RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Рішення щодо відставки секретаря РНБО лягає в канву продовження перезавантаження силового блоку

Рішення щодо відставки секретаря РНБО лягає в канву продовження перезавантаження силового блоку Олексій Данілов був одним із небагатьох в оточенні президента, хто мав свою думку Фото:

У вівторок, 26 березня, президент Володимир Зеленський звільнив Олексія Данілова з посади секретаря Ради національної безпеки й оборони. Новим секретарем РНБО президент призначив Олександра Литвиненка, який до того очолював Службу зовнішньої розвідки. Що означають ці зміни, читайте у матеріалі "Апострофа".

Тепер без альтернативної думки

Перестановки в РНБО та розвідці є продовженням перезавантаження силового блоку, яке стартувало зі звільненням головкома ЗСУ Валерія Залужного, вважає політичний експерт Ярослав Макітра.

Так, про відставку Олексія Данілова періодично говорили в кулуарах протягом останніх двох місяців. З одного боку, секретар РНБО був досвідченим спікером, який швидко реагував у публічній площині на ту чи іншу інформаційну атаку проти України. З іншого, не всі його кроки були вдалими та узгодженими.

"Дуже часто заяви та оцінки Олексія Данілова суперечили одна одній. Але при цьому він залишався яскравим спікером у силовому блоці і в команді Зеленського, і досить досвідченим. Тому я думаю, що звільнення відбулося через комплекс причин – і через непорозуміння всередині, і публічну риторику, яка впливає на оцінку процесів у документах, які потім лягають на стіл президента", - зазначає в коментарі "Апострофу" політолог Ярослав Макітра.

Читайте: "Було важко і точно не буде соромно": Ігнат прокоментував свою відставку

А ще секретар РНБО був одним з небагатьох, хто міг надати голові держави альтернативну точку зору, відмінну від тої, яку транслює голова ОП Андрій Єрмак.

"Хоч Данілов і не відносився до категорії “5-6 менеджерів”, які є у президента, але тим не менш, він достатньо довгий період часу міг мати дещо відмінну позицію від інших полюсів сили в оточенні президента, - каже "Апострофу" політолог Ігор Рейтерович, - Він за рахунок своїх неоднозначних та час від часу контраверсійних інтерв'ю міг виступати в якості громовідводу для певних ініціатив, а з іншого боку, привертати увагу, і тестувати аудиторію на сприйняття певних ідей. А також мав змогу проводити таку політику, яка не сильно згоджувалася з окремими менеджерами з оточення президента. Мені здається, це і стало однією з причин його відставки".

Нові підходи в РНБО

Що ж до уже колишнього очільника Служби зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка, то в РНБО він – людина не нова. На його рахунку п’ять років на посаді заступника секретаря за часів президентства Петра Порошенка – з 2014 по 2019 роки. Що, як бачимо, не завадило йому займати провідні посади уже за часів керування країною Зеленським.

"Я з ним мав можливість колись спілкуватися, коли він більше науковою роботою займався. Думаю, йому буде цікаво не стільки робити якісь там публічні виступи, скільки через різноманітних радників в Офісі Президента вкидати там ті чи інші тези, дивитися на їх реакцію, потім вже приходити до якоїсь позиції, і вже згодом її озвучувати", - описує стиль роботи нового секретаря РНБО Ігор Рейтерович.

На новій посаді одне з ключових завдань для Олександра Литвиненка – саме посилення координації між різними органами сектору безпеки.

"Я не знаю, як пан Литвиненко працював в Службі зовнішньої розвідки. Але він в темі, повинен розуміти як це працює. Я дуже сподіваюся, що він швидко покаже себе в координації, бо РНБО — це більше координація, це не про удари, це не про ще щось. Все повинно працювати скоординовано, щоб ГУР з СБУ не конфліктували, щоб Служба зовнішньої розвідки синхронно теж працювала, залучалася, ось це хотілося б побачити", - зазначає в коментарі "Апострофу" колишній офіцер СБУ, експерт з питань нацбезпеки Іван Ступак.

"Ліс" та "Острів"

Замість Литвиненка зовнішню розвідку (як її неформально називають "Ліс" через розташування її штаб-квартири у лісах під Києвом) очолив генерал-лейтенант Олег Іващенко. Інформації про нього у відкритому доступі вкрай мало. У 2021 році людину з ім'ям Олег Іващенко Генштаб згадував як першого заступника начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони. А в квітні 2022 року Президент Зеленський людину на ім'я Олег Іванович Іващенко у званні генерал-лейтенанта нагородив орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Тож посилення впливу "Острова" (саме так називають ГУР – назва також від розташування штаб-квартири) у системі органів безпеки та оборони очевидне. Також це призначення може означати і зміни в роботі СЗР.

"На Службі зовнішньої розвідки, швидше за все, будуть ретранслювати бачення, як це було у ГУР. Мовляв, давайте інтенcивніше, давайте спецназ використовувати, більш активні дії, агресивніші дії", - припускає Іван Ступак.

"Політична" Служба зовнішньої розвідки та її очільник Олександр Литвиненко – були вкрай непублічними. За весь час Великої війни, його виходи у медіаполе можна порахувати на пальцях однієї руки. На відміну від військової розвідки – ГУР.

"Можливо, найближчим часом ми можемо почути в Службі зовнішньої розвідки щось гучне. Не можу спрогнозувати, що це може бути, але швидше за все пан Іващенко спробує щось забрати зі старого досвіду і реалізувати на новому місці", - не виключає Іван Ступак.

Читайте: Заслання чи трамплін? Чому Залужного відправляють до Лондона

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів