу, 21 лютого, Кабінет Міністрів України призначив Віталія Дейнегу та Андрія Шевченка заступником міністра оборони. Відомий волонтер, колишній керівник благодійного фонду "Повернись живим" Дейнега відповідатиме у Міноборони за цифровий розвиток, цифрові трансформації та цифровізацію.

У свою чергу Андрій Шевченко, екс-нардеп трьох скликань та колишній посол України в Канаді, став заступником міністра оборони з питань європейської інтеграції.

За тиждень до цього першим заступником голови Міноборони став генерал-лейтенант Олександр Павлюк. Під час наступу на Київ російських військ саме його було призначено відповідальним за оборону столиці.

Ці кадрові рішення, на думку експертів, свідчать про оновлення команди Резнікова, чия подальша робота в міністерстві нещодавно висіла на волосині.

Читайте: Ми готуємося до вторгнення російських військ з півночі - спікер Держприкордонслужби

В інтерв'ю британському The Guardian Олексій Резніков позитивно відповів на запитання, чи залишиться він на міністерській посаді найближчими місяцями, пославшись на відповідне рішення президента Володимира Зеленського.

"Так, це було рішення мого президента", - сказав міністр.

Ці слова Резнікова, а також його впевнений настрій на нещодавньому засіданні формату "Рамштайн" вказує на те, що міністрові вдалося дистанціюватися від нещодавніх корупційних скандалів, скоєних його підлеглими.

Нагадаємо, у січні в Міноборони СБУ відкрила кримінальну справу за фактами закупівлі продуктів для ЗСУ за завищеними цінами. Наскільки відомо із повідомлень СБУ, вони "накрили" схему розкрадання бюджетних коштів, через які держава втратила 119,5 млн. грн.

Тоді ж від голови фракції "Слуги народу" Давида Арахамії прозвучала інформація про можливу відставку Олексія Резнікова. Його на посаді нібито мав замінити нинішній керівник ГУР Кирило Буданов, проте вся ця історія затихла.

"Після того, як Давид Арахамія опублікував повідомлення про кадрові ротації в Міноборони, Олексій Резніков зв'язався з президентом для обговорення ситуації, що склалася. Швидше за все, інформація про можливе призначення Кирила Буданова була оприлюднена дещо передчасно. Натомість було прийнято рішення залишити Резнікова на посаді, посиливши його новими заступниками", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт Володимир Фесенко.

Кадри вирішують все

Також, за словами експерта, на користь Олексія Резнікова зіграв той факт, що він зумів вибудувати ефективну комунікацію із західними партнерами щодо надання нашої країни озброєнь.

"Не останню роль тут зіграв той факт, що Резніков добре показав себе як переговорник в рамках "Рамштайну". Було видно, що на недавньому засіданні з партнерами він перебував у хорошому настрої не тільки через невдалі переговори, але й через те, що його позиціям у міністерстві зараз ніщо не загрожує", – додав Володимир Фесенко.

Щодо нових заступників міністра, то відповідно до західних стандартів, як прийнято в країнах НАТО, на посаду міністра оборони призначають цивільну особу, але фахівця, який через свою освіту та досвід мав відношення до армії. Наприклад, закінчився військовий виш, відслужив кілька років у військах, пішов у запас, присвятивши себе роботі на "цивілці".

"При призначенні заступників Олексія Резнікова ми бачимо саме такий підхід. Першим заступником міністра оборони став генерал Олександр Павлюк, який до російського вторгнення очолював Командування об'єднаних сил, а в ході вторгнення він керував Київською ОВА, де займався питаннями організації оборони та забезпечення столиці", - пояснив "Апострофу" військовий експерт, полковник Роман Світан.

Щодо призначення заступником міністра засновника фонду "Повернись живим" Віталію Дейнегу – йдеться насамперед про необхідність покращення реномі міністерства: відомий волонтер точно викличе суспільний позитив. Щодо Андрія Шевченка, то й тут усе максимально логічно: питаннями взаємодії з ЄС має займатися професійний дипломат.

Утім, спостерігачі все ж таки вказують на косметичний характер ротацій.

"Імовірність того, що Резніков всидить на посаді спочатку була в районі 80%. Президент Зеленський призначає та звільняє керівників залежно від того, наскільки йому комфортно з ними вести діалог, а тема професіоналізму відходить на другий план. Всі ці перестановки в Міноборони та влада в цілому потрібна саме для імітації перед США боротьби з корупцією, оскільки трампісти насідають на Байдена та демократів щодо того, на що йдуть гроші американських платників податків", - каже "Апострофу" політичний експерт, спеціаліст з ракетних озброєнь Олександр Кочетков.

За словами експерта, найближчим часом не варто чекати на подальші серйозні рішення щодо Міністерства оборони, крім уже озвучених. Судячи з ситуації, Банкова вирішила, що в такий складний момент міняти коней на переправі все ж таки не варто.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів