RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гра з паспортами: чого домагається Кремль на Донбасі

Росія посилає Україні суперечливі сигнали про долю ОРДЛО

Росія посилає Україні суперечливі сигнали про долю ОРДЛО Заяви про РФ паспортах - частина інформаційної війни Кремля Фото: Денис Григорюк / vk / pravdadnr_tk

Незабаром після визнання Росією паспортів так званих "ДНР" і "ЛНР" Москва вирішила не надавати жителями невизнаних "республік" особливі права для перебування на своїй території, тим самим прирівнявши їх до громадян України. З іншого боку, Кремль продовжує створювати ілюзію майбутньої інтеграції ОРДЛО до складу РФ. "Апостроф" розбирався, яку тактику обрала Москва.

ДНРівець = українець

Уже через місяць після визнання Росією "паспортів" так званих "ДНР" і "ЛНР" Москва своїм рішенням прирівняла власників таких документів до громадян України. Як стало відомо РБК, "громадянам" невизнаних "республік" не надали спрощений порядок перебування на російській території — вони зобов'язані залишати Росію кожні 90 днів на аналогічний термін, перш ніж знову зможуть легально в'їхати в РФ. Видання посилається на джерела в МВС РФ і Держдумі, підтвердили це і в управлінні з питань міграції ГУ МВС. Один зі співрозмовників пояснив це тим, що в указі президента Володимира Путіна йдеться про мешканців окремих районів Донецької та Луганської областей України, а значить, на них повинні поширюватися ті самі правила, що й на інших українців.

Принаймні на короткий термін Росія зняла інтригу, пов'язану з її подальшими діями. Адже після того, як 18 лютого Путін підписав указ про визнання виданих "ДНР" і "ЛНР" паспортів, від Росії чекали багато чого. Дехто навіть припускав, що в РФ їх можуть наділити правом голосувати на виборах. В указі написали, що він носить тимчасовий характер — "до політичного врегулювання непростій ситуації в областях України".

У Росії припускають, що зміна підходу в питанні перебування українців з Донбасу на території РФ можливо, особливо, враховуючи "таку, що загострюється", як кажуть близькі до Кремля політологи, стратегію української президентської адміністрації — тобто "недружні кроки" будуть приводити до зближення ОРДЛО з Росією. У Держдумі начебто продовжується обговорення можливих законодавчих варіантів. І впливає на це не тільки блокада окупованого Донбасу, але і виконання Україною умов Мінських домовленостей. Днями представник Росії в ОБСЄ Олександр Лукашевич заявив, що Росія може переглянути своє рішення про визнання "паспортів ДНР і ЛНР", якщо Україна буде виконувати "Мінськ". Поки ж, за словами прес-секретаря президента Дмитра Пєскова, обрана стратегія себе виправдовує.

Інтеграція українців у РФ

Суперечливості російському порядку денному щодо окупованих територій на сході України додало і створення в Криму структури, яка нібито повинна займатися інтеграцією Донбасу до складу РФ. 17 березня в Ялті, під час святкування трьохріччя окупації Криму, відбулася установча конференція Інтеграційного комітету "Росія-Донбас". Взяли в ній участь і керівники "ЛНР" і "ДНР" Ігор Плотницький і Олександр Захарченко, які заявили, що з Україною їх тепер ніщо не пов'язує, і висловили надію, що "молоді республіки" увійдуть до складу Росії. Київ має зацікавити те, що хоча б на рівні риторики вони вже не вважають виконання Україною Мінських домовленостей кроком до повернення ОРДЛО до складу України. Блокаду Києвом так званих "ЛНР" і "ДНР" Плотницький назвав "фактично визнанням нашої незалежності".

Лідери ОРДЛО також відзвітували про нібито зростання експорту в Росію в минулому році, перехід місцевих підприємств в умовах транспортної блокади на російські комплектуючі і сировину, а також про постачання вугілля до Криму. Депутати Держдуми в свою чергу запропонували створити проект "Россрегион", який нібито дозволить Росії співпрацювати з ОРДЛО в економічному, соціальному, культурному і гуманітарному напрямках.

Є відомості і про наміри Москви розвивати торгівлю з непідконтрольними Україні територіями Донбасу (про це також пише РБК). Щоб запобігти закриттю шахт і металургійних підприємств або відновити їх роботу, "ДНР" і "ЛНР" потрібні партнери в РФ. Російський віце-прем'єр Дмитро Козак вже зустрівся з представниками металургійних холдингів "Северсталь" Олексія Мордашова і "Металоинвест" Алішера Усманова. За чутками, обговорювали і поставки сировини в ОРДЛО. І в компаніях, і в Кремлі прохання влади допомогти сировиною Донбасу заперечують, але Владислав Дейнего, що представляє "ЛНР" у мінській Тристоронньої контактної групи, підтвердив "бажання російських компаній постачати залізну руду. Очевидно, що зроблено це може бути з залученням компаній-посередників.

Стратегія колишня

Радник голови СБУ Юрій Тандіт вважає, що заяви про паспорти — частина інформаційної війни, і будь-які заяви Кремля на цю тему не мають юридичної сили. "По суті це рішення Росії [про визнання "паспортів ДНР і ЛНР"] нічого реально не міняє, оскільки це визнання окупуючої державою документів її ж окупаційних органів", — погоджується юрист-міжнародник Олександр Мережко.

На думку експертів, з якими поспілкувався "Апостроф", стратегія Росії очевидна і не змінилася: вона полягає в інтеграції Донбасу до складу України — не РФ. Москва намагається реалізувати цей план через Мінські угоди і заради ослаблення всієї України.

"Поки нічого надприродного не відбувається, — вважає російський політолог Дмитро Орєшкін. — Так, Путін дав команду визнати "паспорти". При цьому половинчасте рішення свідомо, тому що самі "ДНР" і "ЛНР" він не визнає. Виходить парадокс: документи визнають, а самі державні утворення — не визнають". Але, на думку Орєшкіна, що більш важливо, на окупованих територіях Донбасу це рішення сприймають як визнання їх республік, тому що їм так подобається. І тому думають, що це крок до приєднання до Росії.

"А насправді зовсім ні! Точно так само визнані паспорта Південної Осетії чи Абхазії, і вони не дають якісь ексклюзивні права", — прокоментував Орєшкін, додавши, що не бачить ознак розвороту в позиції Кремля у зв'язку з новим рішенням про право на перебування в РФ.

"Це ковбойська гра: хто першим моргне, хто першим вийде з Мінських угод. Москва робить ставку на те, що Україна зірве Мінські угоди, і ось тоді Росія повністю легалізує свою участь на Донбасі", — вважає член правління Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олексій Крисенко, фахівець з Росії і країн СНД. На його думку, малоймовірно, що Росія піде на визнання "республік" або посилену інтеграцію. До такого кроку Росія вдасться лише в тому випадку, якщо в її арсеналі не буде хороших варіантів. Адже після таких рішень Кремля санкції майже напевно будуть серйозно посилені.

Мережко вважає, що логічною відповіддю на визнання "паспортів ДНР і ЛНР" було б посилення санкцій проти РФ, адже це "крок від військової окупації частини Донбасу в бік його анексії". Західні союзники України в особі Німеччини, Франції та ЄС засудили путінський указ як порушення "Мінська", але рішень не було і вже навряд чи будуть.

Пропаганда для наївних

Росія створює ілюзію реалістичності інтеграції Донбасу до Росії, щоб підтримувати в Україні страх повної втрати Донбасу. Навряд чи, правда, таку тактику назвеш успішною: Росії, як і раніше, невигідно включення ОРДЛО до свого складу, і в Києві це знають. Очевидно, що конференція та створення комітету теж були спробою Москви підіграти своїм ставленикам на Донбасі, які давно говорять про майбутній вступ невизнаних республік до складу РФ, а також це — пропагандистський виверт.

Як зазначив Мережко, важливо розуміти, що створений комітет — не офіційна структура і він не представляє офіційну позицію Москви: "Ми навіть не повинні брати до уваги такі явно провокаційні дії. З іншого боку, зрозуміло, що всі ці громадські ініціативи перебувають під жорстким контролем спецслужб і органів Росії. Тому заяви не носять випадковий характер — це такий пробний камінь. Думаю, мета в тому, щоб дати прихильникам Росії на Донбасі якусь надію, що їх нібито теж приймуть, як Крим. Але це також провокаційний хід: чинити тиск на Україну, і на її західних союзників". Тобто таким чином Москва намагається представити анексію Донбасу як наслідок невиконання "Мінська" на її умовах.

Орєшкін також вважає створення інтеграційного комітету лише пропагандистським ходом — без юридичних наслідків, оскільки справа це "суспільна". "Зайві одержувачі пенсій, соціальних допомог Кремлю не потрібні. Розмови про те, що Росія буде приєднувати "ДНР/ЛНР" — це вигадка тих людей, кому дуже хочеться", — упевнений він.

Зате без особливих ризиків для себе Кремль міг би використовувати нещодавно запропонований у вигляді законопроекту в Держдумі механізм надання громадянства за правом ґрунту для того, щоб наділити жителів окупованого Донбасу правом голосувати на президентських виборах в РФ. Так можна отримати додатковий простір для фальсифікацій: "Якщо цим людям дати право брати участь у виборах, Плотницький і Захарченко забезпечать такий результат, який Кремлю потрібен. 2-3 млн голосів за Путіна на дорозі не валяються".

За словами Орєшкіна, Росія визнанням паспортів вже випробувала реакцію світового співтовариства: "ніякої реакції не було". Тому і в разі такого рішення навряд чи підуть юридичні наслідки.

Мережко погодився, що Росія могла б піти на такий крок, але з точки зору стратегічних цілей Кремля щодо України це все одно малоймовірно. "Вони зацікавлені в тому, щоб люди на Донбасі, особливо ті, хто є колаборантами, зберігали громадянство України. Можливо, вони підуть на варіант подвійного громадянства", — припустив юрист.

Говорячи про плани співпраці невизнаних "республік" з російськими компаніями, політолог висловив думку, що російські компанії, звичайно, підуть на це, оскільки отримали рекомендації Кремля. Але великі зусилля прикладати не будуть, оскільки це невигідно, створить додаткові ризики, труднощі та знижує ефективність виробництва.

Але суть, звичайно, знову ж таки не в економіці, а в пропаганді. І будуть і ті, хто повірить у "простягнуту Росією руку допомоги". "Можливо, хтось навіть в це повірить. Ну і що? Потім зневіряться. Це така ж роздута історія", — вважає Орєшкін.

Якщо ж говорити про належну реакцію української сторони, то Олексій Крисенко наполягає, що Києву не завадило б для початку виробити справжню стратегію щодо Донбасу: "Ми всі говоримо про необхідність інтеграції, деокупації цих територій, але доктрини, політики немає насправді. Існує міністерство по роботі з окупованими територіями. А ось політики не видно! Немає достатньої нормативної бази, щоб було зрозуміло, що ми робимо, як ці території інтегруємо. І ця порожнеча заповнюється такими зовнішніми діями. От якби люди на окупованих територіях знали, яка політика, вони, можливо, ці російські паспорти і в руки ніколи б не взяли".

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою