RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Голосування в окопах? Чому на Банковій знову заговорили про вибори

Тема виборів у наступному році знову ожила після заяви американського сенатора

Тема виборів у наступному році знову ожила після заяви американського сенатора Фото:

Місяць тому спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук публічно натякнув, що вибори в Україні можуть провести навіть незважаючи на війну. Втім, тоді ця тема стихла, проте це зовсім не означає, що про вибори на Печерських пагорбах більше не думали. У неділю, 27 серпня, вийшло інтерв'ю президента Володимира Зеленського, в якому він заявив, що не проти провести президентські та парламентські вибори в Україні у 2024 році. Але із застереженнями: за словами Зеленського, для цього потрібні законодавчі зміни, гроші від партнерів та міжнародні спостерігачі на фронті. Що насправді стоїть за словами президента, читайте у матеріалі "Апострофа".

Сенатор Грем хоче виборів?

Напередодні Дня Незалежності Україну відвідала група американських сенаторів, які представляють Демократичну та Республіканську партії. На прес-конференції, яку сенатори дали у Києві 23 серпня, республіканець Ліндсі Грем заявив, що у 2024 році в Україні мають відбутися вибори, навіть якщо війна триватиме.

"Моє сьогоднішнє послання президенту: я вражений тим, що зробили ви і ваша країна, чоловіки та жінки. Ми продовжимо боротися, щоб вам надходила зброя, щоб ви могли виграти війну, яку ми не можемо дозволити собі програти. Але також ви повинні робити дві справи одночасно. Наступного року в Україні мають відбутися вибори", - сказав Грем.

Читайте також: Вибори в Україні-2024: провести можна, але за однієї умови

Сенатор підкреслив, що вибори мають бути вільними та чесними, навіть під час війни.

"Ми стежимо за кожним доларом, за кожною одиницею зброї. Ми продовжуємо робити свій внесок. І я задоволений тим, що українці не наживаються на американському народі. Вони допомагають американському народу. І я вважаю, що Україні час зробити наступний крок у становленні демократії, а саме – провести вибори у 2024 році”, – підсумував американський сенатор.

"В Америці почалася виборча кампанія і сенатори роблять подібні заяви на догоду своїм виборцям, - каже в коментарі "Апострофу" політичний аналітик Ярослав Макітра, - Американські сенатори виділяють Україні гроші, і вони мають якось пояснювати своїм виборцям, чому у нас не проводяться вибори. Тому в США публічно говоритимуть про необхідність проведення виборів в Україні".

У команді Зеленського проти

Eтім, у Києві до таких пропозицій західних партнерів ставляться неоднозначно. На заклик американського сенатора одразу ж відреагували голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк та секретар РНБО Олексій Данилов.

В ефірі телемарафону пані Шуляк заявила, що говорити про парламентські вибори можна буде лише після перемоги України у війні.

Свою думку глава "Слуг народу" обґрунтувала так: "Ми спілкуємося з нашими воїнами на передовій. Багато хто з нас отримав повідомлення: "Шановні народні депутати, як ви проводитимете вибори, коли ми воюємо, а ви нас позбавите права голосу? Ми захищатимемо країну, а ви в цей час проводитимете вибори".

Секретар РНБО Олексій Данилов також, як і Шуляк зазначив, що вибори можливі лише після закінчення воєнних дій.

"Ще раз наголошую, що це про справедливість. Держава має забезпечити голосування всіх без винятку громадян, які мають на це право. А під час війни це зробити дуже складно", - сказав він в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Данилов навіть розкритикував сенатора Грема: "Тому ми діятимемо за законом нашої країни, за нашою Конституцією і визначатимемо, коли нам проводити вибори, згідно з нашим законодавством, а не за бажанням тих чи інших шановних наших партнерів, які вважають, що ми можемо порушувати наші закони. Ні, ми порушувати закони не можемо".

А Зеленський не проти?

Але останнє слово залишається за президентом Володимиром Зеленським, який, на відміну від Шуляк та Данилова, був не таким категоричним.

У вже згаданому інтерв'ю Наталії Мосейчук, глава держави хоч і зазначив, що в Україні проводити вибори під час війни заборонено законодавством, проте допустив таку можливість: "Логіка в тому, що якщо ти захищаєш демократію, то навіть під час війни ти маєш про цей захист думати. Вибори – це один із захистів”.

За словами Зеленського, Верховна Рада може внести зміни до законодавства для того, щоби проводити вибори під час війни. Водночас глава держави зазначив, що у проведенні виборів нам мають допомогти західні партнери, а саме:

– дати грошей на вибори.

"Я сказав йому (Грему), ви готові дати мені 5 мільярдів, – тому що я не зможу просто забрати з бюджету 5 мільярдів, мені здається, саме така сума потрібна на проведення виборів у звичайний час, а у військовий я не знаю, що це за сума".

- Надати іноземних спостерігачів на передову.

"Спостерігачі мають бути в окопах. Я йому сказав: на передову ми з вами маємо відправити спостерігачів, щоб у нас були вибори для себе та для всього світу легітимними. І це абсолютно справедливо".

- Допомогти в організації голосування українським біженцям за кордоном.

"Заходу, перш за все Європі, доведеться відкрити для 7 мільйонів українських біженців можливість проголосувати, бо Україна не має таких інфраструктурних можливостей".

"Наразі почали широко обговорювати, що Зеленський нібито вже погодився провести вибори під час війни. Насправді це не так, - каже Ярослав Макітра, - Він же не сказав, що вибори відбудуться. Президент не виключив можливості виборів, він же не може бути проти виборів. Це суперечить демократії".

За словами експерта, це своєрідна заочна дискусія із сенатором Гремом.

"Зеленський пояснює американцям чому вибори зараз, коли йде війна, провести неможливо. У цьому ж руслі варто сприймати висловлювання Шуляк і Данилова", - зазначив Макітра.

А ось політолог Віталій Кулик вважає, що в Офісі президента все ж таки хочуть провести вибори.

"На Банковій хочуть провести вибори і президента, і парламента, тим більше, що на це натякають західні партнери. Владі доцільно провести вибори, які дадуть їй потрібний результат. Влада хоче очистити свої лави, позбутися попутників і завести до парламенту перевірених людей", - говорив експерт у коментарі "Апострофу".

За словами Віталія Кулика, для проведення виборів під час військового стану потрібно вносити зміни до законів та Конституції. А зміни до Конституції передбачають проведення референдуму. Експерт вважає, що влада може на це піти.

Вибори неможливі чи можливі?

Але є один нюанс, який не дуже сподобається нашим західним партнерам. Вільні та чесні вибори, про які говорить сенатор Ліндсі Грем, під час війни неможливі. Так вважають опитані "Апострофом" експерти.

"Я не уявляю, як можна провести вибори під час війни, - каже Ярослав Макітра, - Як звірятимуть списки виборців? Де розташовуватимуться виборчі дільниці? У підвалах? Як політичні партії та кандидати вестимуть агітацію на передовій? Голосування в "Дії" теж викликає низку питань, які навіть не перераховуватиму".

Є й відверто соціальні причини, чому проводити вибори зараз не потрібно.

"Проводити вибори під час війни не можна з низки причин і навіть Конституція тут ні до чого. Зараз електорат розколото, деякі виборці знаходяться на окупованих територіях, багато закордоном. Крім того, в Україні знищено ЗМІ, все замінює контрольований Банковою телемарафон "Єдині новини". Під час війни не працює політична конкуренція, не можна вести політичну агітацію", - зазначає політолог Віктор Небоженко.

"Вибори у смартфоні теоретично можливі, - каже Віталій Кулик, - але у їхній чесності та легітимності виникають сумніви. По-перше, не всі громадяни можуть користуватися "Дією", по-друге, може виникнути проблема з сервісами, по-третє, не виключені хакерські атаки. Крім того, неможливе голосування за відкритими списками, а отже, потрібна пропорційна система".

"Влада звичайно може провести вибори "для галочки", але вони не будуть чесними, справедливими та легітимними. Я думаю, що українські політики розуміють ризик таких виборів", - наголосив Ярослав Макітра.

"Суспільство не схвалить таких переможців. У нас в Україні склалася своя політична культура, яка називається "Майдан". І ось черговим Майданом все може і закінчиться", - вважає Віктор Небоженко.

Тим часом, і Віталій Кулик, і Віктор Небоженко припускають, що вибори президента та парламенту можуть відбутися навесні.

Як розповіли джерела "Апострофа" в Офісі президента, там досі не поставили крапку у питанні – проводити вибори чи ні. Проте в кабінетах вже неофіційно називають імовірну дату – 31 березня 2024 року.

Читайте: Війна не завада: як українська влада готується до виборів

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів