RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Карт-бланш від Банкової: чи зможе Умєров перезапустити Міноборони

Новий міністр оборони через місяць після власного призначення визначився зі своїми заступниками

Новий міністр оборони через місяць після власного призначення визначився зі своїми заступниками Фото:

Минулого четверга, 5 жовтня, Кабмін призначив міністру оборони Рустему Умєрову трьох заступників на додачу до вже призначених раніше. Ключовий момент полягає в тому, що стало відомо про те, хто відповідатиме за державні закупівлі – найболючішу тему, на яку вже прямо вказують американські та європейські партнери Києва. Після того як Олексія Резнікова звільнили з посади міністра оборони, роботу над контрактами було поставлено на паузу, і, як наслідок, призначення Умерову заступників було однією з очікуваних новин у міністерстві. Судячи з персоналій нових заступників, новому голові оборонного відомства дозволили завести власну команду, в якій "основним" заступником із держзапупок буде Дмитро Кліменков. Чому саме він, і якої ефективності слід очікувати від нової команди заступників міністрів, читайте у матеріалі "Апострофа".

У момент призначення Рустем Умеров заходив до міністерства без команди. Лише через два тижні, 18 вересня, Кабмін звільнив з посад всіх заступників міністра оборони та державного секретаря міністерства, включаючи заступника міністра Дениса Шарапова, який у Міноборони курував закупівлі зброї і вважався бізнес-партнером голови Офісу президента України (ОП) Андрія Єрмака.

27 вересня у Міноборони Умерова розпочалися кадрові пертурбації. Першим було призначено нового держсекретаря – цю посаду обійняла Людмила Дараган. Вона була заступником Рустема Умерова, який до призначення міністром оборони керував Фондом держмайна України. Спостерігачі сприйняли це як перший сигнал, що Умеров вестиме в Мінооборони близьких йому осіб.

Тоді ж Кабмін призначив перших трьох заступників міністра – Юрія Джигіра (займеться фінансовими питаннями), Наталю Калмикову (куруватиме адаптацію військових та реформуванням військових медкомісій) та Катерину Чорногоренко (заступник із цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації).

Читайте: В Україні оновлять систему військового обліку: міністр оборони зробив заяву

До цього Джигір працював у Мінфіні, Калмикова очолювала "Український ветеранський фонд", а Чорногоренко працювала у Міністерстві цифрової трансформації на посаді проектного менеджера. Вона займалася проектом "Армія дронів". Загалом експерти оцінили це рішення позитивно.

"Видно, що Умеров намагається покращити менеджмент у міністерстві, адже Міноборони – це не тільки армія, а й велика управлінська структура, роль якої у сучасних реаліях просто величезна. Новий міністр концентрує в руках заступників усе, що пов'язане із відбиттям кремлівської агресії. Тут абсолютно логічно, що тема дронів переходить із Мінцифри до Міноборони разом із спеціалістом, який цим там займався", - каже "Апострофу" політичний експерт, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Утім, у перспективах цифровізації у фахівців виник певний скепсис.

"Відмінне рішення – зайнятися питаннями цифровізації в міністерстві оборони (для цього запросили Чорногоренко), не витрачати гроші на папір, чекати, коли відповідний керівник управління чи відділу поставить свій підпис. Але все впирається в деталі. Там десь на нижніх поверхах сидить чиновник, що займається, наприклад, закупівлями паперу. Він уже давно знає, у кого закупити, чому саме цей постачальник вартий уваги. І звичайно все це дуже об'єктивно і дуже правильно. І тут йому кажуть: "Папір брати не будемо, все переводимо в цифру". Цей керівник придумає 1000 причин, чому папір потрібен, і що без нього ніяк. І таких "паперових противників" реформ у Міноборони може бути багато", - зазначив в коментарі "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

Власне, тема тендерів – ключова проблема у Міноборони. Тому основна інтрига зберігалася навколо того, хто саме очолить найскандальніші напрями – закупівлю озброєнь, а також інших товарів та послуг, необхідних для забезпечення армії.

"З огляду на паузу між призначенням Умєрова на посаду міністра та двома "хвилями" призначення йому заступників, то кадрове питання в Міноборони обговорювалося дуже серйозно. Швидше за все, були й інші претенденти, але судячи з ситуації, ОП дав Умєрову карт-бланш, дозволивши завести свою команду, що вельми важливо. І тут основне питання – саме у державних закупівлях.На жаль, ще один чи два гучні скандали із "золотими" яйцями та картоплею для ЗСУ, і питання продовження західної допомоги остаточно стане ребром", - говорить "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Наразі у ЗМІ "гуляє" версія, що президент Володимир Зеленський наполягав на тому, щоб заступники були саме від Умєрова, а не від політичних груп усередині ОП.

Через політичні баталії в США, де Палата представників після відставки Кевіна Макарті залишилася без спікера, допомогу Україні фактично поставлено на паузу. Водночас впливові американські ЗМІ все частіше пишуть про те, що українська корупція турбує Білий дім та Державний департамент набагато сильніше, ніж про це йдеться публічно.

Ясність у кадровому питанні з'явилася у четвер, 5 жовтня, коли Кабмін призначив Рустему Умєрову ще трьох заступників.

Станіслав Гайдер, нещодавно призначений заступником міністра, відповідатиме за питання інституційного розвитку у міністерстві. У структурі Міноборони впевнені, що його компетенції сприяють ефективній реалізації змін, які забезпечують підвищення прозорості та підзвітності. До цього Гайдер керував процесом цифрової трансформації в НАЗК, а потім керував стратегічним плануванням в Агентстві, що спеціалізується на методології цілей та ключових результатів.

У свою чергу Іван Гаврилюк буде заступником міністра оборони з військово-технічної політики. Серед його завдань – розвиток озброєнь та військової техніки, перепрофілювання українського ВПК під номенклатуру НАТО та тісне співробітництво з країнами-партнерами, як зазначив міністр Умєров.

Розвиток українського ВПК, яким займеться Гаврилюк, передбачає координацію розробки нових зразків озброєнь та військової техніки, а співпраця із західними партнерами передбачає логістичне супроводження матеріально-технічної допомоги та формування політики Міноборони, координація партнерства.

"Судячи з призначених персоналій, серед яких є не тільки військові, але й фахівці з фінансів та цифровізації, одна з цілей перетворити наше Міноборони до рівня аналогічного міністерства країни-члена НАТО. Стоїть завдання остаточно позбавитися "родимих плям", які залишилися не тільки з 90-х, але й з часів УРСР", - каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

Судячи з біографії, Іван Гаврилюк відповідає зазначеній посаді. Раніше він був радником командувача силами логістики та начальником Головного управління логістики та заступником начальника Генштабу ЗСУ. З квітня 2015 року до березня 2018 року керував Тилом ЗСУ.

А ось Дмитро Кліменков став ключовим заступником міністра Умєрова, беручи на себе відповідальність за формування політики в галузі закупівель як летальних, так і нелетальних, а також за запуск Агентства ресурсних закупівель.

У минулому Кліменков обіймав посаду першого заступника Рустема Умєрова у Фонді державного майна України. Він мав досвід роботи на низці важливих посад, включаючи директора АТ "Укртрансгаз", директора з інфраструктури та логістики в авіакомпанії МАУ олігарха Ігоря Коломойського, а також керівника великомасштабних проектів у шведській компанії "Еріксон".

Журналіст, засновник проекту "Нащі грощі" Юрій Ніколов зазначив, що Дмитра Кліменкова та Рустема Умєрова пов'язують не лише робочі питання. За його відомостями, Клименков вважається співзасновником Мусульманської релігійної громади Єдність мусульман.

"На Троєщині є "Мусульманська релігійна громада "Єдність мусульман" у Деснянському районі м. Києва". Одним із її співзасновників є Дмитро Олегович Кліменков. Також співзасновником є муфтій Криму Айдер Ісайович Рустамов (очолює "Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим"). Рустамов очолює мусульманське суспільство "Кебір-Джамі". І всі вищевказані мусульманські організації проводять спільні заходи разом з Меджлісом кримськотатарського народу та "ASTEM Foundation". З Вікіпедії відомо, що Рустем Умєров є спонсором Меджлісу та керуючим директором компанії ASTEM в галузі комунікацій, інформтехнологій та інфраструктури. Тому мені здається, що Умєров поставив заступником з неозброєних закупівель зрозумілу особисто йому людину", - написав журналіст у себе у Facebook.

Насправді Умеров ставить Кліменкова як на нелетальні закупівлі, так і на збройні. Це "жирна" посада в міністерстві. І в цьому плані його посада буде навіть "жирніша", ніж у Дениса Шарапова.

Перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у недавньому інтерв'ю зазначив, що при міністерстві планують розгорнути роботу одразу двох Агентств – з нелетальних закупівель (планується, що його очолить Арсен Жумадилов, який був у Міністерстві охорони здоров'я) та закупівлі зброї.

"Друга - це агентство з військових або летальних закупівель. Там зараз є людина, яка начебто цим займається. І до роботи цієї агенції значно більше питань щонайменше у наших антикорупційних організацій", - сказав Ярослав Железняк.

У будь-якому разі зазначені агенції та процеси із закупівлями замикатимуться на одного заступника міністра, що принципово відрізняється від ситуації, яка була у попередника Умєрова – Олексія Резнікова.

Як відомо, після "яєчного скандалу" з міністерства звільнили тодішнього заступника Рєзнікова В'ячеслава Шаповалова. Після його відставки робота з усіх закупівель у міністерстві йшла через Дениса Шарапова. У результаті почалися бюрократичні накладки, оскільки закупівлями зброї також займався й інший заступник Резнікова – Володимир Гаврилов, який займався роботою департаменту військово-технічної політики Міноборони.

Після того, як минулого року почалися корупційні скандали в міністерстві, Олексій Резніков вирішив створити окреме агентство із закупівлі зброї, але воно "відкочувало" під контроль Шарапова.

"У певному сенсі помилкою міністра Рєзнікова було те, що він, сконцентрувавшись на зовнішніх завданнях, роботою у форматі "Рамштайн", повністю довірив питання закупівель своїм заступникам. До того ж питання було розпорошено між заступниками міністра та структурами в рамках Міноборони. Зараз Умєров з новою командою намагаються зробити цей процес прозорішим і менш забюрократизованим", - каже Володимир Фесенко.

За нового міністра департамент військово-технічної політики займатиметься лише дослідно-конструкторськими роботами, які, як відомо, не приносять "корупційної ренти" тут і зараз через особливості роботи. Цим департаментом займатиметься Іван Гаврилюк.

У результаті виходить, що всі закупівлі замикатимуться на одному замі - Кліменкову - і йтимуть через два відповідні агентства - з озброєння та нелетальних закупівель. Але в результаті саме він на пару з міністром Умєровим і може бути об'єктом для критики. У випадку чого їм може бути важче, ніж Резникову і Шарапову.

Особливо в ситуації, коли таке "чого" може виникнути за обставинами, які від них не особливо залежатимуть.

Читайте: Підтримка України триватиме: Остін та Умєров провели телефонну розмову, деталі

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів