RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пляжний опозиціонер: як колишній "слуга" Дубинський дійшов до конфлікту з Зеленським

Скандальний нардеп невдало з'їздив за кордон, ще більше погіршивши свої політичні перспективи

Скандальний нардеп невдало з'їздив за кордон, ще більше погіршивши свої політичні перспективи Фото:

Співробітники Державного бюро розслідувань спільно з СБУ провели обшуки у народного депутата Олександра Дубинського, якого раніше зі скандалом виключили із фракції "Слуга народу". За версією слідства, нардеп міг незаконно залишити Україну, вирушивши на курорт з підробленими документами. У відповідь він звинуватив Офіс президента та особисто Володимира Зеленського у політичному переслідуванні нібито через його "опозиційну діяльність". Чому Олександр Дубинський, швидше за все, не понесе суттєвої юридичної відповідальності, хоч і ризикує своїм політичним майбутнім, читайте у матеріалі "Апострофа".

Підозра у підробці

Згідно з версією слідства, Олександр Дубинський, ймовірно, виїхав за кордон, вказавши метою поїздки супровід батька на лікування, хоча раніше Офіс президента заблокував депутатам, чиновникам та силовикам можливість виїзду в особистих цілях, включаючи відпочинок на курортах.

Насправді нардеп, отримавши дозвіл на виїзд, виїхав з України самостійно, без супроводу батька, який повернувся в Україну набагато раніше, ніж його син.

Слідчі ДБР мають намір з'ясувати, яким чином нардеп зміг підписувати та надсилати офіційні документи, включаючи ті, які адресовані державним органам. Не виключено, що документи було підроблено, тому попереднє слідство стосується службової підробки (ст. 366 Кримінального кодексу) та несанкціонованих дій з інформацією, що обробляється в автоматизованих системах, скоєних за попередньою змовою групою осіб (ст. 362 Кримінального кодексу).

Читайте також: Нардеп Дубинський засвітився на відпочинку з дівчиною у Барселоні: фото

Після кількох скандалів із "відрядженнями" народних депутатів на заморські курорти, Банкова наприкінці липня заблокувала можливість виїзду за кордон для депутатів та чиновників. Наразі триває процес розробки поправок до законів, які регулюють такі відрядження.

До цього за відпочинок на Мальдівах мандатом поплатився нардеп Юрій Аристов, якого також підозрюють у службовій підробці.

Якщо провину Дубинського буде доведено в суді, йому загрожує шість років позбавлення волі, але вкрай сумнівно, що Феміда ухвалить щодо нього таке категоричне рішення, якщо взагалі дійде до судового фіналу.

"Дубінський став наступним після екс-нардепа Аристова, якого позбавили мандата після "курортного скандалу". Не думаю, що ми незабаром побачимо судові вироки у справах проти Дубінського, в тому числі через те, що судді та прокурори намагаються не поспішати з подібними розслідуваннями, побоюючись можливих наслідків у майбутньому, коли зміниться влада. Взагалі так склалося, що коли йдеться про справи проти персон зі статусом та впливом, то позиції адвокатів, як правило, сильніші та впевненіші, ніж позиції сторони звинувачення”, - каже "Апострофу" голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Новоявлений "опозиціонер"

Скандал розпочався після того, як у мережі опублікували документ, що підтверджує клопотання МОЗ про виїзд депутата за кордон. У відповідь на це Олександр Дубінський опублікував пост на своїх сторінках у соціальних мережах, запевняючи публіку, що супроводжував свого батька на лікування, яке проходить за межами України.

Згідно з листом з МОЗ, Олександр Дубинський мав повернутися до 10 липня, але цього не сталося. Навпаки, наприкінці минулого місяця в соцмережах з'явилися повідомлення, що дівчина депутата опублікувала сториз у Instagram, з якого випливало, що пан Дубинський перебуває в Барселоні, а не займається батьковим лікуванням.

Тепер Олександр Дубинський стверджує, що став жертвою "опричників" президента Володимира Зеленського та голови ОП Андрія Єрмака, які за вказівкою Банкової мають намір перешкодити його "опозиційній діяльності".

Приводом для відкриття кримінальної справи, за словами Дубинського, став не його виїзд за кордон, а його "свідчення НАБУ у справі про держзраду Деркача та участь у цій справі вищих посадових осіб держави", при цьому обшуки були проведені нібито з метою "знаходження будь-якого компромату", який може бути використаний для дискредитації політика.

"Озвучені звинувачення є повністю надумані і покликані припинити мою опозиційну діяльність: критику чинної влади в особі Зеленського, Єрмака та їх ручних чиновників, розкриття багатомільярдних корупційних схем на Великому Будівництві, на проекті ДІЯ, на відновленні Київської області, розкриття масштабних розкрадань коштів НБУ керуючими з ОП чиновниками", - наполягає Олександр Дубинський.

Незважаючи на гучні заяви, пана Дубинського можна назвати будь-ким, але тільки не "опозиціонером". Образ непримиренного "противника режиму" слабко в'яжеться з біографією фігуранта, політична кар'єра якого пішла вгору (і в принципі відбулася) саме завдяки президентові Зеленському та партії "Слуга народу".

"З технічного погляду, Дубинський вчиняє логічно, зображаючи із себе опозиціонера. У нього, справді, конфлікт із владою, який він намагається вивести на новий рівень, заручившись підтримкою тих, хто виступає проти Єрмака і критично оцінює президента Зеленського. Влада тут грає свою гру. ОП все це не подобається не тому, що депутати чи чиновники їздять на курорти, а тому, що вони попадаються на цьому. Банкова думає про вибори, розуміючи, що подібні скандали валять рейтинги влади і провокують невдоволення", - зазначив "Апострофу" глава Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Втрата впливу та перспектив

Звинувачення у корупції та зловживання в устах пана Дубинського також виглядають награними. Народний депутат постійно не вилазить із скандалів, включаючи і корупційні.

У Київській області, де нардеп має вплив на низку депутатів облради, його оточення підозрюють у корупційних махінаціях із закупівлею медпрепаратів для лікарень.

Також Дубінського підозрюють у тому, що він "рейдернув" в області лікарню для військових, а його помічниця очолила цю медустанову.

Читайте: Коли санкції США не працюють: що робить нардеп Дубінський під час війни

Наскільки все це відповідає дійсності, має розбиратися слідство, але зараз уже очевидно, що вплив нардепа на Київщину незабаром може зменшитись.

"Вплив Дубинського в області був помітний перші місяці після виборів до Верховної Ради та обласної ради. Потім, коли почалися проблеми у Ігоря Коломойського, почав падати вплив і Олександра Дубінського, який де-факто там був представником його інтересів. Нинішні історії з лікарнями, яких фігурує ім'я Дубінського, можна вважати свого роду "залишками колишньої розкоші", - каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак, який у 2015-2019 роках був депутатом Київської облради.

Олександр Дубинський, а також скандальний екс-нардеп Андрій Деркач перебувають під американськими санкціями, влада США підозрює їх у втручанні у президентські вибори в Америці. Якщо зважати на цей факт, то політичні перспективи пана Дубинського в наступному парламентському циклі прагнуть нуля.

"Якби не бренд "Слуги народу" та імідж Володимира Зеленського, вкрай сумнівно, що Олександр Дубинський зміг би пройти за мажоритарним округом на Київщині. Я працював під час виборів на сусідніх округах і бачив, яка була обстановка в цілому по регіону на останніх парламентських виборах. Подальші перспективи Дубинського дуже сумнівні, не меншою мірою і через вплив США, де Дубинський та його патрон на поганому рахунку", - каже “Апострофу” політтехнолог Олексій Голобуцький.

Утім, поки що Дубинський відіграватиме роль опозиціонера та радикала, схожого на Олега Ляшка. Чи допоможе така ексцентрична манера поведінки Дубинському відвернути увагу від виїзних та корупційних скандалів, у які він останнім часом вляпався, стане зрозуміло вже найближчим часом.

Читайте: З січня сидить за кордоном: нардеп від "Слуги народу" живе на Кіпрі та веде бізнес

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів