RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нас багато пов'язує з Тимошенко - російський політтехнолог, якому заборонили в'їзд до України

Олексій Сітніков про заборону в'їзду в Україну

Олексій Сітніков про заборону в'їзду в Україну Олексій Ситніков Фото: facebook.com/alexeysitnikov.official

В Україну не пустили відомого політтехнолога ОЛЕКСІЯ СІТНІКОВА, який працює в політконсалтингу з 1990-х років і, зокрема, консультував Юлію Тимошенко. Як повідомили джерела в Службі безпеки України, це рішення пов'язане з порушенням Сітніковим правил перетину державного кордону України.

За версією співрозмовників в спецслужбі, політтехнолог відвідав анексований Крим, заїхавши туди з російської території, порушивши тим самим українське законодавство. Однак у розмові з "Апострофом" Сітніков назвав головною політичну версію.

- Як стало відомо "Апострофу", вам на три роки заборонили в'їзд в Україну. Чи правда, що вас "розгорнули" прямо в аеропорту "Бориспіль"?

- Так, це сталося в неділю вранці. Хочу зазначити, що прикордонна служба і СБУ, чиї співробітники теж при цьому були присутні, вели себе дуже доброзичливо. У зв'язку з тим, що я всьоме стаю персоною нон грата, ситуація була знайома. Якимось чином сперечатися, лаятися марно. Хлопці, які озвучували заборону на в'їзд, причин не знають. У паперах, мені виданих, сказано лише, що в'їзд заборонили на три роки. Я посміхнувся, розвернувся і полетів до Мінська...

Тут однозначно замішана політика. Починається кампанія з виборів президента України. Зрозуміло, що людей з двадцятирічним досвідом роботи в Україні, великою ефективністю команди, хорошими зв'язками за кордоном і так далі, звичайно ж, побоюються в сучасній Україні. Я в принципі розумів, що колись це (заборона на в'їзд, - "Апостроф") мало статися.

- Хотів би уточнити: вам вперше заборонили в'їзд в Україну?

- Раніше були інші країни. Ми провели понад 400 кампаній в десятках країн світу за майже 30 років. Але зазвичай весь термін заборони я не витримую. Нова влада в країні приносить мені вибачення і відкриває кордон. Це вже прикмета: якщо мене нагородили статусом нон грата, то ця влада дуже швидко зміниться.

- В інтернеті гуляють ваші фотографії з анексованого Криму. ЗМІ писали, що восени минулого року ви працювали у виборчому штабі Дмитра Овсяннікова на так званих "виборах" "губернатора" Севастополя. Рішення СБУ пов'язано з цією обставиною?

- Журналісти шукають чорну кішку в кімнаті, де її немає. Якби це було пов'язано з подіями вересня минулого року ("виборами", - "Апостроф"), це (рішення щодо Сітнікова, - "Апостроф") сталося б не майже за рік, а раніше. А оскільки сталося зараз, значить, є політичне підґрунтя. Судячи з усього, ви маєте на увазі фотографії не з Севастополя, а зі Ставрополя. На знімку в мене за спиною написано "поле", але справа була не в Севастополі.

Друге: з Овсянніковим я давно знайомий... Що стосується політики, контракту з ним не було. А щодо моїх переміщень... Повторюся: я працюю по всьому світу. У мене пацієнти: я все-таки психотерапевт, клінічний психолог, наркотерапевт, лайф-коуч тощо. Це приватні консультації, які не мають ніякого відношення до політики. Не вони до мене їздять, а я до них. Мої переміщення – приватна історія. А там, де я підписую контракт, як правило, все відбувається відкрито. Мовляв, ось, я працюю з таким кандидатом.

До Києва я прилетів теж з особистих справ. Тут мешкає родина мого сина. Я хотів побачити його і онука. Я досить часто до них їжджу. Моя дружина, до речі, з Києва і недавно відвідувала рідні могили.

Моя діяльність абсолютно легальна. Я входжу не тільки в російські, а й в усі світові асоціації політконсультантів. У моєї команди по всьому світу досить хороша репутація... В Україні мене теж відмінно знають. Я, наприклад, був одним з тих, хто створював Партію регіонів ще в 2002 році, сидячи в Донецьку. Я працював в штабі Помаранчевої революції, і це ми придумали помаранчеві мотузочки як якийсь простий спосіб підморгувати однодумцям. Я знайомий з Юлією Тимошенко вже 20 років, і у нас дуже довірчі відносини. Нас багато що пов'язує – від обопільного побажання миру і процвітання цій країні до любові до філософа і мого друга Кена Уїлбера. Ще раз: я знаю всіх, причому не тільки політиків, а й співаків, шоуменів. Але саме політичного клієнта в Україні у мене зараз немає. Звичайно, наша участь в кампанії якогось політичного гравця дуже сильно збільшить його ресурс. І це викликає напруженість у інших гравців. Навряд чи могла бути інша реакція на мій приїзд...

- Ви будете оскаржувати рішення щодо вас в українських судах?

- Оскаржувати безглуздо. Треба розбиратися не з наслідками, а з причинами. Не знаю жодної людини, яка такий суд би виграла. Не думаю, що на це варто втрачати час. Сам судовий процес триватиме довше, ніж виборчий цикл.

- Як ваша відсутність вплине на бажання потенційних клієнтів в Україні з вами працювати?

- Ніяк. Людині, яка підписує зі мною контракт, потрібні наші стратегічні технології та досвід виборчих кампаній по всьому світу. А їх у нас ніхто не відбере, і неважливо, де я особисто перебуваю. А сотню членів нашої команди, наприклад, міжнародних соціологів, вислати практично неможливо. Звичайно, залишається питання мого особистого коучингу першої особи. Втім, якщо це досвідчена людина, значить, ми з нею досить довго спілкувалися. І вона без мене зможе щось зробити. З точки зору коучингу, я не думаю, що тій же ж Юлії Володимирівні можна що-небудь дорекомендувати. Більш досвідченого політика, та ще з такою харизмою, енергетикою ще десятки років не буде на українському майданчику. Та й мої зв'язки по світу теж ніхто не відбере. Тому заборона мені на в'їзд в Україну – це піррова перемога. Гарна приказка: у кожної складної задачі є завжди мінімум одне неправильне рішення.