RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремль готує реванш в Україні: сепаратизм загрожує будь-якому регіону

Військовий експерт попередив про загрозу федералізації країни

Військовий експерт попередив про загрозу федералізації країни Фото: phl.ua

Привид сепаратизму навис над ще однією областю України – у травні силовики запобігли проведенню в Рівному мітингу за "народну республіку". Військовий експерт Олег Жданов вважає, що подібні настрої можна розпалити в будь-якому регіоні країни – це лише питання пропаганди і промивання мозку, а російські спецслужби якраз зосередяться на роботі з місцевою владою, яка бореться за все більшу незалежність від Києва. Про загрозу федералізації експерт розповів "Апострофу".

Події в Україні накручуються. Я так розумію, виборів не уникнути. Тим більше, що команда президента втрачає ключові позиції, як, наприклад, Національний банк України. Адже Гонтарєва не просто пішла у відставку, вона втекла, особливо після поїздки до Вашингтона. Вона приїхала і оголосила робочий день своїм останнім робочим днем і артикулювала це на всю країну через засоби масової інформації. Вона фактично послала всіх, не стала чекати рішення президента, Верховної Ради. Вона просто тупо сказала: "Я пішла" і грюкнула дверима. І тепер вона нібито перебуває в безстроковій відпустці. У президента немає нікого на лаві запасних, а Нацбанк – ключовий гравець в економіці країни. Такий демарш говорить про те, що команда президента потихеньку розсипається.

І зараз відбувається активізація політичних сил, особливо Опоблока. Я так розумію, що це може бути новою політикою Кремля щодо Києва – не вдалося військовим шляхом нас завоювати, не вдалося дотиснути нас морально-соціальними проблемами – втрати, війна, обстріли – вони будуть намагатися взяти реванш з політичної точки зору. Про це можна судити з білбордів, які вивішує Опоблок, з їх заяв.

З приводу того, який регіон України ще готовий пограти в сепаратизм, я вам скажу так: будь-який. Це питання пропаганди. Питання наявності грошей і ступеня промивання мозку.

Я вам наведу такий приклад. Коли Єльцин переобирався на другий термін, його головним конкурентом був Зюганов. У Зюганова були реальні шанси стати президентом – рейтинг Єльцина був набагато нижче. Що вони зробили? Вони півроку закидали всю країну гаслами: "Голосуй або програєш". І кількість цієї реклами зашкалювала. Однак у кінцевому рахунку Росія проголосувала за Єльцина. Якщо є мета і засоби, то можна розгойдати будь-який регіон під якісь соціальні протести, вибухи тощо. І який прапор буде над натовпом – натовпу вже буде все одно. Якщо підняти людей і вивести їх на вулицю, то гасла і прапори, повірте, можна поставити будь-які.

Настрої людей в Україні дуже сумні в економічному плані. Людина живе у своєму середовищі, дивиться на соціальну обстановку навколо себе, дивиться на свою зарплату. А тоді на мітинг приходить якийсь керівник, мер міста або голова сільради і починає розповідати, хто винен і що треба робити. І ось тоді цей натовп, якщо люди вірять цьому провіднику, перетворюється на організовану масу. Це те, що робив Ленін у 1917 році – він направив агітаторів в народ, в армію. У результаті відбулася революція 1917 року.

Клановість нашої державної системи проходить етап децентралізації, місцеві клани створюють вже фактично свої органи управління. В Україні повно приватних військових компаній – вони просто не легалізовані. Знаєте, як їх зараз легалізують? Через муніципальну поліцію. Практично у всіх містах створюється муніципальна поліція. Та місцеві органи самоврядування пишуть свої закони для цієї муніципальної поліції і через Верховну Раду намагаються для них домогтися статусу правоохоронного органу, який дасть їм повноваження на підставі закону України про правоохоронні органи.

Сьогодні вони створюють муніципальну поліцію – завтра вони створять батальйон територіальної оборони, озброять його, а післязавтра скажуть – чому ми повинні 80% податків віддавати в центр? Ми в кращому випадку віддамо 10 або 20%, решту залишимо собі. І будемо всередині себе самі варитися і самі ухвалювати свої закони. Ось до чого відсутність генеральної лінії партії (як би не звучало це визначення з термінології комуністів) призводить – практично до розвалу державності в країні. До речі, чому не стали зараз створювати формування територіальної оборони, не стали створювати резервну армію – усе це знову померло на папері в Генеральному штабі – ось з цієї причини. Це все критерій посилення місцевої влади.

Відсутність жорсткого цілеспрямованого управління з Києва дає можливість місцевим кланам створювати свої осередки державності. Завтра питання федералізації може стати ребром в країні.

Я не думаю, що хтось зважиться на сьогоднішній день вийти з триколорами, як це було у 2014 році – вони отримали тоді досить гіркий досвід і великі втрати. На сьогодні це викликає в суспільстві антагоністичні настрої. Але матеріально підтримати якийсь із кланів, який буде проголошувати проросійські гасла і вести проросійську політику – ось тут широке поле діяльності для спецслужб Росії, що вони зараз і будуть робити. Титанічні зусилля будуть докладені до того, щоб максимально отримати найбільшу кількість голосів, особливо в місцевих радах.

Уже настільки існуюча влада в країні нівелювала систему центральної влади, розвалила машину з управління країною, що немає навіть сенсу прагнути до Верховної Ради. Зараз треба брати місцеві ради, треба в місцевих радах мати більшість.

За програмою децентралізації країни в 2017 році мали бути вибори в місцеві ради за новим законом після адміністративно-територіальної реформи. Я так розумію, що якщо вдасться розгойдати ситуацію до дострокових парламентських виборів, то наступні вибори можуть відбутися в місцеві ради. Зробивши репетицію на виборах у парламент, розуміючи, де яка у кого підтримка, яке електоральне поле, відразу ж треба брати місцеві ради. Як валили режим Януковича? Обласні ради виходили з підпорядкування Києва. Кожен день ми чули заяви однієї, другої, третьої обласної ради про те, що ми виходимо з-під Києва, центральної влади. Ось те ж саме може зараз статися в країні.

Безвихідних ситуацій не буває. Але владі потрібно кардинально міняти свою політику, треба розвертатися обличчям до народу, а не до грошей, що у касі лежать. Зараз вони пиляють бюджет. Скільки можемо, стільки заберемо – така політика державної влади. Для того, щоб врятувати ситуацію, треба повернутися обличчям до народу. У першу чергу треба не ліпити глиняний колос зі зміцнення державної влади, а треба починати наводити порядок у цій владі. Використовуючи те ж електронне декларування, треба дати можливість працювати Національному антикорупційному бюро, потрібні гучні процеси, відкриті, потрібні посадки, починаючи з вищого ешелону влади.

Читайте також

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою