RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Небезпечний прецедент: як корупціонери донатять на ЗСУ

Правоохоронні органи дають можливість злочинцям офіційно відкупитись від тюрми

Правоохоронні органи дають можливість злочинцям офіційно відкупитись від тюрми Фото:

Минулого тижня відбулася кричуща подія, про яку, втім, досить скромно написали лише деякі ЗМІ. Йдеться про колишнього міністра екології часів Януковича Миколу Злочевського. Перебуваючи під кримінальним переслідуванням у справі про хабар керівникам НАБУ та САП у рекордні $6 млн, він пішов на угоду зі слідством, сплативши 500 млн грн для проекту "Армія дронів" та закупивши обладнання для ЗСУ більш ніж на 160 млн грн. Таким чином, він фактично купив собі індульгенцію від кримінального покарання. До чого може привести кейс Злочевського і чи подібна практика стане робочою схемою зі звільнення топ-корупціонерів від покарання, читайте в матеріалі "Апострофа".

САП відрапортувала – ВАКС засекретився

Про те, що Злочевський фактично відкупився від покарання, нещодавно радісно відрапортували у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

"Оголошено вирок колишньому міністру екології.

1 серпня 2023 року колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винності, укладену між прокурором САП та колишнім міністром екології та природних ресурсів України.

Прокурором під час вирішення питання про укладення цієї угоди про визнання винності відповідно до вимог ст. 470 КПК України враховано беззастережне визнання зазначеною особою своєї провини в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні, відсутність матеріальних збитків, заподіяних внаслідок вчинення інкримінованого кримінального правопорушення, а також наявність суспільного інтересу у забезпеченні якнайшвидшого судового провадження, яке забезпечить повне та своєчасне покарання", - написали в САП на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: "Гроші мені підкинули": з'явилися кадри спецоперації із затримання нардепа за хабар

Відомо, що у якості вироку у справі Злочевський відбувся штрафом у 68 000 грн.

У зв'язку з цим цікаво, що раніше Злочевському інкримінували "організацію передачі хабара", проте згодом кваліфікацію змінили на "зловживання впливом".

Як пояснили у Центрі протидії корупції, за це передбачено значно менші покарання та немає конфіскації майна: штраф від 17 тисяч до 68 тисяч грн, обмеження волі чи позбавлення волі до 2 років.

Але тут важливим є ще один момент. Справа Злочевського про підкуп керівництва НАБУ та САП у розмірі 6 мільйонів доларів є досить резонансною, оскільки в ній фігурує рекордна для України сума. Тому не дивно, що його угода зі слідством викликала багато питань у суспільстві щодо справедливості покарання.

"Юридичні підстави для такої угоди можливо і є, - каже в коментарі "Апострофу" політолог Ярослав Макітра, - але з моральної та суспільної точок зору, така угода неприпустима, оскільки дає шанс й іншим корупціонерам уникнути серйозного покарання".

Здавалося б, правоохоронці та судова інстанція мають бути відкриті для коментарів, щоб усі питання зняти. Але нажаль, Вищий антикорупційний суд (ВАКС), навпаки, засекретив вирок щодо угоди із Миколою Злочевським.

Чим відомий Злочевський

Ім'я Миколи Злочевського було на слуху за президента Януковича. У 2010—2012 роках він обіймав посаду міністра екології та природних ресурсів України. А з 2012 до 2014 року Злочевський працював заступником секретаря РНБО. Перед приходом до міністерства був депутатом Верховної Ради трьох скликань: четвертого – від медведчуківської СДПУ(о), а також п'ятого та шостого – вже від Партії регіонів.

Також Злочевський відомий своїм нафтогазовим бізнесом та компанією Burisma. 2014-го до наглядової ради компанії увійшов син тодішнього віце-президента США Джо Байдена Хантер. Це призвело згодом до великої кількості скандалів. При цьому сам Злочевський неодноразово перебував у розшуку, фігуруючи у різних кримінальних справах.

12 червня 2020 року САП та НАБУ повідомили, що їхнє керівництво намагалися підкупити рекордним для України хабарем у сумі 6 млн $ (165 млн грн за тодішнім курсом). Гроші призначалися за припинення кримінального провадження щодо Злочевського. Досудове розслідування проводили детективи НАБУ. Епізод стосується ймовірної причетності екс-міністра екології до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту НБУ, виданого "Реал Банку" (і підконтрольного на той час посадовим особам часів Януковича), а також легалізації цих коштів.

У судових процесах у цій справі екс-міністр брав участь дистанційно, оскільки раніше встиг виїхати з України чи то в Арабські Емірати, чи то до Швейцарії, при цьому перебуваючи у розшуку.

І ось минулого тижня, на другому році повномасштабної війни, Злочевський раптом вирішив визнати провину у дачі хабара главам НАБУ та САП та пішов на угоду зі слідством, сплативши 500 млн грн для проекту "Армія дронів" та закупивши обладнання для ЗСУ більш ніж на 160 млн. грн.

До речі, 2021 року Forbes оцінював активи Злочевського в $540 млн. При цьому скандальний екс-міністр за рік до нападу РФ на Україну переписав злощасну компанію Burisma на двох своїх доньок.

Це ж уже було

Якщо хтось думає, що історія зі Злочевським це ноу-хау САП та ВАКС, то тут можна відповісти словами президента Кучми, який відзначав 9 серпня своє 85-річчя: "Це ж було вже".

Наприклад, практично аналогічним чином уникли в'язниці брати Сергій та Олександр Кацуба. Перший був народним депутатом від Партії регіонів. Другий – працював заступником голови Нафтогазу. Перший – 16 січня 2014 року голосував за так звані "диктаторські закони". Обидва були фігурантами корупційної справи за так званими "вишками Бойка".

Подробиці розповідати не будемо, у даному випадку вони не важливі. Кримінальну справу, в рамках якої було ухвалено рішення затримати Сергія та Олександра Кацуб, порушили навесні 2014 року. Олександра було затримано у 2016 році та відправлено до СІЗО. Однак у березні 2017 року Олександр Кацуба, як і зараз Злочевський, пішов на угоду зі слідством, сплативши 100 млн. грн. до бюджету. У результаті Шевченківський суд Києва випустив його із СІЗО, знявши арешт з його майна. Нині Олександр Кацуба виступає експертом з енергетики на різноманітних медіа-ресурсах.

У САП спробували виправдатися

Оскільки на тему досить дивної угоди Злочевського з правоохоронцями бурхливо відреагували у соцмережах, САП спробувала виправдатися, давши роз'яснення

Виконувач обов'язків начальника відділу САП Ігор Гарванко сказав наступне:

"Прокурор у своїй роботі не оцінює угоду через призму зрада/перемога. Угода — це інструмент досягнення результату: притягнення винного до відповідальності та виконання основних завдань кримінального судочинства. Це забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду, щоб кожен, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї провини. Угода ні в якому разі не означає будь-якого прощення чи уникнення відповідальності. Це — формат притягнення до відповідальності, коли особа погоджується визнати себе винною. На підставі угоди суд виносить обвинувальний вирок за певним заздалегідь узгодженим ступенем покарання. При цьому під час укладання угоди зі слідством суд перевіряє низку факторів, у тому числі відповідність інтересам суспільства".

Як уточнив Гарванко, з огляду на наявні докази під час розгляду справи в суді прокурор дійшов до висновків, що початкова кваліфікація цього злочину може призвести до того, що фігурант взагалі уникне відповідальності в суді. Тому у березні прокурор змінив звинувачення та перекваліфікував інкримінований злочин з організації надання хабара (ст. 369 КК України) на зловживання впливом (ст. 369-2 КК України). Максимальне передбачене цією статтею покарання обмежене двома роками позбавлення волі.

"Ми також врахували тимчасові та інші ресурси, які можуть знадобитися НАБУ та САП для проходження трьох інстанцій у суді з перспективою в результаті отримати для підсудного максимум дворічний термін ув'язнення — із досить туманною перспективою реального відбування покарання з огляду на перебування М.Злочевського за кордоном. За цих обставин готовність обвинуваченого визнати провину, сплатити значні кошти Збройним Силам України та дати викривальні свідчення переконала прокурора та суд у доцільності такої угоди. У результаті на користь ЗСУ сплачено суму понад 800 млн грн. Такий економічний ефект для Збройних Сил відіграв ключову роль в ухваленні судом цього рішення", - підсумував Гарванко.

Небезпечна тенденція

«Подібна практика звільнення топ-корупціонерів від відповідальності не допустима. Це ганьба, - каже в коментарі "Апострофу" юрист, військовослужбовець та цивільний активіст Олег Симороз, - Я вважаю це знущанням з ЗСУ та спекуляцією на армії. САП та ВАСУ, по суті, прикриваючись шляхетною метою, відмазали великого корупціонера часів Януковича. Він розумів, що таким чином йому вдасться уникнути серйозного покарання та пішов на угоду. Злочевський втік із країни і ховався від правосуддя і я, як юрист, скажу, що це обтяжлива обставина".

З ним погоджуються й інші експерти.

"Подібне рішення САП і ВАКС є образою держави, - вважає політолог Віктор Небоженко, - Виходить, що вона в особі суддів та правоохоронців клянчить гроші на армію у корупціонерів, звільняючи їх від покарання. У законі немає норми, за якою, якщо ти перерахував гроші на армію, то пом'якшується покарання".

"Гроші на армію, безумовно, потрібні, але тут справа не про шляхетність, а про реальне покарання за корупцію", - зауважив політолог Ярослав Макітра.

Олег Симороз у зв'язку з цією історією звертає увагу і на роботу антикорупційних органів: "Мені не зрозуміло, навіщо ми з таким трудом створювали САП та ВАСУ, які тепер ухвалюють абсолютно корупційне рішення. Мені здається, що нічого не зміниться доти, доки у нас не зміниться влада, допоки не зміниться Верховна Рада, депутати якої майже щодня помічаються в корупції".

Усі опитані "Апострофом" експерти єдині у думці, що Злочевський має понести реальне покарання.

"На ньому ніде ставити тавра. Він обкрадав державу, а тепер віддав малу частину від накраденого, сплатив смішний штраф у 68 тисяч гривень та вільний", - обурюється Олег Симороз.

"Для правоохоронців все закінчилося добре. Вони закрили справу про велику корупцію, вирок є, гроші повернули. Але з моральної точки зору це не працює. Якщо держава оголосила боротьбу з корупцією, то і має боротися реально", - зауважив Ярослав Макітра.

Не секрет, що сьогодні в Україні жоден великий корупціонер не сів у в'язницю. Тепер після "угоди" Злочевського втрачається остання надія на це.

Схоже, принцип "задонать на ЗСУ й вільний" почав входити до практики. Показовий приклад: голова фракції "Слуг народу" Давид Арахамія ініціює виключення із фракції нардепа Богдана Торохтія, який за час війни придбав елітний автомобіль та розслаблявся на закордонному курорті.

На думку Арахамії, Торохтій мав час на те, щоб пояснити свою поведінку під час війни і спробувати хоча б якось реабілітуватися. "Як варіант - продати щось з елітного автопарку своєї сім'ї та передати кошти на потреби оборони. Це нікого не виправдовує, але хоча б дає зрозуміти, що людина усвідомила свою помилку і більше так не чинитиме", - заявив Арахамія.

Тобто влада показує, що всіх, хто поділиться краденим на потреби ЗСУ, прощатимуть, а тому посадок їм боятися нема чого.

Читайте: Тилові "герої": стали відомі прізвища затриманих на Закарпатті військкома та керівника ВЛК

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів