RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.39
  • НБУ:EUR 43.45
НБУ:USD  40.39
Політика

Чи буде в Україні новий уряд: що кажуть у Раді

"Апостроф" звернувся до представників парламентських фракцій

"Апостроф" звернувся до представників парламентських фракцій Фото: Wikipedia

Уряд України вже довгий час працює без кількох міністрів. Періодично з'являється інформація про нові призначення, але віз і нині там – кадрові питання Кабміну досі не вирішені. "Апостроф" з'ясовував, коли можуть відбутися призначення до Кабінету міністрів, і чи варто чекати на перезавантаження всього уряду, включаючи прем'єр-міністра.

Кабінет без міністрів

В українському уряді вже певний час немає п’яти з 22 міністрів, і керівні посади у відповідних відомствах наразі займають очільники із приставкою т.в.о. - "тимчасово виконуючий обов'язки".

"Старожилом" Кабміну у статусі т.в.о. є Ростислав Карандєєв. Його поставили керувати Міністерством культури та інформаційної політики після звільнення Олександра Корнієнка 28 липня 2023 року, тобто майже рік тому.

9 листопада 2023 року тимчасовим виконувачем обов'язків міністра молоді та спорту став Матвій Бідний. А 9 лютого 2024 року уряд поклав на Олександра Порхуна виконання, знову ж таки, тимчасово, обов'язків міністра у справах ветеранів.

Після того, як 9 травня 2024 року Верховна Рада проголосувала за відставку віце-прем'єра, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, а також міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського, в Кабміні з'явилися відповідні вакантні посади. З 14 травня їх тимчасово обіймають відповідно Василь Шкураков та Тарас Висоцький.

Втім, 20 травня 2024 року в українському інфопросторі з'явилася інформація, що Тараса Висоцького начебто мають призначити на посаду повноцінного міністра агрополітики, а мега-відомство розвитку громад, територій та інфраструктури планується поділити на дві частини – Мінінфраструктури та Міністерство з розвитку громад та територій. Повноцінним керівником останнього начебто планується призначити В'ячеслава Негоду, який свого часу був заступником міністра розвитку громад та територій.

Але жодних призначень немає й досі.

Кілька днів тому народний депутат Ярослав Железняк в своєму телеграм-каналі розповсюдив інформацію, що влада все ж таки готує великі зміни у Кабміні, які торкнуться не тільки міністрів, а й самого прем'єра Дениса Шмигаля, якого планують відправити у відставку.

Втім, урядові кадрові питання знову відклали - начебто через те, що президент Володимир Зеленський відправляється у Вашингтон, де 9-11 липня пройде саміт НАТО.

Дефіцит кадрів

"Апостроф" звернувся до народних депутатів парламентських фракцій і розпитав, що вони думають з приводу можливих призначень та звільнень у Кабінеті міністрів. Далі - пряма мова народних обранців.

Ірина Фріз, "Європейська солідарність": "Все просто. З одного боку, в.о. легше і без вагань виконують всі потрібні центру управління вказівки, бо міністр - це політична фігура все ж. З іншого - це свідчення відсутності компромісних у влади фігур, які пройдуть призначення через парламент, а домовлятись за голоси з різними групами ВР по кадрам напевно не на часі, адже й так все працює, як потрібно владі. Загалом, це криза виконавчої гілки влади і абсолютна втрата нею суб’єктності".

Ярослав Желєзняк, "Голос": "По-перше, треба ж людей знайти на вакантні посади. Чому тягнуть з призначенням? Бо мають пройти співбесіди з кандидатами і явно не в парламенті, і не в уряді. А для цього повинен бути і президент, і голова Офісу (президента). Крім того, внести в парламент на призначення міністра оборони чи глави МЗС повинен президент. А він на саміті НАТО. Що стосується зміни Шмигаля, то мені абсолютно байдуже, хто буде наступним прем'єром. Кабмін - це допоміжний орган Офісу президента".

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина": "Чому не проводять призначення – це питання до монобільшості. В принципі, нові призначення можуть відбутися найближчими днями, і вони можуть розпочатися з прем'єр-міністра. Наскільки я розумію, влада хоче перезавантажити весь Кабмін, до роботи якого в регіонах багато нарікань. У нас на посади міністрів є достатньо професіоналів, але я не хотів би називати якісь імена, щоби не нашкодити цим людям".

Юлія Клименко, "Голос": "Влада зіткнулася з проблемою кадрового дефіциту у цій галузі. Охочих купити квиток на "Титанік" мало. Але я думаю, питання цих призначень розглядатиметься наприкінці липня".

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність": «Насправді уряд і Шмигаль - це ще один філіал Офісу президента, який працює тільки за вказівками на короткому повідку. І всі кадри мають бути погодженні спочатку там. Вже декілька разів ми мали призначити міністрів, але щось знову було не так. Зрештою, сподіваюсь, що нові призначення ми зможемо вже побачити на наступному засіданні Верховної Ради".

Представники монобільшості, в свою чергу, були небагатослівними. Зокрема, нардепка від фракціії "Слуга народу" Євгенія Кравчук сказала в коментарі "Апострофу" наступне: "Буде засідання, будуть і призначення. Але коли воно буде – невідомо".

Читайте також

Умєрову дадуть нову посаду? Кого можуть призначити міністром оборони замість нього

Рустем Умєров перейде на посаду віце-прем'єра з питань ВПК, на посаді міністра оборони його замінить Олександр Камишін

Прибрати батька-засновника: із чим пов'язаний "шпигунський" скандал у НАБУ

Незабаром у НАБУ відбуватиметься аудит і нинішній скандал може бути пов'язаний із цим

Підкоп під Зеленського: яку нову гру затіяв Путін

Ключове завдання ІПСО Росії полягає в тому, щоб дискредитувати керівництво України

Новини партнерів